Orvosi végzettség nélkül is részt lehet venni háziorvosi ügyeletben

  • narancs.hu
  • 2021. június 30.

Belpol

De szükséges lesz ehhez egy orvos szakmai felügyelete.

„A háziorvosi ügyeleti szolgálatban a szakképzettségének megfelelő tevékenységben részt vehet a mentőtiszt vagy okleveles kiterjesztett hatáskörű ápoló” - fogalmaz Kásler Miklós rendelete, amely július 2-tól, péntektől lesz érvényes.

A rendelet kiköti azt is, hogy ilyen esetekben egy korábbi jogszabályban felsorolt 12 féle szakorvosi képesítés valamelyikével rendelkező „orvos szakmai felügyeletét biztosítani szükséges.”

A hvg.hu szerint a rendelet az ügyeleti rendszer átalakításának tervéhez kapcsolódik, amely szerint a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló is fogadhatná az ellátásra szorulókat. Hozzáteszik, bár a mentőtisztek és a kiterjesztett hatáskörű ápolók nem orvosok, de egyetemen végeznek, és az ügyeleti rendszerbe való bevonásukat indokolhatja az, hogy  sok a betöltetlen háziorvosi állás.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk