64 áldozata van a járványnak az idősotthonokban

  • narancs.hu
  • 2020. április 27.

Belpol

52-en vannak lélegeztetőgépen. A fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó.

Müller Cecíila országos tisztifőrovos hétfőn ismertette a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a legfrissebb számokat. Jelenleg 2583 fertőzöttet tartanak számon, a halottak száma 280-ra nőtt, az elmúlt 24 órában 8-an hunytak el. 498-an gyógyultak meg, a mintavételek száma 65 625-re nőtt.

931 főt gyógyítanak kórházakban, 52-en vannak lélegeztetőgépen. Az elhunytak közül 261-en 61 év felettiek, 11-en 51-60 év közöttiek, 6-an 41-50 év közöttiek, ketten 31- 40 év közöttiek. A fertőzés leginkább a zárt közösségekben, idősotthonokban, kórházakban terjed.

Így viseljünk maszkot

Müller továbbra is azon az állásponton van, hogy elsősorban a betegeknek érdemes maszkot viselniük. Fontos szerinte, hogy ha valaki mégis hordja, akkor szabályosan tegye. Miután felvesszük, szorítsuk meg, amennyire csak lehet, később ne nyúlkáljunk az arcunkhoz, kívülről ne fogjuk meg. Amikor levesszük, akkor a fülnél, rögzítésnél fogjuk meg, előtt mossunk kezet. A levétel után is mossunk kezet. Csak egyszer használjuk a maszkot, utána cseréljük le, vagy tisztítsuk ki.

Kiss Róbert alezredes arról beszélt, hogy 17 tonna kesztyű, 16 tonna maszk, több tonna védőfelszerelés érkezett Magyarországra 7 teherszállító repülőgépen. Ezek készletezése, őrzése, szállítmányozása még ma megtörténik.

A hétvégén 3631 rendőri intézkedés történt, szombaton 1905, vasárnap 1725. Hatósági házi karanténból a hétvégén 1476-ot rendeltek el, így ezek száma 9829-re nőtt. 41 esetben szankcionáltak a hétvégén, így ezek száma 1286-ra nőtt, és összesen 281 büntetőeljárást rendeltek el. A határon nyugalom van, egyórás várakozási idővel kell számolni.

Megrohanták a Balatont

Az operatív törzs újságírói kérdésekre is válaszolt. A következőket mondták:

  • A vérplazma-kutatás reménykeltő, de időre van szükség, amíg kiderül, hogy eredményes-e a kezelés.
  • Három hete lehet ingyen parkolni Budapesten, ennek köszönhetően a tömegközlekedési eszközökön a zsúfoltság enyhült.
  • Három hajléktalanszállón regisztráltak pozitív embereket, őket kórházban ápolják, mert hajlamosak az eltávozásra, és nehéz őket és a kontaktjaikat felkutatni.
  • A Balaton környékén 435 rendőri intézkedést bonyolítottak le, Somogy megyében 228-at, Zalában 97-et, Veszprém megyében 110-et.
  • Az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó, de közülük többen már meggyógyultak.
  • A gyermekotthonokban lévő gyerekek a szabályokat betartva kimehetnek játszani, például futni, biciklizni, de a csoportos játékokat kerülni kell.
  • 25 idősotthon tartanak számon, ahol megjelent a vírus. Az otthonok lakói közül 64-en hunytak el.

Figyelmébe ajánljuk