Áder tőkebefektető cége még mindig nem kapott zöld utat

Belpol

Az alapítványa terveit pedig felülírta a járvány.

„Az alapítványnál – jelen pillanatban home office rendszerben – a munka folyamatos, nem állt le. A programjaink áttervezése és szervezése jelenleg is zajlik, illetve a kialakult helyzetben, a távoli munkavégzés keretein belül elkezdtük megalkotni azt a kerettantervet, illetve a hozzá kapcsolódó nevelési és oktatási segédanyag rendszert, amelyre épülve 2021 szeptemberétől megkezdődhet a fenntarthatóság oktatatása elsőként a középiskolákban, majd később a tananyag folyamatos fejlesztésével az általános iskolákban is” – válaszolta a Narancs.hu megkeresésére az Áder János köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány sajtófőnöke, Krakkó Ákos.

Az alapítvány pár napja közleményben tudatta a partnereivel, hogy a veszélyhelyzet, valamint az ebből fakadó rendkívüli jogrend őket is érinti: a futó programokat felfüggesztették, a meghirdetett rendezvényeket pedig törölték.

Áder János köztársasági elnök demonstrációt tart a klímaváltozásról tartott előadásán a paksi energetikai szakgimnáziumban 2019. november 12-én.

Áder János köztársasági elnök demonstrációt tart a klímaváltozásról tartott előadásán a paksi energetikai szakgimnáziumban 2019. november 12-én.

MTI/Szigetváry Zsolt

Elnapolt rendezvények

Ahogyan azt a Narancs.hu tavaly nyáron megírta, a Kék Bolygó 250 millió forintos tendert írt ki rendezvényszervezésre. Ez sikeresen lezajlott, ahogyan a megkötött keretszerződésben foglaltak lehívása is folyik – illetve folyna, ha a járvány nem húzta volna keresztbe az alapítvány terveit.

„Számos program, amelyeket tavaszra, illetve nyárra terveztünk, már bizotsan halasztásra kerül, miképpen az is biztos, hogy nem törlésre. A járványügyi helyzet miatt később, a koronavírus kezelésének aktualitása szerint kerülnek megrendezésre” – fogalmazott Krakkó válaszlevelében.

Ez azt jelenti, hogy

  • A Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét,
  • Az Aquaton 24 órás víztakarákossági ötletverseny,
  • A Gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál,
  • Az Óvoda és Iskolakert Program, valamint
  • A Nemzetközi Könyvfesztiválra időzített megjelenésű, alapítvány gondozásában készülő Nagyon Kék könyv bemutatója is csúszik.

A fenti programokat mostanában vagy a közeljövőben tartották volna meg. A Kék Bolygó havi rendszereséggel szervezett, A Műhely című beszélgetés-sorozata április 24-től pedig átkerült az alapítvány Facebook-oldalára. Az első adásban Krakkó Ürge-Vorsatz Diánával, Nobel-békedíjas klímakutatóval, valamint Nagy Ervinnel, jobboldali filozófussal, publicistával beszélgetett.

Parkoltatott klímavédelmi akciótervek

Szintén a Narancs.hu számolt be arról októberben, hogy Kék Bolygó 12 millió forintért klímavédelmi akciótervek elkészítésében segít a megyei jogú városoknak (legalábbis ebből a célből írtak ki közbeszerzést). Krakkó szerint a szervezetük hangolja össze a terveket, és segít megfogalmazni a különböző klímavédelmi területeken azokat a célokat, amelyeket a városoknak a nemzetközi Under 2 mozgalomban („Kettő alatt”, ami a 2 Celsius-fokos globális melegedés megakadályozására utal) teljesíteniük kellene.

Tavaly júliusban az is kiderült, hogy az alapítvány berkein belül megalakult a Kék Bolygó Befektetési Zrt.. Ez a tőkealap egyfajta „angyalként” működne, azaz zöld startupokat, vállalkozásokat segítene, amelyek a környezettudatos gazdálkodást lehetővé tevő találmányokon dolgoznak. Ám az elmúlt közel egy évben a tőkealap nem végzett érdemi tevékenységet, aminek oka nem a járvány, hanem – a sajtófőnök tájékoztatása szerint – azért nem haladnak, mert a kockázati tőkealapoknak szigorú ellenőrzési eljárásokon kell átesniük, és ennek a folyamatnak még nem jutottak a végére.

„A koronavírus adminisztratív módon nem írja felül a befektetési politikánkat, de természetesen a járvány megszűnése utáni körülmények befolyásolhatják majd az egyedi döntéseket. Meggyőződésünk szerint éppen ez az előnye egyebek mellett egy tőkealapnak, a hagyományos pályázati kiírásokkal szemben” – írta Krakkó Ákos.

Áder János köztársasági elnök (k) a Chiyoda Koyasu Office & Research Park telepén Jokohamában 2019. október 23-án.

Áder János köztársasági elnök (k) a Chiyoda Koyasu Office & Research Park telepén Jokohamában 2019. október 23-án.

MTI/Bruzák Noémi

Nincs anyagi veszteség

A sajtófőnök szerint hiába maradnak el a programok, hiába nem végez érdemi tevékenységet a cég, szó sincs arról, hogy veszteséget termelnének – mint az történt 2018-ban.

De hogyan lehetséges ez, ha a terveiket felülírja a koronavírus, a Zrt. pedig nem fekteti be a pénzét? Esetleg újabb állami segítséget kapnak? Rákérdeztünk erre is, ám nem kaptunk érdemi választ. „A működésünk biztos, a felhalmozott tudással és szakértelemmel pedig mi szeretnénk segíteni – többek között! – az állam munkáját is. Ha valamikor, akkor most minden segítségnyújtásra szükség van. Mindenkitől, mindenki irányába” – zárta válaszlevelét Krakkó Ákos.

There is No Planet B

Áder János a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt 2016-ban alapította. A kuratórium elnöke Martonyi János korábbi külügyminiszter lett, tagjainak Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnökét, valamint Szűcs Gábor klímavédelmi szakértőt kérték fel, az igazgatói feladatokat Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség korábbi államtitkára látja el.

2019 elején derült ki, hogy a Kék Bolygó először közel félmilliárdos, majd később másfél milliárdos állami támogatásban részesült, miközben az előző évet 10 millió forintos veszteséggel zárta.

Sokáig nem adott életjeleket magáról az alapítvány, viszont tavaly világossá vált – a cikkeink nyomány –, hogy néhány projektet elindítottak: 250 millió forintért kerestek rendezvényszervezőt, továbbá megalakult a Kék Bolygó Befektetési Zrt.-t, aminek felügyelőbizottsági tagjai között van Csák János, a Heti Válasz korábbi tulajdonosa, ifj. Chikán Attila, a megújuló energiával foglalkozó ALTEO Csoport vezérigazgatója, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnökségi tagja, a korábbi gazdasági miniszter, Chikán Attila fia, valamint Járai Zsigmond is, korábbi pénzügyminiszter és jegybankelnök.

A Kék Bolygóhoz köthető az Élő bolygónk internetes portál.

 

(Borítóképünkön: Áder János köztársasági elnök (k), mellette Hendrich Balázs, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója (j6), Joó István, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 tanácskozást előkészítő tárcaközi bizottság elnöke, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára (j5) és Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója (j2) a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 konferencia részeként megrendezett Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások című expón a Millenáris B épületében 2019. október 16-án. MTI/Illyés Tibor)

Neked ajánljuk