31 haláleset történt az idősotthonokban
KeUpernyoUfotoU_2020-04-17_-_11.48.12_top_story_lead.jpg

31 haláleset történt az idősotthonokban

  • BM
  • 2020. április 17.

Belpol

Idén nem ballagnak a diákok.

Május 4-21 között bonyolítják le az érettségit. Irásbeli vizsgák lesznek, szóbelik csak azon tárgyak esetében lesznek, ahol nagyon nehéz lenne írásban vizsgázni – ezzel nyitotta meg Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóját.

Az előrehozott érettségiket törlik, ősszel lesz mód a pótlásukra, ahogyan a szintemelő vizsgákra is a következő tanév során kerül sor. Maruzsán elmondta, teljes értékű érettségit szerveznek, amik felsőoktatási felvételire jogosítanak fel. Hangsúlyozta, érettségiznie senkinek sem kötelező, van mód a visszalépésre, a vizsgadíjat visszafizetik, ahogyan a jelentkezések módosítására is van lehetőség.

Egy helységben csak 10 fő vizsgázhat, másfél méteres távolságot tartva egymástól, de a vizsgázók száma lehet kevesebb, ahogyan a távolság mértéke pedig lehet nagyobb. Amennyiben szükséges az ország bármelyik köznevelési intézménye bevonható vizsgáztatásra. Rendőri jelenlét lesz biztosítva, hogy az iskolák környékén, területein, folyosóin ne jöjjenek létre csoportosulások.

Az érettségi 9-kor kezdődik, így a diákok alig fognak találkozni azokkal, akik reggel 8 órára a munkahelyükre sietnek. A fertőtlenítés minden iskolában megtörténik, maszk viselése nem kötelező, kollégiumi elhelyezést biztosítanak ott, ahol ez szükséges.

Az államtitkár kérdésekre is válaszolt,

  • Indifferens, hogy milyen egy diák állampolgársága az érettségi szempontjából. Azok a külföldi állampolgárok, akik Magyarországon tartózkodnak, érettségizhetnek, azoknak pedig biztosítják a határátlépést, akik külföldön vannak jelenleg,
  • A ballagások elmaradnak,
  • Aki beteg, légúti panaszai vannak, ne jöjjön érettségizni. Nem tesztelik az érettségizőket,
  • Magyarország hasonlóan jár el az érettségi lebonyolításának tekintetében, mint Ausztria és Németország egyes tartományai.
  • A felvételi ponthatárok nem változnak.
  • Ősszel bővitett kapacitással állnak rendelkezésre majd a jelentkezési lehetőségek.

 

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos

ismertette az elmúlt 24 óra fertőzéssel kapcsolatos adatait: jelenleg 1746 igazolt beteget tartunk nyilván, újabb 14 halt meg, ami az eddigi legnagyobb halálozási szám. Ezek között vannak azok is, akik a Pesti úti idősotthonban betegedtek meg, az intézmény lakói közül összesen immáron 18-an haltak meg. Jelenleg 874 főt ápolnak kórházban, vannak akiknek rendkívül súlyos a állapota, de közel 10 embert levettek a lélegeztetőgépekről.

A járványgörbe továbbra is lapos, de emelkedő tendencia látható. Müller elmondta, 60 000 ágy áll rendelkezésre jelenleg összesen. A magyarországi kórházi ágyak 65-75 százaléka ki van használva. Még 15 százalékos felszabadításra van szükség a szükséges ágyszámhoz.

A betegek két szakmai zárójelentés után távozhatnak a kórházakból. Az egyik egy orvosszakmai, ami az állapotáról szól. A másik pedig egy ápolás szakmai, ami az ápolásával kapcsolatos teendőkre tér ki. Bármilyen anomália lép fel, azt jelezni kell az intézményhez, a jogi képviselőhöz, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz.

Kiss Róbert rendőralezredes tájékoztatott, hogy eddig 11 705 figyelmeztetés, 4 871 bírság, 4 517 feljelentés történt. Az elmúlt 24 órában 530 szabálysértés történt Budapesten, viszont 17 fővárosi, 43 vidéki kórházba kiszállítottak védőeszközöket. Az ütemezés szerint jelenleg 10 napra rendelkezésre állnak védőfelszerelések.

Az operatív törzs újságíró kérdésekre is válaszolt

  • Az 1,5-2 méteres távolság tartása kívánatos mindenhol, főleg a tömegközlekedési eszközökön,
  • Csökkent a házi karanténok száma, mert sokak esetében lejárt a 14 napos határidő,
  • 1035 idősotthoni egység van Magyarországon, a legnagyobb számú intézményekben megkezdték a vizsgálatot, jövőhéten lesznek adatok,
  • Csak alapos indokkal lehet elhagyni az otthonainkat, ettől csak szigorúbb szabályokat hozhatnak az önkormányzatok,
  • Az emberi szervezet különbözőképp reagál a vírusra, vannak akiknél egészen magas ellenanyag keletkezik,
  • Háziorvosok lelkiismeretesen helytállnak ebben az időszakban,
  • A rendkívüli helyzetben az egészségügyi dolgozók vezényelhetők és vezényelni is kell őket, ez a tervek szerint történik,
  • 12 idősotthonban jelent meg a koronavírus, 3 intézményben nagyobb számban, a többiben kisebben. Az elhunytak száma 31 fő.

Figyelmébe ajánljuk