A parlament elé kerül a civiltörvény

  • narancs.hu
  • 2017. április 18.

Belpol

Hamarosan eldőlhet a külföldről támogatott civil szervezetek sorsa.

Szerdán megkezdődhet a fideszes képviselők által benyújtott civiltörvény parlamenti vitája, írja az mno.hu, miután kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottsága rábólintott a javaslatra. A Jobbik kritizálta ugyan a törvényt, de igent mondott a vitára, az ellenzéki képviselők azonban a visszavonását követelték.

A civiltörvényt Gulyás Gergely, Kósa Lajos és Németh Szilárd nyújtotta be „A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” címmel. (Közülük senki nem volt jelen a mai ülésen.) Lényege, hogy az évi 7,2 millió forintos külföldről kapott támogatásban részesülő civil szervezeteknek külön nyilvántartásban kell szerepelniük, ezzel külföldről támogatott szervezetekké válnak, amit fel kell tüntetni a kiadványaikon is.

Több ellenzéki képviselő – az MSZP-s Teleki László vagy a független Demeter Márta és Kész Zoltán – szerint a kormánynak nem az átláthatóság a célja ezzel, hanem a „civilek függetlenségének megvonása és az érintettek vegzálása”. A jobbikosok közül Szávay István felszólalásában elmondta, hogy a célokkal egyetért, de a hazai pénzekből gazdálkodó civilek átláthatóságára is oda kellene figyelni, például a kormánypropagandát toló CÖF-re. A szintén jobbikos Apáti István pedig azt nehezményezte, hogy ha a kormány szerint Soros Györgynek és hálózatának valóban káros a tevékenysége, miért nem indítanak büntetőeljárást.

A törvényjavaslatban egyetlen dolog változott: eredetileg öt évig nem lehetett volna lekerülni a „külföldről támogatott szervezetek” bélyeggel ellátott listáról; úgy néz ki, ez most három évre csökkent.

Figyelmébe ajánljuk