Pénteken is folytatódik a pedagógusok sztrájkja

  • narancs.hu
  • 2023. március 17.

Belpol

A szakszervezetek csütörtökön nem tudtak megegyezni a kormánnyal.

Pénteken is folytatódik a csütörtökön indult országos pedagógussztrájk, amelyet a közoktatásban és a szakképzésben dolgozók számára hirdetett meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). 

Az Atv.hu beszámolja szerint a PSZ és a PDSZ Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral egyeztetett csütörtökön, ám az álláspontok két és fél óra tárgyalás után sem közeledtek. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a kezdő tanárok számára felajánlott béremeléssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Nevetséges emelés lenne”.

A kormány hét éven belül öt bérsávot hozna létre, a gyakornoktól a kutatóig, ezzel kapcsolatban azonban a PDSZ hiányolja a konkrétumokat.

Nagy Erzsébet megjegyezte: „Ténylegesen nem lehet tudni, kinek mennyi lesz a bére, semmiféle garancia nincs komolyabb béremelésre.” Hozzátette, véleménye szerint eleve úgy alkották meg a szabályt, hogy amennyiben nem jönnek uniós támogatások, akkor is életbe léphessen. 

A másik nagy pedagógus szakszervezet szerint a szaktárca csupán végighallgatta a tervezettel kapcsolatban megfogalmazott kritikáikat, de nem reagált semmit. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az elmondta, szerinte egyértelműen kiderült, hogy a kormány célja a pedagógushiány burkolt eltüntetése, valamint hogy bosszúhadjáratot folytasson a sztrájkban és a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokkal szemben. 

A PDSZ szerint a munkabeszüntetés pénteken folytatódik, ahogyan a szaktárca és a szakszervezetek egyeztetése is.

A Pedagógusok Szakszervezet népszavazást is kezdeményez, öt kérdést fogalmaztak meg a pedagógusok munkaidejével, a diákok óraterheivel, az iskolabezárással és a szaktanári munkakör betöltésével kapcsolatban. A kérdéseiket már benyújtották a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A Népszavazás kihirdetéséhez 200 ezer aláírására van szükség.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.