Pénteken is folytatódik a pedagógusok sztrájkja

  • narancs.hu
  • 2023. március 17.

Belpol

A szakszervezetek csütörtökön nem tudtak megegyezni a kormánnyal.

Pénteken is folytatódik a csütörtökön indult országos pedagógussztrájk, amelyet a közoktatásban és a szakképzésben dolgozók számára hirdetett meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). 

Az Atv.hu beszámolja szerint a PSZ és a PDSZ Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral egyeztetett csütörtökön, ám az álláspontok két és fél óra tárgyalás után sem közeledtek. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a kezdő tanárok számára felajánlott béremeléssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Nevetséges emelés lenne”.

A kormány hét éven belül öt bérsávot hozna létre, a gyakornoktól a kutatóig, ezzel kapcsolatban azonban a PDSZ hiányolja a konkrétumokat.

Nagy Erzsébet megjegyezte: „Ténylegesen nem lehet tudni, kinek mennyi lesz a bére, semmiféle garancia nincs komolyabb béremelésre.” Hozzátette, véleménye szerint eleve úgy alkották meg a szabályt, hogy amennyiben nem jönnek uniós támogatások, akkor is életbe léphessen. 

A másik nagy pedagógus szakszervezet szerint a szaktárca csupán végighallgatta a tervezettel kapcsolatban megfogalmazott kritikáikat, de nem reagált semmit. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az elmondta, szerinte egyértelműen kiderült, hogy a kormány célja a pedagógushiány burkolt eltüntetése, valamint hogy bosszúhadjáratot folytasson a sztrájkban és a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokkal szemben. 

A PDSZ szerint a munkabeszüntetés pénteken folytatódik, ahogyan a szaktárca és a szakszervezetek egyeztetése is.

A Pedagógusok Szakszervezet népszavazást is kezdeményez, öt kérdést fogalmaztak meg a pedagógusok munkaidejével, a diákok óraterheivel, az iskolabezárással és a szaktanári munkakör betöltésével kapcsolatban. A kérdéseiket már benyújtották a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A Népszavazás kihirdetéséhez 200 ezer aláírására van szükség.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.