Tízezer feletti pedagógus sztrájkol

  • narancs.hu
  • 2023. március 16.

Belpol

Csütörtökön sztrájktárgyalást tartanak a kormány és a tanári érdekképviseletek.

Tízezer feletti lehet azon pedagógusok száma, akik valamilyen formában részt vesznek a csütörtökre és péntekre meghirdetett munkabeszüntetésben – írja a Magyar Hang

Az országos munkabeszüntetést a két pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezi. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint változó, hogy az intézmények miként oldják meg a helyzetet: ahol a tantestület nagy része sztrájkol, ott előfordul, hogy rendkívüli szünetet rendelnek el, máshol összevonnak órákat. Gyermekfelügyeletet a sztrájk ideje alatt is biztosítanak, erre törvény is kötelezi a pedagógusokat

Csütörtökön sztrájktárgyalást tartanak a kormány és a tanári érdekképviseletek. A sztrájkkövetelések megegyeznek azzal, amit még a közös sztrájkbizottság megalakulásakor, tavalyelőtt ősszel fogalmaztak meg a szakszervezetek, de azóta a sor kiegészült azzal, hogy helyezzék hatályon kívül a pedagógusok sztrájkjogát korlátozó, tavaly nyáron elfogadott törvényt, amely szerint az órák ötven százalékát sztrájk alatt is meg kell tartania a tanároknak.

A két pedagógus szakszervezet még október elején alakított közös sztrájkbizottságot, és közös sztrájkköveteléseket fogalmaztak meg: a pedagógusbér minimálbérhez kötését, az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók bérének emelését, azt, hogy a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje ne haladja meg a 22 órát, és hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek hetente 40 óra helyett csak heti 35 órára legyenek beoszthatók, heti öt órát felkészüléssel tölthessenek – utóbbi bekerült a pedagógusok jogállásáról szóló új törvény tervezetébe, a többi követelés azonban nem. 

Az első, két órás figyelmeztető sztrájkot tavaly januárban tartották a pedagógusok, miután a sztrájkbizottság hónapokig egyeztetett a kormányzattal, számolt be a Magyar Hang. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk