Politikai hírek

  • 1996. október 24.

Belpol

Feszültség az SZDSZ-ben
A koalícióból való távozás lehetősége is felmerült a kisebbik kormánypártban, miután napvilágra került, hogy a sikerdíj-botrányban érintett az SZDSZ-es Bernhardt Barnabás is, aki egy olyan cég igazgatósági tagja, amely százmilliós nagyságrendű pénzt kapott Tocsiktól. Az ügyvivői testület ülésén bejelentette lemondását Pető Iván pártelnök, de mivel a testület szerint ez aránytalanul súlyos lépés lett volna a történtekhez képest, és azt a látszatot keltené, mintha az SZDSZ mint párt lenne a felelős, ezt végül visszavonta. Lemondott azonban parlamenti mandátumáról Rajk László, azzal indokolva döntését, hogy - bár nem érintett az ügyben - mélyen megrázta, hogy pártját is elérte a botrány. A két koalíciós párt egyeztető tárgyalását követően Horn Gyula miniszterelnök úgy fogalmazott: nincs válsághelyzet, legfeljebb "komoly feszültség" a két párt között.

Adó és költségvetés 1997-ben A parlament megkezdte néhány adózással kapcsolatos törvény módosításának vitáját: erre azért van szükség, hogy a törvények a jövő évtől megváltozó adójogszabályokkal összhangba kerüljenek. A tervezetek érintik az áfa-visszaigényléseket, a kisvállalkozók alanyi adómentességét és az átalányadózás néhány részletét is, a fogyasztásiadó-törvény módosítása során pedig néhány adókulcs mérséklődik, illetve megszűnik. Vita folyik a jövő évi költségvetésről is: a Költségvetési Intézmények Érdekegyeztető Tanácsának ülésén a szakszervezeti, az önkormányzati és az intézményi oldal elutasította az 1997-es költségvetés tervezetét. A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, László Csaba szerint azonban a javaslat biztosítja a megállapodás betartását, azaz 17 százalékos jövő évi béremelést a közszférában.

Zsidó kárpótlás: döntött a Ház Az Országgyűlés elfogadta a zsidóság közösségi kárpótlásáról szóló határozati javaslatot, amellyel - egy márciusi kormánydöntés nyomán - lehetővé válik az 1947-es párizsi békeszerződés teljesítése, az örökös nélkül maradt elrabolt javak visszaadása. Mint arról két hete beszámoltunk, évekig tartó huzavona után létrejöhet tehát az a közalapítvány (a Szombat című folyóirat értesülése szerint Magyar Zsidó Örökség néven), amely rendelkezhet a négymilliárd forint értékű, életjáradékra váltható kárpótlási jegy, valamint a még meghatározatlan számú és értékű visszakapott ingatlan sorsa felett; a vagyonhoz - mint arról elsőként beszámoltunk - nagy összegű, 360 millió dolláros amerikai magánadomány is társulna.

Bosznia: hiányzó unió A boszniai gazdasági és szociális kérdések, valamint a menekültek ügyének rendezése elképzelhetetlen az unió működtetése nélkül, ezért a Nyugat továbbra is segíti a közös intézmények létrehozását Bosznia-Hercegovinában - jelentette ki a boszniai szerb tévének nyilatkozva Carl Bildt, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője, hangsúlyozva: az unió közös intézményeinek létrehozása feltétele a többi probléma megoldásának. Gazdasági reintegráció nélkül nincs esély az EU és a Világbank támogatására - vélte Bildt. Közben a helyi ENSZ-rendőrség beszámolója szerint akadálytalanul érkeznek az automata fegyverek a Bosnyák-Horvát Föderáció területéről a kelet-boszniai muzulmánokhoz. A szerb kézen lévő területeken hetek óta tart a feszültség szerbek és bosnyákok között.

Afgán harcok Bár továbbra is a tálibok ellenőrzik Afganisztán területének jó kétharmadát, növelni tudta befolyását a kormányellenes csapatokat vezető Ahmed Sah Maszud volt vezérkari főnök, aki lapzártánk idejére már karnyújtásnyira megközelítette Kabult. Nem kizárt azonban, hogy nem lesz tartós a nemrég kötött tálibellenes szövetség, márpedig ha nem - emlékeztetnek nyugati megfigyelők -, akkor korántsem biztos, hogy Maszud az üzbég származású hadúrral, Dosztum tábornokkal együtt sikerrel támadhatja Kabult. Hekmatjar volt afgán kormányfő mindenesetre közölte: bár szemben áll a fanatikus muzulmán hatalommal, nem szeretné, ha a megdöntött Rabbani elnök visszatérne a hatalomba, és nem csatlakozik a tálibok elleni szövetséghez.

Lesz-e népességrobbanás? A Föld lakóinak száma a jövő században még jelentősen nő, de már nem duplázódik meg - állítják az osztrák Nemzetközi Rendszerelemzési Intézet kutatói, akik ebből arra következtetnek, hogy a Föld képes lesz eltartani a lakosságát. A prognózis szerint a jelenlegi 5,8 milliárdról 2010-ig 7 milliárdra, 2100-ig pedig 10 milliárdra nő a lakosság. Észak-Amerikában, Európában és a volt Szovjetunióban megindul a népesség jelentős csökkenése, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten viszont a fiatal korosztályok nagy termékenysége miatt valószínűleg drámai népességrobbanásra, a lakosság megkettőződésére lehet számítani a következő 50 évben. Az egyenlőtlen népességnövekedés az egyik oka a szegénység és az éhínség növekedésének is. Brazíliában például évente 12 millió gyerek kerül az utcára, akik közül több százezer éhen hal.

Tocsik-ügy: vizsgálatok A sikerdíj-botrány kapcsán felállított parlamenti vizsgálóbizottság munkájának megkezdésével egy időben a rendőrség kihallgatta a "különösen nagy értékre elkövetett adócsalás", valamint a "számviteli fegyelem megsértésének" bűntettével gyanúsított Tocsik Mártát. A jogásznő ügyvédje úgy nyilatkozott: az ÁPV Rt. és ügyfele között szabályos szerződés köttetett, és "nem létezik az a bíróság, amelyik ennek a szerződésnek a jogszerűségét megkérdőjelezhetné". A parlamentben a sikerdíj-ügy felelőseinek megállapítására létrehozott vizsgálóbizottság elnöke, Deutsch Tamás a bizottság feladatainak nevezte, hogy kiderítse: az ÁPV Rt. miért külső szakértőt bízott meg a tárgyalásokkal, törvényszerű volt-e a megbízás, és mennyit fizetett az ÁPV Rt., illetve hol van a kifizetett pénz.

Lebegy menesztése Borisz Jelcin orosz elnök bejelentette: összeférhetetlensége és az orosz vezetést megosztó fellépése miatt felmenti Lebegy tábornokot, a nemzetbiztonsági tanács vezetőjét. Kulikov belügyminiszter korábban "puccskísérlet" előkészítésével vádolta meg Lebegyet, aki őszerinte egyes csecsen szeparatistákkal karöltve próbálna nyíltan hatalomra törni. Lebegy a maga részéről határozottan visszautasította Kulikov vádjait. Az orosz fővárosban mindenesetre a "csecsen helyzetre" hivatkozva általános készenlétet rendeltek el, holott néhány kisebb harci cselekmény - valamint egy tisztázatlan aknarobbanás - továbbra is csak az elszakadásért küzdő kis kaukázusi országban volt. Tovább élezheti az orosz helyzetet, hogy a duma egy héten belül másodszor vetette el a jövő évi költségvetés tervezetét, ráadásul folytatódott a gazdasági hanyatlás és tovább csökkent az ipari termelés, bár az infláció üteme lassult.

Elfogták a robbantót Egy tizenhét éves esztergomi szakközépiskolás áll az esztergomi ketchuposflakonba rejtett bomba és a piliscsabai busz ellen elkövetett merénylet hátterében: a fiú Esztergom három, tehetősnek tartott vállalkozóját zsarolta meg, fejenként 200 ezer forintot követelve tőlük. Mint a rendőrségi kihallgatás során kiderült: a robbantásos merényleteket azért követte el, hogy a vállalkozókat megfélemlítse. A rendőrség a megzsarolt vállalkozók segítségével csapdát állított: a megzsaroltak látszólag elfogadták a feltételeket, a kért helyen és időben elhelyezték a pénzt, a zsaroló pedig megjelent a helyszínen, és - bár nem vette magához a pénzt - a nyomozók hazáig követték, így fogták el otthonában. B. F. szobájában egyébként több félkész bombát és egy pisztolyt is találtak.

Róma: különös lehallgatás Napolitano olasz belügyminiszter "az alkotmányos előírásokat sértő, rendkívül súlyos esetnek" nevezte, hogy lehallgatókészüléket találtak Berlusconi volt miniszterelnök, ellenzéki vezető római irodájában. Mint a belügyminiszter a parlamentben elmondta, a kormány kész együttműködni az igazságügyi szervekkel a történtek feltárása érdekében. Az ügy azonban igen rejtélyes, tekintve, hogy a Forza Italia vezetője csak két nap késéssel számolt be arról, hogy (technikailag egyébként elavult) poloskát talált az irodájában, és azonnal "hivatali hatalommal való visszaélésről" beszélt. Közben egy névtelen elektromérnök közölte: egy Forza-képviselő megbízásából készítette másfél hónapja a poloskát, és állítólag nem tudta, milyen célra kellett.

Amerikai csapatok Hebronban? Jasszer Arafat, a palesztin önkormányzat vezetője Kairóban "rasszistának" nevezte a hebroni rendezésről szóló izraeli tervet, mivel az két részre osztaná a várost, és nem szüntetné meg Izrael kontrollszerepét a város felett. David Levi izraeli külügyminiszter azonban a palesztinokra hárította a felelősséget a válság elhúzódásáért, Binjamin Netanjahu kormányfő pedig határozottan elutasította Arafat azon javaslatát, hogy telepítsenek nemzetközi erőket, köztük amerikai katonákat Hebronba, az izraeli csapatkivonás felügyeletére. William Perry amerikai védelmi miniszter is közölte, a felvetés "nem képezi megfontolás tárgyát".

Morze

Washingtoni hírek szerint még az év vége előtt lemond posztjáról William Perry védelmi miniszter, aki nyilatkozatában nem cáfolta az értesülést. Nem kizárt, hogy távozik a Clinton-adminisztrációból Warren Christopher külügyminiszter is.

Újratárgyalják Erich Priebke római perét, miután a fellebbviteli bíróság úgy látta: az első per főbírája elfogult volt. A 84 éves volt SS-századost 335 civil meggyilkolásával vádolják.

Észak-Korea előkészületeket tett egy Rodong 1 nevű középes hatótávolságú rakéta tesztkísérletére - jelentette be a japán védelmi minisztérium, amely aggodalmát fejezte ki, hogy e rakétával japán területek érhetők el.

Hongkongon át az USA-ba menekült egy ismert kínai ellenzéki, aki hazájában biztos börtönbüntetésre számíthatott. A 46 éves Vang Hszi-csi társával együtt nyílt levélben követelte a kommunista párt hatalmának megnyirbálását és a tibeti emberi jogok betartását.

Jól érzi magát az 1995-ben két aggyal született kínai csecsemő, csak nem tud aludni, mert két agyveleje "felváltva" dolgozik. A kisfiú az orvosok szerint normálisan fejlődik, így nincs szükség sebészi beavatkozásra.

Csaknem 600 kiló tiszta kokaint és 300 tonna, a drog előállításához szükséges segédanyagot foglalt le a kolumbiai hadsereg az ország déli részén. A katonák az elmúlt napok akciói során hét droglaboratóriumot számoltak fel a dzsungelben.

Nem voltak hatékonyak az eddigi magyarországi AIDS-kampányok, mivel a fiatalok elméletben mindent tudnak a védekezésről, a gyakorlatban azonban nem élnek vele - vélte Bánhegyi Dénes, a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet munkatársa. A NEVI ezért új kampányt indít, amelynek szlogenje: "Ha szerelmet ajándékozol valakinek, ne feledd, hogy gondosan becsomagold."

Elhagyhatta a kórházat II. János Pál, akin a múlt héten vakbélműtétet hajtottak végre. A pápa állapota folyamatosan javul, a római sajtó azonban továbbra is arról ír, hogy erősödik Parkinson-kórja.

Öko

A Hágai Nemzetközi Bíróság jövő év február 17-én kezdi tárgyalni a bősi erőmű, illetve a Duna egyoldalú elterelésének ügyét; a Budapest és Pozsony között zajló per meghallgatásai 3-5 hétig is eltarthatnak.

Oroszország továbbra is meg akarja építeni Kuba első atomerőművét annak ellenére, hogy biztonsága aggasztja az Egyesült Államokat - közölte Primakov orosz külügyminiszter. A Floridától 300 kilométerre levő építkezés munkálatai finanszírozási problémák miatt négy éve leálltak.

Kína a következő öt évben négy atomerőmű, összesen nyolc reaktor és két nukleáris hulladéktelep megépítését tervezi - jelentette az Új Kína hírügynökség. Az erőművek tervezett összkapacitása 6600 megawatt lenne.

A szélenergia a leggyorsabban fejlődő energiaágazat - állítja a Worldwatch intézet, amely szerint 1990 óta a szélenergia-termelés 150 százalékra növekedett, míg a nukleáris ipar növekedése kevesebb, mint egy százalék évente. A szénből származó energiatermelés hat éve nem nőtt.

Svédország vezet a sörös és üdítős alumíniumdobozok újrahasznosításában Európa hat vizsgált országa közül. A svéd családok szorgalmasan gyűjtik és viszik vissza az aludobozokat - mivelhogy magas betétdíjat kapnak értük.

Németország környezetvédelmi ipara a gazdaság egyik legdinamikusabb ágazata. Csaknem egymillióan dolgoznak e területen, éppen annyian, mint az autóiparban.

Kihalás fenyegeti a szlovéniai halakat az iparosítás, valamint a környezettel szembeni gondatlanság miatt. Az ország 96 édesvízi halfajtája közül 50 a kipusztulás szélén áll, főként a pisztrángfélék. A szlovéniai folyók egyharmadában már alig élnek halak.

Tiszaújvárosban a legkorszerűbb technológiával működő hulladékégetőt adtak át az elmúlt héten. A több mint egymilliárd forintos beruházás 58 féle veszélyes hulladék ártalmatlanítására képes, kivéve a higany- és talliumtartalmú anyagokat.

Figyelmébe ajánljuk