Politikai hírek

  • 1997. január 30.

Belpol

Független palesztin állam?
Az izraeli katonák ismét megszállnák a palesztin önkormányzatú területek nagy részét, ha a palesztinok kikiáltanák önálló államukat - jelentette az izraeli hadsereg rádiója. Előzőleg Jasszer Arafat kijelentette, hogy Izrael ellenkezése ellenére kikiáltja a palesztin államot. Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban kilátásba helyezte a zsidó állam kemény válaszát, ha Arafat független államnak nyilvánítja Ciszjordániát és a Gázai övezetet. Az izraeli ellenzék vezetője viszont lehetségesnek nevezett egy olyan palesztin államot, amely "nem rendelkezik majd a függetlenség néhány jellemzőjével".

ENSZ: reformok Az ENSZ új főtitkára megígérte az amerikai szenátus republikánus vezetőinek, hogy a több mint egymilliárd dolláros amerikai adósság törlesztésének fejében rendszeres konzultációkat tart velük a világszervezet reformjáról. A ghánai Kofi Annan zárt ajtók mögött tanácskozott a szenátorokkal az amerikai tartozásáról Washingtonban. Előzőleg, azt követően, hogy Annant választották a világszervezet főtitkárává, Bill Clinton határozott ígéretet tett a több mint egymilliárd dolláros adósság kifizetésére. Clinton ígéretét azonban még az amerikai törvényhozásnak is jóvá kell hagynia.

MSZP: hárítás "Értelmezhetetlennek" nevezte Kósáné Kovács Magda, az MSZP ügyvezető elnöke a Tocsik-ügy kapcsán az érdeklődés középpontjába került Boldvai László képviselő politikai felelősségét. Az MSZP pénztárnokának felelősségét a párt választmánya nem vizsgálta, sőt a testület elnöke, Baja Ferenc miniszter szerint a parlamenti Tocsik-bizottság működése is "okafogyottá" vált. A választmány tagjai kritizálták a bizottság MSZP-s tagjait, amiért azok engedték, hogy a bizottság munkáját ellenzéki politikai befolyás mellett végezze. A testület döntött a párt idei költségvetéséről: e szerint az MSZP 802 millió forintból gazdálkodhat, ebből a központ működtetése nagyjából 230 millió forintot emészt fel.

Svájci alap az áldozatoknak A Zsidó Világkongresszus üdvözölte a svájci bankok és a berni kormány megállapodását arról, hogy alapot hoznak létre a holocaust áldozatai és azok családtagjai számára. A szervezet szóvivője kijelentette, hogy a Zsidó Világkongresszus kész együttműködni a svájci hatóságokkal az alap kialakításában. Egy svájci kormánymegbízott reményét fejezte ki, hogy a holocaust-emlékalapot a jó szándék jeleként értelmezik azok a zsidó csoportok, amelyek nehezményezték, hogy Svájc hasznot húzott a második világháborúból. (Lásd még: 12-14. oldal.)

Washington kényszeríti Milosevicet Belgrád központjában visszavonták azt a rendőrségi kordont, amely egy hete állta el a novemberi helyhatósági választások eredeti eredményeinek elismertetéséért tüntető diákok útját. Előzőleg a rendőrök gumibottal támadtak a demonstrálókra, de senki nem sérült meg súlyosabban. A szerb szocialisták a kormány átalakításáról döntöttek, de egyúttal kitartottak amellett, hogy az ellenzék nem a választási eredmények miatt tüntet hónapok óta a városokban, hanem azért, mert "a hatalom erőszakos megszerzésére tör". Az Egyesült Államok rákényszeríti Milosevic szerb elnököt a helyhatósági választások eredeti eredményeinek elismerésére - jelentette ki az amerikai külügyi államtitkár-helyettes, amikor Washingtonban tárgyalt a belgrádi diáktüntetések szervezőivel. A diákok nem tartanák szerencsésnek, ha gazdasági büntető intézkedésekkel sújtanák Szerbiát, mert az szerintük Milosevic pozícióinak erősödéséhez vezetne.

Albánia: összeomlott piramis Albániában egyre hevesebbek a tüntetések amiatt, hogy a piramisjátékon alapuló szerencsejáték-üzlet összeomlásával több tízezer albán vesztette el összes megtakarított pénzét. A kormány garanciát ígért a mintegy két hete tüntetőknek, hogy visszafizeti pénzüket, ennek ellenére folytatódnak a zavargások. Lushnja városában feldühödött tüntetők több órán át fogva tartották az ország külügyminiszterét, Tritan Shehut, aki emiatt lemondta luxemburgi útját. Előzőleg a felbőszült tömeg felgyújtotta a városi tanács épületét. A hét végén Tiranában mintegy harmincezren vonultak az utcákra, és megdobálták a rendőröket. A parlament emiatt felhatalmazta az államfőt arra, hogy az utak és a középületek védelmére a hadsereget is bevethesse. Meg nem erősített értesülések szerint a piramisjátékból hasznot húzott a jelenlegi elnök is, választási kampányának finanszírozásához.

Románia: kisebbségi törvény és hivatal Magyarország és Románia a következő napokban fogja meghatározni, hogy hol lesz az új magyar, illetve román főkonzulátus. A bukaresti szakértői tárgyalások után a román külügyminiszter, Adrian Severin elmondta: Románia inkább arra hajlik, hogy a magyarországi román kisebbség lakóhelyéhez közelebb fekvő Szegeden hozza létre a főkonzulátust, amely a nyolcvanas évek elején Debrecenben működött. Magyarország továbbra is Kolozsvárott szándékozik újra megnyitni főkonzulátusát. Romániában közben Tokay György vezetésével megkezdheti működését a Kisebbségvédelmi Hivatal, amelynek egyik első feladata, hogy kidolgozza és a parlament elé terjessze a román kisebbségi törvényt; a törvény meglétét feltételül szabta az Európa Tanács, amikor Romániát felvette tagjai sorába.

SZDSZ: újra Dornbach Az SZDSZ hét végén tartott küldöttgyűlésén ismét Dornbach Alajost választották az Országos Tanács (OT) elnökének. A testület által elfogadott határozat szerint az SZDSZ elképzeléseit a ciklus hátralévő részében a koalíción belül kívánja megvalósítani. Ennek középpontjában a nyugdíjreform, továbbá az igazságszolgáltatás, az egészségügy, illetve a mezőgazdaság reformjának keresztülvitele áll. Az SZDSZ a parlamenti pártokkal egyeztetve kezdeményezi egy kisebb létszámú, olcsóbb parlament kialakítását és a választási rendszer arányosabbá tételét. A bős-nagymarosi vízlépcsőrendszerrel kapcsolatban elutasítanak minden peren kívüli megegyezést, továbbá kezdeményezik az Antall-kormány idején kötött autópálya-szerződések felülvizsgálatát és az egyes vállalkozástípusok járulékterheinek csökkentését. A Szokai-Tocsik-ügyre vonatkozólag Dornbach Alajos elmondta: a pártban az ezzel kapcsolatos politikai felelősséget csak a hatósági eljárás befejezése után lehet tényszerűen megvizsgálni.

Kwasniewski: stratégiai partnerség Az Európai Unió és a NATO-tagság, valamint az erre való felkészülés volt a fő témája Aleksander Kwasniewski lengyel és Göncz Árpád magyar államfő megbeszéléseinek, amikor a lengyel elnök kétnapos látogatáson Magyarországon járt. Megállapították: a két ország stratégiai partner lehet e kérdésben. Kwasniewski Horn Gyulával folytatott megbeszéléseiről csak annyi tudható, hogy a legfőbb téma az euroatlanti integráció és a regionális együttműködés volt. Kwasniewski találkozott az Országgyűlés elnökével és Paskai László bíborossal, a katolikus egyház fejével is, majd Göncz Árpáddal közösen megnyitották a Műcsarnokban a Polonia Expressz című lengyel művészeti fesztivált.

Zöldek a Dunáról A Duna Mozgalom által a Merlin Színházban rendezett nyilvános gyűlésen a parlamenti pártok képviselői is kifejtették álláspontjukat a bősi vízlépcső ügyében kötendő magyar-szlovák különalkuról és a hágai perről. Az MSZP kivételével az összes párt ellenzi a különalkut, a szocialisták képviselője viszont továbbra is mellette kardoskodott. A környezetvédők elmondták: a hágai pert és a bíróság ítéletét az egyedüli lehetséges eszköznek tartják a Duna visszaszerzésére, és a hágai Nemzetközi Bíróság ítélete olyan garancia, amelyet semmilyen kétoldalú megállapodás sem pótolhat. Ferencz Csaba egyetemi tanár a Duna Kör képviseletében rámutatott, hogy az MSZP álláspontját bemutató Nemcsók János, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára olyan ellentmondásokba keveredett, amelyek alapján feltételezhető, hogy a titkos tárgyalások teljes anyagát esetleg még ő sem ismeri. A Duna Mozgalom január 18-án kelt kiáltványa követeli, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra a titkos tárgyalások jegyzőkönyveit, és nyilvánítsa ki, hogy a hágai bíróság előtti eljárást az Országgyűlés korábbi határozatai szerint végigviszi. (Lásd még: 20. oldal.)

Kommandós tévedés Lemondott Bökönyi István ezredes, a rendőrség különleges szolgálatának vezetője azt követően, hogy kommandósai téves címre szálltak ki három orosz ajkú, fegyveres rablásért körözött személy letartóztatására. A családi házban lakókat megbilincselték, majd a félreértés tisztázódása után, az ártatlan lakók tájékoztatása alapján, két házzal arrébb letartóztatták a valódi gyanúsítottakat. Jogi szakértők szerint a kommandósok nem vonhatók felelősségre a téves akcióért, mert a rendőrség nyomozóitól kaptak tájékoztatást a címről. Az országos rendőrfőkapitány Bökönyi István lemondását elfogadta, de belső vizsgálat elrendelését nem tartotta szükségesnek.

Csecsenföld: választások Az orosz parlament alsóháza nem fogadta el azt a kommunista határozattervezetet, amely Borisz Jelcin leváltását kezdeményezte az elnök rossz egészségi állapota miatt. Jelcin közben a Kremlben Csernomirgyin kormányfővel találkozott, feltehetően azért, hogy jelezze: a helyén van és munkaképes. Alekszandr Lebegy szerint Borisz Jelcin betegsége miatt Oroszországban előrehozott elnökválasztást kellene tartani, különben "Oroszország az önkényuralmi rendszerbe süllyedhet vissza". "Bárki is nyeri a csecsen választásokat, Moszkvának együtt kell működnie vele" - jelentette ki Viktor Csernomirgyin kormányfő, miután a hét elején megkezdődtek a csecsenföldi választások, amelyeknek technikai föltételeit az EBESZ biztosította. Moszkva egyúttal a diplomáciai kapcsolatok megszakításával fenyegetett meg minden államot, amely elismerné a csecsen köztársaság függetlenségét. (Lásd még: 21-22. oldal.)

Morze

Adócsalás miatt három év és kilenc hónap börtönre ítélték a német teniszezőnő, Steffi Graf apját. Ügyvédei azzal próbálták védeni Peter Grafot, hogy depressziója miatt sikkasztotta el a lánya jövedelme után járó adót.

Több hónapos tiltakozó akció nyomán a népjóléti miniszter elállt a pincehelyi kórház megszüntetésétől. Ígérete szerint még egy mentőautóval is megerősítik a Tolna megyei falu és környéke sürgősségi ellátását.

Új magyar párt alakult a Vajdaságban: a Vajdasági Kereszténydemokrata Mozgalmat a VMDK-ból nemrég kilépett Papp Ferenc alapította; pártja a negyedik vajdasági magyar párt.

Még ebben a félévben Magyarországon is bevezetik a próbajogosítványt. Ha egy kezdő az első két évben szabálytalankodik vagy közlekedési bűncselekményt követ el, próbaideje egy évvel is meghosszabbodhat.

Nyolcvan olyan személy ellen indított eljárást az ORFK, akik hamisított nyelvvizsga-bizonyítványt adtak be főiskolai jelentkezésükkor. A rendőrség lefoglalta azt a házi nyomdát, ahol a hamis papírokat előállították.

Együttműködési megállapodást kívánnak kötni azok a közalapítványok és oktatási intézmények, amelyek támogatják a romák továbbtanulását; összesen több mint 150 millió forint jut erre a célra.

Fél kiló trotil, lőszerek és egymillió forint értékű ruha tűnt el a kiskunhalasi határőrlaktanyából. A Katonai Ügyészség 17 személyt gyanúsít; a ruhák előkerültek, de a robbanószer nem.

A szlovákiai Magyar Koalíció tiltakozott az oktatási tárca arra irányuló törekvése ellen, hogy a szlovákiai magyar iskolák diákjai kizárólag szlovák nyelvű iskolai bizonyítványokat kapjanak.

Az év vállalkozójának a Pólus Center elnökét választották: Demján Sándor szerint akár húsz hasonló üzletközpont is nyereséges lenne országszerte.

Öko

Több mint egy hete folytatja éhségsztrájkját Tulában az 1986-os csernobili atomerőmű-szerencsétlenség során egészségkárosodást szenvedett emberek egy csoportja. A tiltakozók azt követelik, hogy az orosz kormány fizesse ki nekik nyugdíjtartozásukat, amellyel már tizenegy hónapja adós.

Gazdasági érdekek hátráltatják a Nagy-Britanniában terjedő kergemarhakór megfékezését - tételezik fel brit és angol tudósok, akik szerint a hosszú lappangási idő is akadályozza annak megállapítását, hogy hány fertőzött borjú indult útnak eddig Angliából a világ négy sarkába. A kormányok - állítják a kutatók - folyamatosan alábecsülik a CJD és BSE vírus fertőzőképességét és veszélyeit.

Nem megalapozott a garéi hulladékégető engedélye - mondta ki a pécsi városi bíróság, új eljárásra utasítva a környezetvédelmi hatóságokat. Az indoklás szerint az építést jóváhagyó határozat nem vette figyelembe a környék három önkormányzatának ellenérveit. A határozat ellen a Környezetvédelmi Főfelügyelőség várhatóan fellebbezni fog.

A kormány és a főváros egyetért abban, hogy a Keleti pályaudvar és az Etele tér közé tervezett, 150 milliárd forintos beruházást igénylő metró 60 százalékát az állam, 40 százalékát az önkormányzat fedezze. A Levegő Munkacsoport munkatársai szerint Budapest tömegközlekedését jóval olcsóbban, gazdaságosabban, ésszerűbben lehetne és kellene fejleszteni.

Felavatták Szarvason a Kőrös-Maros Nemzeti Parkot, mely az ország hetedik ilyen szintű védett területe. A több mint 42 ezer hektárnyi területből 6411 hektár fokozottan védett.

Nincs országos influenzajárvány - állítják az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakemberei, hozzátéve, hogy az országban egymástól elszigetelten fellelhető influenzás megbetegedések kapcsán nem találtak új vírust.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?