Politikai hírek

publikálva
1997/5. (01. 30.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Független palesztin állam?

Az izraeli katonák ismét megszállnák a palesztin önkormányzatú területek nagy részét, ha a palesztinok kikiáltanák önálló államukat - jelentette az izraeli hadsereg rádiója. Előzőleg Jasszer Arafat kijelentette, hogy Izrael ellenkezése ellenére kikiáltja a palesztin államot. Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban kilátásba helyezte a zsidó állam kemény válaszát, ha Arafat független államnak nyilvánítja Ciszjordániát és a Gázai övezetet. Az izraeli ellenzék vezetője viszont lehetségesnek nevezett egy olyan palesztin államot, amely "nem rendelkezik majd a függetlenség néhány jellemzőjével".

ENSZ: reformok Az ENSZ új főtitkára megígérte az amerikai szenátus republikánus vezetőinek, hogy a több mint egymilliárd dolláros amerikai adósság törlesztésének fejében rendszeres konzultációkat tart velük a világszervezet reformjáról. A ghánai Kofi Annan zárt ajtók mögött tanácskozott a szenátorokkal az amerikai tartozásáról Washingtonban. Előzőleg, azt követően, hogy Annant választották a világszervezet főtitkárává, Bill Clinton határozott ígéretet tett a több mint egymilliárd dolláros adósság kifizetésére. Clinton ígéretét azonban még az amerikai törvényhozásnak is jóvá kell hagynia.

MSZP: hárítás "Értelmezhetetlennek" nevezte Kósáné Kovács Magda, az MSZP ügyvezető elnöke a Tocsik-ügy kapcsán az érdeklődés középpontjába került Boldvai László képviselő politikai felelősségét. Az MSZP pénztárnokának felelősségét a párt választmánya nem vizsgálta, sőt a testület elnöke, Baja Ferenc miniszter szerint a parlamenti Tocsik-bizottság működése is "okafogyottá" vált. A választmány tagjai kritizálták a bizottság MSZP-s tagjait, amiért azok engedték, hogy a bizottság munkáját ellenzéki politikai befolyás mellett végezze. A testület döntött a párt idei költségvetéséről: e szerint az MSZP 802 millió forintból gazdálkodhat, ebből a központ működtetése nagyjából 230 millió forintot emészt fel.

Svájci alap az áldozatoknak A Zsidó Világkongresszus üdvözölte a svájci bankok és a berni kormány megállapodását arról, hogy alapot hoznak létre a holocaust áldozatai és azok családtagjai számára. A szervezet szóvivője kijelentette, hogy a Zsidó Világkongresszus kész együttműködni a svájci hatóságokkal az alap kialakításában. Egy svájci kormánymegbízott reményét fejezte ki, hogy a holocaust-emlékalapot a jó szándék jeleként értelmezik azok a zsidó csoportok, amelyek nehezményezték, hogy Svájc hasznot húzott a második világháborúból. (Lásd még: 12-14. oldal.)

Washington kényszeríti Milosevicet Belgrád központjában visszavonták azt a rendőrségi kordont, amely egy hete állta el a novemberi helyhatósági választások eredeti eredményeinek elismertetéséért tüntető diákok útját. Előzőleg a rendőrök gumibottal támadtak a demonstrálókra, de senki nem sérült meg súlyosabban. A szerb szocialisták a kormány átalakításáról döntöttek, de egyúttal kitartottak amellett, hogy az ellenzék nem a választási eredmények miatt tüntet hónapok óta a városokban, hanem azért, mert "a hatalom erőszakos megszerzésére tör". Az Egyesült Államok rákényszeríti Milosevic szerb elnököt a helyhatósági választások eredeti eredményeinek elismerésére - jelentette ki az amerikai külügyi államtitkár-helyettes, amikor Washingtonban tárgyalt a belgrádi diáktüntetések szervezőivel. A diákok nem tartanák szerencsésnek, ha gazdasági büntető intézkedésekkel sújtanák Szerbiát, mert az szerintük Milosevic pozícióinak erősödéséhez vezetne.

Albánia: összeomlott piramis Albániában egyre hevesebbek a tüntetések amiatt, hogy a piramisjátékon alapuló szerencsejáték-üzlet összeomlásával több tízezer albán vesztette el összes megtakarított pénzét. A kormány garanciát ígért a mintegy két hete tüntetőknek, hogy visszafizeti pénzüket, ennek ellenére folytatódnak a zavargások. Lushnja városában feldühödött tüntetők több órán át fogva tartották az ország külügyminiszterét, Tritan Shehut, aki emiatt lemondta luxemburgi útját. Előzőleg a felbőszült tömeg felgyújtotta a városi tanács épületét. A hét végén Tiranában mintegy harmincezren vonultak az utcákra, és megdobálták a rendőröket. A parlament emiatt felhatalmazta az államfőt arra, hogy az utak és a középületek védelmére a hadsereget is bevethesse. Meg nem erősített értesülések szerint a piramisjátékból hasznot húzott a jelenlegi elnök is, választási kampányának finanszírozásához.

Románia: kisebbségi törvény és hivatal Magyarország és Románia a következő napokban fogja meghatározni, hogy hol lesz az új magyar, illetve román főkonzulátus. A bukaresti szakértői tárgyalások után a román külügyminiszter, Adrian Severin elmondta: Románia inkább arra hajlik, hogy a magyarországi román kisebbség lakóhelyéhez közelebb fekvő Szegeden hozza létre a főkonzulátust, amely a nyolcvanas évek elején Debrecenben működött. Magyarország továbbra is Kolozsvárott szándékozik újra megnyitni főkonzulátusát. Romániában közben Tokay György vezetésével megkezdheti működését a Kisebbségvédelmi Hivatal, amelynek egyik első feladata, hogy kidolgozza és a parlament elé terjessze a román kisebbségi törvényt; a törvény meglétét feltételül szabta az Európa Tanács, amikor Romániát felvette tagjai sorába.

SZDSZ: újra Dornbach Az SZDSZ hét végén tartott küldöttgyűlésén ismét Dornbach Alajost választották az Országos Tanács (OT) elnökének. A testület által elfogadott határozat szerint az SZDSZ elképzeléseit a ciklus hátralévő részében a koalíción belül kívánja megvalósítani. Ennek középpontjában a nyugdíjreform, továbbá az igazságszolgáltatás, az egészségügy, illetve a mezőgazdaság reformjának keresztülvitele áll. Az SZDSZ a parlamenti pártokkal egyeztetve kezdeményezi egy kisebb létszámú, olcsóbb parlament kialakítását és a választási rendszer arányosabbá tételét. A bős-nagymarosi vízlépcsőrendszerrel kapcsolatban elutasítanak minden peren kívüli megegyezést, továbbá kezdeményezik az Antall-kormány idején kötött autópálya-szerződések felülvizsgálatát és az egyes vállalkozástípusok járulékterheinek csökkentését. A Szokai-Tocsik-ügyre vonatkozólag Dornbach Alajos elmondta: a pártban az ezzel kapcsolatos politikai felelősséget csak a hatósági eljárás befejezése után lehet tényszerűen megvizsgálni.

Kwasniewski: stratégiai partnerség Az Európai Unió és a NATO-tagság, valamint az erre való felkészülés volt a fő témája Aleksander Kwasniewski lengyel és Göncz Árpád magyar államfő megbeszéléseinek, amikor a lengyel elnök kétnapos látogatáson Magyarországon járt. Megállapították: a két ország stratégiai partner lehet e kérdésben. Kwasniewski Horn Gyulával folytatott megbeszéléseiről csak annyi tudható, hogy a legfőbb téma az euroatlanti integráció és a regionális együttműködés volt. Kwasniewski találkozott az Országgyűlés elnökével és Paskai László bíborossal, a katolikus egyház fejével is, majd Göncz Árpáddal közösen megnyitották a Műcsarnokban a Polonia Expressz című lengyel művészeti fesztivált.

Zöldek a Dunáról A Duna Mozgalom által a Merlin Színházban rendezett nyilvános gyűlésen a parlamenti pártok képviselői is kifejtették álláspontjukat a bősi vízlépcső ügyében kötendő magyar-szlovák különalkuról és a hágai perről. Az MSZP kivételével az összes párt ellenzi a különalkut, a szocialisták képviselője viszont továbbra is mellette kardoskodott. A környezetvédők elmondták: a hágai pert és a bíróság ítéletét az egyedüli lehetséges eszköznek tartják a Duna visszaszerzésére, és a hágai Nemzetközi Bíróság ítélete olyan garancia, amelyet semmilyen kétoldalú megállapodás sem pótolhat. Ferencz Csaba egyetemi tanár a Duna Kör képviseletében rámutatott, hogy az MSZP álláspontját bemutató Nemcsók János, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára olyan ellentmondásokba keveredett, amelyek alapján feltételezhető, hogy a titkos tárgyalások teljes anyagát esetleg még ő sem ismeri. A Duna Mozgalom január 18-án kelt kiáltványa követeli, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra a titkos tárgyalások jegyzőkönyveit, és nyilvánítsa ki, hogy a hágai bíróság előtti eljárást az Országgyűlés korábbi határozatai szerint végigviszi. (Lásd még: 20. oldal.)

Kommandós tévedés Lemondott Bökönyi István ezredes, a rendőrség különleges szolgálatának vezetője azt követően, hogy kommandósai téves címre szálltak ki három orosz ajkú, fegyveres rablásért körözött személy letartóztatására. A családi házban lakókat megbilincselték, majd a félreértés tisztázódása után, az ártatlan lakók tájékoztatása alapján, két házzal arrébb letartóztatták a valódi gyanúsítottakat. Jogi szakértők szerint a kommandósok nem vonhatók felelősségre a téves akcióért, mert a rendőrség nyomozóitól kaptak tájékoztatást a címről. Az országos rendőrfőkapitány Bökönyi István lemondását elfogadta, de belső vizsgálat elrendelését nem tartotta szükségesnek.

Csecsenföld: választások Az orosz parlament alsóháza nem fogadta el azt a kommunista határozattervezetet, amely Borisz Jelcin leváltását kezdeményezte az elnök rossz egészségi állapota miatt. Jelcin közben a Kremlben Csernomirgyin kormányfővel találkozott, feltehetően azért, hogy jelezze: a helyén van és munkaképes. Alekszandr Lebegy szerint Borisz Jelcin betegsége miatt Oroszországban előrehozott elnökválasztást kellene tartani, különben "Oroszország az önkényuralmi rendszerbe süllyedhet vissza". "Bárki is nyeri a csecsen választásokat, Moszkvának együtt kell működnie vele" - jelentette ki Viktor Csernomirgyin kormányfő, miután a hét elején megkezdődtek a csecsenföldi választások, amelyeknek technikai föltételeit az EBESZ biztosította. Moszkva egyúttal a diplomáciai kapcsolatok megszakításával fenyegetett meg minden államot, amely elismerné a csecsen köztársaság függetlenségét. (Lásd még: 21-22. oldal.)

Morze

Adócsalás miatt három év és kilenc hónap börtönre ítélték a német teniszezőnő, Steffi Graf apját. Ügyvédei azzal próbálták védeni Peter Grafot, hogy depressziója miatt sikkasztotta el a lánya jövedelme után járó adót.

Több hónapos tiltakozó akció nyomán a népjóléti miniszter elállt a pincehelyi kórház megszüntetésétől. Ígérete szerint még egy mentőautóval is megerősítik a Tolna megyei falu és környéke sürgősségi ellátását.

Új magyar párt alakult a Vajdaságban: a Vajdasági Kereszténydemokrata Mozgalmat a VMDK-ból nemrég kilépett Papp Ferenc alapította; pártja a negyedik vajdasági magyar párt.

Még ebben a félévben Magyarországon is bevezetik a próbajogosítványt. Ha egy kezdő az első két évben szabálytalankodik vagy közlekedési bűncselekményt követ el, próbaideje egy évvel is meghosszabbodhat.

Nyolcvan olyan személy ellen indított eljárást az ORFK, akik hamisított nyelvvizsga-bizonyítványt adtak be főiskolai jelentkezésükkor. A rendőrség lefoglalta azt a házi nyomdát, ahol a hamis papírokat előállították.

Együttműködési megállapodást kívánnak kötni azok a közalapítványok és oktatási intézmények, amelyek támogatják a romák továbbtanulását; összesen több mint 150 millió forint jut erre a célra.

Fél kiló trotil, lőszerek és egymillió forint értékű ruha tűnt el a kiskunhalasi határőrlaktanyából. A Katonai Ügyészség 17 személyt gyanúsít; a ruhák előkerültek, de a robbanószer nem.

A szlovákiai Magyar Koalíció tiltakozott az oktatási tárca arra irányuló törekvése ellen, hogy a szlovákiai magyar iskolák diákjai kizárólag szlovák nyelvű iskolai bizonyítványokat kapjanak.

Az év vállalkozójának a Pólus Center elnökét választották: Demján Sándor szerint akár húsz hasonló üzletközpont is nyereséges lenne országszerte.

Öko

Több mint egy hete folytatja éhségsztrájkját Tulában az 1986-os csernobili atomerőmű-szerencsétlenség során egészségkárosodást szenvedett emberek egy csoportja. A tiltakozók azt követelik, hogy az orosz kormány fizesse ki nekik nyugdíjtartozásukat, amellyel már tizenegy hónapja adós.

Gazdasági érdekek hátráltatják a Nagy-Britanniában terjedő kergemarhakór megfékezését - tételezik fel brit és angol tudósok, akik szerint a hosszú lappangási idő is akadályozza annak megállapítását, hogy hány fertőzött borjú indult útnak eddig Angliából a világ négy sarkába. A kormányok - állítják a kutatók - folyamatosan alábecsülik a CJD és BSE vírus fertőzőképességét és veszélyeit.

Nem megalapozott a garéi hulladékégető engedélye - mondta ki a pécsi városi bíróság, új eljárásra utasítva a környezetvédelmi hatóságokat. Az indoklás szerint az építést jóváhagyó határozat nem vette figyelembe a környék három önkormányzatának ellenérveit. A határozat ellen a Környezetvédelmi Főfelügyelőség várhatóan fellebbezni fog.

A kormány és a főváros egyetért abban, hogy a Keleti pályaudvar és az Etele tér közé tervezett, 150 milliárd forintos beruházást igénylő metró 60 százalékát az állam, 40 százalékát az önkormányzat fedezze. A Levegő Munkacsoport munkatársai szerint Budapest tömegközlekedését jóval olcsóbban, gazdaságosabban, ésszerűbben lehetne és kellene fejleszteni.

Felavatták Szarvason a Kőrös-Maros Nemzeti Parkot, mely az ország hetedik ilyen szintű védett területe. A több mint 42 ezer hektárnyi területből 6411 hektár fokozottan védett.

Nincs országos influenzajárvány - állítják az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakemberei, hozzátéve, hogy az országban egymástól elszigetelten fellelhető influenzás megbetegedések kapcsán nem találtak új vírust.

publikálva
1997/5. (01. 30.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra