Tartalom

MaNcs, IX. évf. 05. szám, (1997.01.30.) (1997-01-30)

Egotrip

Egotrip

Tóth Gábor Attila: Szabadláb

Voltak idők, amikor a nyomozó hatóságok kínvallatással kényszeríthették ki a gyanúsítottak vallomását, de a spanyolcsizma és az ujjszorító alkalmazásának az alkotmányos eszmék megjelenésével bealkonyult. A nemo tenetur elve szerint senki sem kötelezhető arra, hogy önmagát vagy hozzáartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolja, vagy ezzel kapcsolatban bizonyítékokat szolgáltasson. Mentességet élveznek azok is, akik bizalmi jellegű foglalkozásuknál fogva ismerhetik meg mások titkait (például orvosok, ügyvédek).

Egotrip

Rév István: Retrospektív

"A szovjet és magyar lobogó alatt haladó űrhajó, az égi Szaljut-6 égi kikötő fedélzetén is használnak magyar műszereket, a Pillét, a Balatont. Utóbbival könnyen mérhető az idegrendszer munkaképessége vagy fáradtsága. Látható, megrendelhető volt a Budapesti Nemzetközi Vásáron is. Talán nemsokára gépkezelőként, autóvezetőként ellenőrizzük vele saját idegrendszerünk reakcióidejét..." - írta 1980 egy meleg pünkösdi estéjén Marx György akadémikus, megannyi népszerű természettudományos mű sokak által kedvelt szerzője.

Egotrip

Hammer Ferenc: Paszták népe (A Fal nem felejt)

Bozóki András vette észre, hogy a kommunizmus összeomlásának meglepetésszerűsége miatt nem tudunk másként visszatekinteni a 80-as évek eseményeire, mint az összeomlást előkészítő lépésekre. Ilyeneket gondolunk: Budapest-Prága-Varsó forradalmai mutatták a változások irányát. Aztán: a liberalizáció a gazdaságban és a kultúrában palackból kiengedett bosszúálló szellemnek bizonyult. Aztán: a változások irányát kitűzték a demokratikus ellenzék követelései: jogállamot, szabadságot, magánéletet. Ugyanakkor ha ez mind igaz, akkor miért okozott akkora meglepetést a Fal ledőlése? Gyanítjuk, hogy a nyolcvanas években történt más is, mint a falledőlés előjeleinek gyülekezése. Például nehezen tudjuk elfelejteni azt az ismerős asszonyságot, aki 1988-ban (hiába tett meg mindent érte) nem nyert felvételt az MSZMP-be, mert kedvezőtlen volt az üzemi alapszervezetben a szellemi/fizikai arány. A Társadalmi Szerződés pedig éppenséggel azt mondja (1987), hogy "a szovjet világrendszer felbomlásával számolni a belátható jövőben nem lehet".

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Csak foszlányokat kapok el a hírekből, öltözöm, fogat mosok, ilyesmik, nem hallgatom teljes fülszélességgel a Krónikát, háttérrádiózom, keresem a nadrágomat a galéria alatt, aztán szerencsétlenkedem a Béres-cseppekkel, kettétörök egy 500 milligrammos C vitamint. Erőlködik az állami temetéseken edzett bariton, szomorkás tónusban tálalja egy új kártevő megjelenését, ami kifejezetten reverendákat fogyaszt. Megvan a nadrág, jöhetne a cipő, de Rudi bácsi kopogtat, hogy óvatosabban verjük a szögeket a konyhafalba, mert ott futnak a vízcsövek.

Publicisztika

Publicisztika

Dobrovits Mihály: A harmadik köztársaság vége

Kevés telt még el 1997-ből, de máris bizonyos, hogy a harmadik Magyar Köztársaság nyolcadik éve sorsdöntő változásokat tartogathat. A tét nem csak az, hogy milyen lesz a köztársaság 1998 után, hanem hogy alapos módosítások nélkül létezhet-e egyáltalán. Nem puccstól tartok, nem is polgárháborútól. Sokkalta inkább attól, hogy az idültté lett bizalmi válság egyszerűen megkérdőjelezi majd mindazokat a konszenzusokat, amelyekre a köztársaság működése épül.

Publicisztika

Reflex

Van abban valami elbájoló, ahogy a mi kormánypártjaink a Szokai-Tocsik-ügyet kezelik. Rögtön az elnevezés: a változatos életmunkájú Szokai Imre nevét a sajtó nagy része sem pedzi, a pártközlemények pláne nem, pedig mindahányan tudják, hogy meglenne az ok rá. Marad tehát az eufemizmus, Tocsik-ügy, pedig azt mindenki tudja a hetvenes évekbeli olasz tévéshow-kon edzett ízléssel öltözködő zugírászról, azonfelül, hogy volt képe elábrándozni egy olyan ügyleten, ahol semmi befektetéssel egy Magyarországon komolyabbnak számító összeget inkasszálhat, ő tulajdonképpen csak egy prügelknábe, magyarul: scapegoat. Bűnbak. Egy liba, aki elviszi a balhét.

Belpol

Belpol

"A rock and roll már nem fért bele" (Najmányi László underground művész)

Najmányi László a 70-es évek magyar avantgárd művészeinek egyik legkiemelkedőbb képviselője. Író, képzőművész, díszlettervező, film- és színházrendező. Legismertebb munkái: a Kovács István Stúdió színházi kísérletei, A császár üzenete című filmje. Õ gründolta Molnár Gergellyel az első magyar punkegyüttest, a később Párizsban is működő Spionst. 1978-ban az itthoni zaklatások elől előbb Franciaországba, majd Kanadába menekült. Mostanában többnyire New Yorkban él és dolgozik Sir David O´Clock néven. A napokban érkezett Budapestre.

Belpol

Kulturális hírek

DV8 A Petőfi Csarnokban mutatja be legújabb, tizenkettedik darabját a világhírű brit fizikai színház, a DV8: a Bound To Please (Hogyan járhatnék a kedvedben?) február 6-7-8-án, a British Councillal közös szervezésben kerül színpadra. Ez lesz az 1986-ban alakult DV8 (a név angolul ejtve a deviáns magatartásra utal) második budapesti szereplése: 1992 tavaszán a Making Waves (Hullámverés) brit kortárs színházi fesztiválon léptek fel a Strange Fish (Furcsa hal) című darabbal, aminek, egy PeCsa-beli próbasorozat után, szintén itt volt a premierje, szintén három estén át (a világpremiert aztán a sevillai expón tartották).

Belpol

Zsidó vagyonok Svájcban: Aranyláz

A Magyar Narancs értesülése szerint fordulópontjához közeledik a Svájcban elhelyezett zsidó aranyak körüli botrány Magyarországot érintő része. Hétfőn Budapest megkapta Berntől azt a névlistát, amelyből kiderül: mely zsidó letétekből kárpótoltak svájci tulajdonosokat egy 1973-as titkos megállapodás alapján. Hamarosan eldől az is, visszakapja-e Magyarország azt az ötezer kiló aranyat, amelyet a Magyar Nemzeti Bank Svájcban helyezett el a háború idején. De kezdjük az elején.

Belpol

Tisza expressz: Rablókra várva

Veled is megtörténhet, hogy a robogó nemzetközi expresszen kést szorítanak a torkodhoz, mozdulni se mersz, amikor lecsatolják csuklódról az órát, s közben pénzedet, útleveledet, hitelkártyádat követelik. Ha nem is született gyilkosok, akik meglátogattak, abban biztos lehetsz, hogy szervezett és hidegvérű profik. Ilyenkor először jobb az engedelmesség, s csak aztán a vészfék. A Narancs stábja Záhonyban rendőri kísérettel szállt fel a Tisza expresszre a valóságot megtapasztalni.

Belpol

Ellenzéki akciók: Bizalmatlanság

Történelmet akart írni a Magyar Demokrata Fórum, az újdonsült demokrácia hetedik esztendejében elsőként nyúlt a kormány idő előtti megbuktatásának törvényes eszközéhez, s vetette fel a bizalmatlansági indítvány benyújtásának ötletét. Hogy az a párt, amelyiknek a parlamenti frakciója tizenkilenc fős, s amelyik 1998-ban vélhetően élethalálharcot vív majd a parlamentbe jutásért, miért vet fel olyan ötletet, aminek a megvalósításához ellenfeleinek támogatása szükséges? Talán a kétségbeesés miatt, hogy a frakció tizenkilenc fős, s 1998-ban vélhetően élethalálharcot vív majd az ötszázalékos küszöb eléréséért.

Belpol

A Szokai-Tocsik-ügy: Korai végjáték

A Szokai-Tocsik-ügy közelmúltbeli fejleményei tovább erősítették azt a régóta élő gyanút, hogy a jogásznő 804 millió forintos sikerdíjának jó részét a koalíciós pártok saját pártkasszájuk gyarapítására szánták. A szocialista főpénztárnok Boldvai László közvetlen érintettsége egyre nyilvánvalóbb, s a nyomozást végző szervek vezetői megerősítették azt is, hogy a Tocsiknak utalt pénzből 64 millió az SZDSZ-es politikusok, valamint a párthoz közel álló személyek által vezetett alapítványba, míg további több tíz millió forint olyan cégekhez került, amelyek valamilyen módon összefüggésbe hozhatók a párttal. Az eddig köztörvényes ügy lassan a nyilvánosság számára is politikai üggyé válik. Ráadásul Virág Attila, Bernhardt Barnabás és Budai György (a Tocsik-ügy újsütetű főszereplői) az SZDSZ zuglói szervezetéhez kötődnek - ahhoz a körzethez, amelyben 1994-ben Pető Iván és Magyar Bálint, a párt első emberei indultak a választáson.

Belpol

Egyezkedések a Dunáról: Mint a vízfolyás

Fénysugár volt a szombati hír az utóbbi hetek dunai homályában: Nemcsók államtitkárnak felnyomták a kocsiját. A politikus a kormány Duna-politikáját képviselte éppen a Merlinben, saját tudományos fokozatait sorolva, miközben állítólag megszabadították a kocsijában hagyott Duna-dossziéjától. Arról megoszlanak a vélemények, hogy az elkövetőknek szlovák akcentusa vagy free Duna jelvénye volt-e, de hogy Nemcsók államtitkár fontos ember, az már biztos.

Külpol

Külpol

Oroszország nagy magánya: Hideg béke, hideg barátság

Önálló létének hatodik esztendejében Oroszország változatlanul csak sodródik a nagyvilágban. Afféle hetedik kontinensként keresi a helyét Európa és Ázsia között. Igazi barátok és szövetségesek nélkül viszont ez a bolyongás még sokáig tarthat.

Külpol

Pakisztán kis demokráciája: Országnak ártani

Vasárnap választások lesznek Pakisztánban. Nem kevesebb: kilencven párt indít jelölteket, természetesen a legtöbb minden esély nélkül, és a jelek szerint az eredményt nyugodtan borítékolni lehet. A Pakisztáni Muszlim Liga (PML) vezetője, Nawaz Sharif és a Bhutto-klán Pakisztáni Néppártját (PPP) irányító Benazir Bhutto évtizedes párharcában ezúttal Sharif a tuti befutó.

Külpol

Szudán: Válság, kezelésen

Szudánban bezárt a legtöbb egyetem, amire persze adja magát vállat vonogatni. Tizenhárom éve polgárháború, akkor még amerikai-szovjet volt a felállás, most kezd a konfliktus önmagáról szólni. A világ tizedik, Afrika legnagyobb országáról van szó. Egy hónap óta a déli-keleti felkelők vannak offenzívában, és pillanatnyilag nehéz elképzelni, hogyan maradhat egyben az ország, hogyan rendeződik véglegesre Afrika szarva.

Zene
Könyv
Tranzit

Tranzit

Küldetés

Hiába minden, a vega-vendéglátást rántott sajttal, rántott gombafejekkel vagy fagyasztott kukoricával és zöldborsóval feldíszített pszeudopizzákkal azonosítja a legtöbb hazai étterem személyzete, úgyhogy ma is szenzációnak számít egy valóban vegetariánus étterem megnyitása. A legújabb ilyen jellegű fővárosi intézmény, a Gandhi ráadásul nemcsak testi, lelki táplálékkal is szolgál, ha valakinek ilyesfajta igénye lenne, mondjuk ebédidőben.

Tudomány

Tudomány

Kikelet

Keresem, de nem találom a kifejezéseket. A Gutenberg-galaxis helyébe lépő új vizuális-interaktív popkultúra jelenségeinek leírására már nem alkalmasak a klasszikus műveltség alappillérei, a hírlapíró - a kihalóban lévő írásbeliség utolsó bajnoka - hajára kenheti a görög mítoszokat, és jobban teszi, ha japánul tanul.

Tudomány

A tárgyvirtualizálás néhány aktuális kérdéséről

A tárgyak, illetve a jelenségek és fogalmak kialakulása óta a tárgyi világ evolúciója gyakorlatilag egyetlen szakadatlan botránykrónikaként foglalható össze. A negatív tendencia a tárgyak felbukkanásánál pecsételődött meg végleg. Az emberiség, ha nem jön közbe valami, pillanatokon belül elmerül a tárgyak örvényében. Isten nem vált be designerként, az emberre hárult a menekülés haditervének kidolgozása, ami elég ijesztően hangzik.

Tudomány

Nanotech: Zsugorodó világ

A mütyürök mindig is megdobogtatták a leány- és asszonyszíveket, lehet az bármi: kis doboz, körömnyi medve, kindertojásból előkerült mozdony vagy Apró Antal. Ez rendben is van, de mi lesz, ha a gyufásdobozban alvó ajándék zsiráf éjszaka felkel, és alapos kémtevékenységbe fog, képeket közvetít a központban lapuló megbízójának?