Politikai hírek

  • 1999. január 14.

Belpol

Adónyomozók: már készenlétben
Simicska Lajos, az APEH elnöke január 1-jei hatállyal az APEH bűnügyi igazgatójává nevezte ki Pelikán Lászlót, az APEH elnöki tanácsadóját. Pelikán korábban gazdaságvédelemmel foglalkozott, majd az APEH elnöki tanácsadójaként dolgozott. Az adónyomozó hatóság 240 fős állományának többségét már kiválasztották (rendőrök, pénzügyőrök, adóhivatali dolgozók, a Nemzetbiztonsági, illetve az Információs Hivatal korábbi munkatársai közül), és rövidesen teljes létszámban összeáll a szervezet. Az új nyomozó hatóság csak a február 1-je után felmerülő, adózással kapcsolatos bűncselekményekben fog nyomozni, nem kerülnek hozzá régi ügyek.

Kosovo: ismét háború fenyeget? Ismét igen feszült a helyzet Kosovo északi részén, miután szakadár albán fegyveresek jugoszláv katonákat raboltak el; az EBESZ megfigyelői tárgyalásokat kezdtek velük túszaik szabadon bocsátásáról. A térségben összetűzésbe torkollt a szerb menekültek hazatérésére tett kísérlet. A jugoszláv hadsereg túszmentő akciót ígért arra az esetre, ha az U‚K nem engedné el a katonákat, s páncélosokat küldött a térségbe. Pristinai szerb források szerint máshol is ért támadás járőröző szerb rendőröket. Knut Vollebäk norvég külügyminiszter, az EBESZ soros elnöke az albán fővárosban kezdett tárgyalásokat. Tiranában jelezték, nagyobb szerepet vállalnának a főként albánok lakta szerbiai tartományban dúló válság rendezésében.

Meghalt Bogdán János 36 éves korában autóbalesetben életét vesztette Bogdán János, Európa egyetlen cigány középiskolája, a pécsi Gandhi Gimnázium igazgatója és egyik alapítója - értesült a Roma Sajtóközponttól a MaNcs. Bogdán János filozófia, magyar és történelem szakos diplomájának megszerzése után Barcson kezdett el tanítani. 1992-től szervezte többekkel együtt az azóta közalapítványi formában működő Gandhi Gimnázium beindítását. Emellett komoly szerepet vállalt a roma közéletben: egyebek közt a Soros Alapítvány Roma Programjának kurátora, a Roma Sajtóközpont egyik alapítója és tavaly októbertől a pécsi kisebbségi önkormányzat egyik tagja volt.

Irak: kémkedtek az ellenőrök? Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak perdöntő bizonyítékai vannak arra, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei Irakban Washington javára kémkedtek -állítja több tekintélyes lap. A Washington Post szerint a fegyverzetellenőrök iraki vezetők lehallgatását segítették elő, például Szaddám Huszein legbizalmasabb beszélgetéseit is rögzítették. A Fehér Ház nem volt hajlandó a hírszerzési ügyről nyilatkozni, Kofi Annan ENSZ-főtitkár pedig visszautasította azt a bagdadi felhívást, hogy a világszervezet vonja ki Irakból amerikai és brit szakértőit. Szaddám Huszein beszédében arra szólította fel az arab világot, hogy szabaduljon meg az "Egyesült Államokkal együttműködő" vezetőitől, az arab országok azonban nem biztosították támogatásukról az iraki elnököt. (Lásd még: 20-21. oldal.)

Közszféra: sztrájkfenyegetések A legnagyobb egészségügyi szakszervezet sztrájkot fontolgat, mert az idei 8 százalékos béremelés a fizetések reálértékének csökkenését jelenti. Nem jött létre megegyezés a rendőrség hivatásos állománya bérfejlesztésének elveiről sem: a Belügyi Dolgozók Szakszervezete erről, illetve a közalkalmazottak és köztisztviselők bérének befagyasztásáról is tárgyalni kíván a továbbiakban (de ők nem sztrájkolhatnak). A budapesti közlekedési dolgozók szakszervezete is megbeszéléseket folytat a BKV Rt. vezetőivel az idei béremelésekről. A buszsofőrök érdekvédelmi szervezete 21 százalékos béremelést tart elfogadhatónak a javasolt 10 százalék helyett. Arra az esetre, ha nem jön létre megállapodás, ők is munkabeszüntetést helyeztek kilátásba.

Ombudsmanok vizsgálatai Az adatvédelmi biztos vizsgálatát követően a Magyarországi Szcientológia Egyház miskolci missziója kötelezettséget vállalt, hogy megszünteti jogellenes adatkezelésének gyakorlatát. Majtényi László megállapította, hogy a szervezet az érintettekről például az egészségi állapotukra vonatkozó különleges adatokat is gyűjtött. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kilenc középiskolában végzett vizsgálata után megállapította: az iskolák házirendje nem tartalmazza a tanulói jogok és kötelességek gyakorlásával kapcsolatos szabályokat, így a diákok nem ismerhetik meg az érdekérvényesítés lehetőségeit sem. Gönczöl Katalin (képünkön) szerint az iskolák diákönkormányzatai általában csak formális funkciót töltenek be. Sok munkavállalót ér hátrányos megkülönböztetés már a munkafelvétel során és később is -állapította meg Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman. Hozzá több bejelentés érkezett, amelyek szerint cigányokat, nőket, illetve bizonyos életkort elérteket nem vesznek fel dolgozni egyes munkahelyekre akkor sem, ha a betöltetlen állás követelményeinek egyébként megfelelnek.

Morze

Egymilliárd dollárral vett volna részt Szlovákia a bősi alsó vízlépcső megépítésében -állította egy dokumentumra hivatkozva a kormányhoz közel álló Napi Magyarország. A dokumentumot Nemcsók János, a Horn-kormány Duna-kormánybiztosa hitelesnek minősítette. E szerint a kormány hajlott volna az alsó vízlépcső megépítésére. Az ügyben parlamenti vizsgálat kezdődik.

Január végéig elkészül a kisebbségek hivatali nyelvhasználatát szabályozó törvény tervezete - mondta Milan Knazko szlovák kulturális miniszter; a törvény elfogadását többek közt a szlovák-magyar alapszerződés is sietteti. A miniszter szerint a tervezet nem jelent majd radikális változást a korábbi gyakorlathoz képest.

A palesztin vezetés levelet küldött az Egyesült Államoknak és 94 más országnak azt követelve, hogy Izrael hajtsa végre a palesztin területeken az esedékes csapatkivonást, amelyet a tavalyi megállapodás decemberig ír elő.

Nyolc-kilenc százalékos inflációval számol a Magyar Nemzeti Bank: Surányi György bankelnök szerint az infláció tavaly lényegesen kedvezőbben alakult a vártnál. Hozzátette: a bank nem tervez változást az árfolyampolitikában.

Agyonlőtte Dragan Gagovic háborús bűnökkel vádolt szerb férfit a boszniai Foca városában a boszniai SFOR-erők egyik francia egysége - közölte a NATO szóvivője Szarajevóban. A boszniai muzulmánok reményüket fejezték ki, hogy hamarosan elfogják a két legrégebben körözött, háborús bűnökkel vádolt szerbet, Ratko Mladic tábornokot és Radovan Karadzic egykori vezetőt is.

Figyelmébe ajánljuk