Politikai hírek

  • 2000. március 9.

Belpol

29 milliárd a felsőoktatásnak
29 milliárd a felsőoktatásnak29 milliárd forint - mintegy 111 millió dollár - támogatást kapott öt felsőoktatási intézmény az oktatási tárcától: a debreceni, a szegedi, miskolci egyetem és a nyíregyházi, valamint a magyar katolikus egyház három szerzetesrendjének összefogásával alakult Sapientia főiskola fejlesztési programja megvalósítására fordíthatja a támogatást. Pokorni Zoltán miniszter elmondta, az elkövetkező öt évben további százmilliárd forintot kíván az oktatási tárca a felsőoktatási fejlesztési program keretein belül az egyetemi, főiskolai beruházásokra fordítani. A fejlesztések nagy része mögött mintegy ötvenmilliárd forint világbanki hitel áll. A tárca tervei szerint 2002/2003-ra mindegyik fejlesztési program lezárulhat, és a következőkben is folyamatosan lehet jelentkezni támogatásra az oktatási tárcánál.

Kosovo: ENSZ-aggodalmak Elfogadhatatlan a kosovói erőszak jelenlegi mértéke, a helyzet még nagyon messze van a megbékéléstől - jelentette ki Kofi Annan, az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanácshoz intézett jelentésében. A jelentés szerint elképzelhető, hogy a Kosovo egyes pontjain zajló erőszakos cselekmények átterjedhetnek Szerbia déli részére is. Annan hangsúlyozta: a Kosovska Mitrovicában halálos áldozatokat is követelő etnikai zavargások bizonyítják, hogy a NATO segítségével megkezdődött enyhülés nem visszafordíthatatlan. A szerbek ellenkezésétől függetlenül tovább folytatódik az albánok visszaköltöztetése Kosovska Mitrovica északi részébe.

Lakásépítési kedvezmény: az MDF könnyítene A lakásépítési kedvezmények kapcsán a kormány folyamatosan felülvizsgálja a kedvezményezetti kör kiterjesztésének lehetőségeit - jelentette ki a kormányszóvivő, bár a gazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy újabb bővítésekre előreláthatólag idén nem kerül sor. A nyilatkozat azt követően hangzott el, hogy az MDF többek között felvetette: a kedvezményezetti korhatárt 35-ről 40 évre kellene emelni, az adó-visszatérítési támogatást az áfa 80 százalékában kellene meghatározni, és a fizetőképesség elbírálásánál a figyelembe vehető havi nettó jövedelmet 24 ezer 900 forintban kellene megállapítani. A kisebbik koalíciós párt kezdeményezi a kormányrendelet módosítását; mint az MDF frakcióvezető-helyettese, Font Sándor nyilatkozta: tavaly 19 milliárd forint maradt felhasználatlan, ez fedezné a kedvezmények kibővítésének nagy részét.

Országimázs-kampány: ringbe száll a Happy End? Pályázatot hirdetett a Miniszterelnöki Hivatal az országkép idei alakítására elkülönített 4,3 milliárd forintos keretre. A hivatal Országimázs Központja külföldre és belföldre irányuló marketing- és kommunikációs tevékenységének megtervezését, lebonyolítását és az országkép alakításának ellenőrzését várja a nyertestől. Lapértesülések szerint a pályázatra jelentkezni fog a Fidesz 1994-es és 1998-as választási kampányát lebonyolító Happy End; a céget 1991-ben alapította többek közt Káel Csaba és Wermer András. Káel cége, az Ezüsthajó Kft. foglalkozik a kormányzati események filmre rögzítésével és dokumentálásával, Wermer pedig a miniszterelnök tanácsadója (lásd MaNcs, 1999. október 7.). A cég tavaly év elejétől négyéves szerződés keretében megbízást kapott a kormányzati kommunikatív feladatok külső munkálatainak elvégzésére is.

Betelepítési forgatókönyv Az Orbán Viktor kezdeményezésére létrejött demográfiai ad hoc bizottság betelepítési forgatókönyvet dolgozott ki. A Magyar Hírlap értesülései szerint a munkaanyag különböző forgatókönyveket tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan lehet elkerülni, hogy 2050-re Magyarország népessége 8 millió körülire süllyedjen. A dolgozat szerint a szülési kedv várható javulásával és az életkor kitolódásával számolva, elégséges lenne 15-20 ezer ember évenkénti betelepítése. A bizottságot vezető Cseh-Szombathy László akadémikus ugyanakkor figyelmeztetett: ilyen volumenű bevándorlást mind gazdaságilag, mind társadalompolitikailag alaposan elő kell készíteni, és figyelembe kell venni az idegenekkel szembeni előítéleteket is.

Autópálya-építés: közbeszerzés nélkül A szabaddemokraták tiltakoztak amiatt, hogy - később cáfolt - értesülések szerint felmerült: Simicska Lajos, az APEH egykori elnöke kerülne a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) élére. A kormány korábbi döntése értelmében az MFB indítja meg, illetve gyorsítja fel a hazai autópálya-építési programot. Simicska jelenleg tanácsadó a pénzintézetnél. A kormány - időhiányra, illetve arra hivatkozva, hogy az autópálya-építésre képes cégek piaca hazánkban igen szűk, így lehetőségük adódik a reálisnál magasabb áron dolgozni - közbeszerzési pályázat kiírása nélkül tervezi az autópálya-építésre elkülönített 600 milliárd forint elköltését.

Ciánszennyezés: fejcserék Leváltotta tisztségéből a román vízügyi, erdészeti és környezetvédelmi minisztérium Costan Marant, a nagybányai környezetvédelmi ügynökség főfelügyelőjét. Maran hatáskörébe tartozott a Szamos és a Tisza ciánszennyezéséért felelős Aurul felügyelete is. Távozott posztjáról Phil Evers, az Aurul Részvénytársaság ügyvezető igazgatója is; helyét átmenetileg az Aurul részvényeinek felét birtokló ausztráliai Esmeralda igazgatójának testvére, Max Montgomery vette át. Pepó Pál szerint a magyar vízügyi hatóságok szakemberei már négy-öt órával azelőtt, hogy a román szervek értesítették volna Magyarországot a szennyezésről, megtették a szükséges intézkedéseket. Hihetetlenül gyorsan reagáltunk az eseményekre - jelentette ki a miniszter. A miniszter elmondta azt is, hogy a károk felmérésére és a környezet rehabilitációjának megkezdésére 750 millió forintot különítenek el.Morze

A magyar médiában idegen társaság ragadta meg a hatalmat, melynek egyik fő törekvése a magyarságellenesség; Magyarországon szélsőséges, bolsevik, liberális irányzat végzi az erkölcsi pusztítást, és a médiaklikk folytatja az ötven évvel ezelőtt megkezdett agymosást - jelentette ki Chrudinák Alajos újságíró a kisgazdapárthoz közel álló Eckhardt Tibor Politikai Akadémia rendezvényén.

Letették az esküt az ORTT tagjai az Országgyűlés elnöke előtt. Áder János házelnök beszédében hangsúlyozta: az ORTT példája bizonyítja, hogy politikai viták nélkül is meg lehet választani olyan testületet, amely a média törvényes működését ellenőrzi.

Demonstrációt rendezett a médiatestületek ügyében hozott parlamenti döntések ellen, illetve a sajtószabadság mellett a Polgárok a Sajtószabadságért elnevezésű szervezet a Magyar Televízió Szabadság téri székháza és a Képviselői Irodaház előtt. A tüntetésen a 150-200 fős szervezet mellett részt vett többek között Horn Gyula és Medgyessy Péter is.

Tüntetést szerveztek a pécsi tejtermelő gazdák Pécs főterén. A háromszáz gazda a felszámolás alatt álló MiZo-Baranyatej Rt. által ki nem fizetett tejpénzét, a kötelező tejterméktanácsi tagsági díj eltörlését, valamint a nehéz helyzetük jobbítását célzó intézkedések azonnali megkezdését követelte a kormánytól.

Hazaérkezett a tavaly augusztusban Dagesztánban elrabolt két lengyel asszony. Zofia Fiszer-Malanowska és Ewa Marchwinska-Wyrwal a Lengyel Tudományos Akadémia munkatársai; a lengyel külügyminiszter nyilatkozata szerint Lengyelország soha nem kapott olyan követelést, hogy fizessen váltságdíjat értük.

Megtiltották a terhességmegszakítást egy észak-morvaországi kórházban. Az intézkedés március 1-jén lépett életbe, miután a kórház magánkézbe került, és az igazgatótanácsban egy magas egyházi méltóság is helyet kapott. A terhességmegszakítás egyébként Csehországban engedélyezett.

Megrongálta a nagyatádi izraelita temetőben a sírok 70 százalékát gyermek- és fiatalkorúak egy csoportja; a kár körülbelül 4 millió forint. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a büntetőperek lezárása után teljes vagyoni és nem vagyoni kártérítési igénnyel fog fellépni az elkövetőkkel szemben.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.