Tartalom

MaNcs, XII. évf. 10. szám, (2000.03.09.) (2000-03-09)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: öt és feles (Ki a Tisza vizét issza)

közönséges kárász, lapos keszeg, bagolykeszeg, sugár kardos, szélhajtó küsz, ragadozó ön, pirosszemű kele, vörösszárnyú koncér, fejes domolykó, vésettajkú paduc, réti csík, közcsuka, leső harcsa, sebes pisztráng, színtok, kecsege tok, sőreg tok, faj tok, rágó tok, viza tok, csapó sügér, fogas süllő, kő süllő, német buczó, magyar buczó, vágó durbints, selymes durbints, tarka meny, tő ponty, széles kárász, nyálkás compó, rózsás márna, fenékjáró küllő, dévér keszeg, silány keszeg, leány koncér, kecsege, pénzes pér, galócza, amúr, bodorka, fehér busa, lápi póc, naphal, ponty, szivárványos ökle, törpeharcsa, angolna, balin, kurta baing, halványfoltú küllő, gyöngyös razbóra

Egotrip

Várhegyi éva: Ekotrip (A nagy zabálás)

2000 februárja a nagy zabálás havaként fog bekerülni a magyar történelembe. Igaz, a szegény ciánmérgezett nagy halak már nem zabálhattak ciánmérgezett kis halakat. A Tisza tájékán így nemcsak az ökológia, de a gazdaság rendje is fölborult. Másutt más halak talán ezért is buzdultak föl: most vagy soha, ki tudja, mit hoz a félelmetes sebességgel globalizálódó jövő.

Publicisztika

Publicisztika

Eörsi István: Isépy Tamás irigykedik

Miután az Országgyűlés egy létező alkotmánybírósági határozat nem létező megfogalmazására hivatkozva, és fittyet hányva a legfőbb ügyész félreérthetetlen állásfoglalásának, csonka médiakuratóriumokat választott, azt mondta Isépy Tamás, a Fidesz - MPP frakcióvezető-helyettese a Népszabadság tudósítójának, hogy őszintén irigyli Tölgyessy Pétert, amiért az következetesen nemmel szavazott. Sőt még azokat a képviselőtársait is irigyli - Dávid Ibolyára, Csapody Miklósra és ´ry Csabára célozhatott -, akik tartózkodtak a gombok nyomogatásától. De vajon miért irigyli őket? Az ő szavazómasinájáról talán hiányzik a "nem" gomb? Az ő ujja talán úgy van beprogramozva, hogy feltétlenül gombot kell nyomogatnia, ha frakciójának többi tagja ezt teszi?

Publicisztika

Heti Kövér

A legfrissebb közvéleménykutatási adatok szerint Kövér László népszerűsége az elmúlt két hónapban megnövekedett az alacsony iskolázottságú, idősebb, elsősorban vidéki lakosság körében. A Fidesz ama számítása tehát, miszerint Kövér majd kibeszéli a kisgazda szavazókat Torgyán, és a szélsőjobboldaliakat Csurka mögül, nem légbőlkapott. Ezen még csudálkoznunk sem kéne: annak a politikának, amely a "vörös veszedelemmel" indokolja az egyéni és politikai szabadságokat korlátozó irányvonalát, hosszú hagyománya van Magyarországon. A gyűlöletkeltő beszéd, ha korlátozottan is, de piacképes áru minálunk, használójának csak ügyesen kell forgatnia a szót, hogy csöndesen megzendüljön egy húr a lakossági lélek mélyén. Kövér e tekintetben nem tud meglepetést okozni - hozza a saját, Csurka és a két háború közti jobboldal formáját.

Publicisztika

Szurkolj, ne háborúzz!

Nincs semmi baj ezzel a szlogennel, mi szurkolunk és nem háborúzunk. Persze felmerül a kérdés, hogy azokat a forintokat, amelyekből telirakták a médiát az így végződő hirdetésekkel, mi minden szépre és jóra lehetne fordítani. Pillanatnyilag azonban úgy tűnik, mégse lehetne, hiszen a reklám is falra kent borsónak tűnik a hétvégi újpesti események árnyékában. El kell-e fogadnunk azt a kétségtelenül igaznak hangzó vélekedést, miszerint a magyar labdarúgás olyan szar, hogy csak vérontani érdemes a pályára járni?

Belpol

Belpol

"A kultúrának is meg kellett húznia magát"

Baán László, az NKÖM közigazgatási államtitkára

Interjúalanyunk a 90-es évek közepén több, a kultúra feladatáról és finanszírozásáról szóló írásában is azt fejtegette, hogy (akkor) még mindig a Kádár-rendszer struktúrái határozták meg a kultúrával kapcsolatos attitűdöket, és ebből eredt a kulturkampfként ismeretes jelenség is. Baán ekkor "paradigmaváltást" sürgetett: azóta kormányhivatalnok lett egy olyan kormányban, amely a kultúra támogatását újraközpontosította, és amely alatt a kultúrharc eddig ismeretlen hevességgel szedi áldozatait.

Belpol

Cyber hírek

Kisorsolták a domaineketMint erről korábban beszámoltunk, a jelentősebb magyar hozzáférés-szolgáltatókat tömörítő Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) március elsejétől bevezette az új, liberalizált szabályozást, melynek értelmében bárki bármilyen még szabad domaint megvásárolhat .hu alatt. A döntés hatására a március 2-i határidőig több mint tizenhétezer regisztrációs kérelem érkezett, az ISZT a beérkezett azonos igények között sorsolással állapította meg a sorrendet.

Belpol

Kulturális hírek

Szorgos kezekEzzel a címmel mutatja be Eperjes Ágnes a budapesti Vintage Galériában a különböző gumikesztyűk és törlőkendők használati utasításain talált piktogramokról készített fotónagyításait. A grafikákat egyébként csempére nyomtatva is reciklálja a művész.

Györgyi Kálmán lemondása

Belpol

A mester és tanítványai

Györgyi Kálmán legfőbb ügyész hétfőn benyújtotta lemondását; a döntést sem ő, sem Áder János házelnök nem kívánta kommentálni, noha utóbbi szerint kettejükön kívül más nem ismeri a távozás valódi okát. Forrásaink szerint, illetve az eddig történtek alapján három olyan indok is felvázolható, amely külön-külön, de együttesen is motiválhatta a legfőbb ügyész lépését.

Belpol

Vita a türelmi zónákról: Elszabva

Március elsejéig fél év állt az önkormányzatok rendelkezésére, hogy kijelöljék a türelmi zónákat, ahol megengedett a prostitúció, ám egyetlen testület sem kockáztatta emiatt szavazói elvesztését. Tavaly szeptember óta legális a prostitúció, bizonyos helyek azonban védett zónának minősülnek. Türelmi zónák hiányában mostantól a védett területeken kívül szabad az üzlet. Budapesten ez a terület egynegyedét jelenti.

Belpol

Média és jog: Tájkép csata elött

A Hulladék Munkaszövetség non-profit környezetvédő szervezet, amely a hazai hulladékgazdálkodás problémáit igyekszik orvosolni. A katasztrofális hulladékhelyzet javítása érdekében foglalkozunk lakossági tanácsadással, környezeti neveléssel, fogyasztóvédelemmel, hulladék megelőzési programokkal, jogi szabályozással valamint figyelemfelkeltő akciókat (például visszaváltható karácsonyfa, országos hulladékos vándorkiállítás) is szervezünk.

Belpol

A hulladékgazdálkodási törvény a parlament előtt: Eldobható anyagból

Manapság, ha álmából rázunk fel egy környezetpolitikust, csipásan is mondja, hogy a Megelőzés Elve így meg a Szennyező Fizet úgy. A parlament előtt lévő hulladékgazdálkodási törvénytervezet is ezekkel indít: aztán falnak megy, majd elhallgat. Ha volt is jogi vagy gazdasági eszköz ebben a szövegben, amely a valódi hulladékmegelőzést célozta volna, a beterjesztés előtti lobbinyomuláskor sikerült őket kigyomlálni. Viszont a tervezet lehetőséget ad arra, hogy kukánkat a tengerbe ürítsük - ha így elfogadják, ez lehet az első irredenta jogszabály, amit a Háznak sikerült összeesztergálnia.

Külpol

Külpol

ítélet Hágában: Az első nagy hal

Az új horvát elnök, Stipe Mesic beiktatása utáni egyik első interjújában arról beszélt, hogy valakinek a horvátok közül egyszer le kell majd térdelnie a bosznia-hercegovinai Ahmici falucskában, melyet a Horvát Védelmi Tanács (HVO) alakulatai 1993-ban szinte eltöröltek a föld színéről, több mint száz ártatlan muzulmán áldozatot hagyva maguk után. Nos, ez a bocsánatért esedező személy aligha Tihomir Blaskic, a HVO akkori vezérkari főnöke lesz.

Külpol

A mozambiki katasztrófa: Elsodort remények

Fene tudja, miért voltak olyan különösen szívszorítók ezek a képek, ahogy a helikopterek légörvényétől szétfújt lombok közül kétségbeesett tekintettel néztek bele a kamerába, hiszen annyi hasonló rakódott már belénk. Talán a sok gyerek miatt, akikről tudni lehetett, hogy napok óta kapaszkodnak már az ágakba, leveleket rágcsálnak, és isszák az áradás mocskos vizét. Talán mert világos volt, hogy az az öt nyomorult dél-afrikai helikopter képtelen lesz mindenkit időben kimenteni.

Zene

Zene

Arany Zsiráf-gála: Felhajtás, pajtás!

A Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége a múlt héten a pesti Vigadóban rendezte meg az Arany Zsiráf könnyűzenei díjkiosztó gálát azzal a szándékkal, hogy így jutalmazza meg azokat az előadókat, akik szerintük tavaly a legjobbak voltak. Az 1993-ban alapított díjat ezúttal tizenhat kategóriában osztották ki: jutott belőle Kovács Ákosnak, Carlos Santanának és a debreceni rendőrkapitányság gazdasági csoportjának is.

Zene

Könyv: Kortesművészet (Parlamenti választások Magyarországon 1920-1998)

Gondoljunk bármit is a rendszerváltás értelméről, annyi bizonyos: 1990-től a politikai élet és a választások szabadsága terén az ország végre túllépett saját fontolva haladó hagyományain (na jó, a legtöbbjükön). Tíz éve a polgárok titkos, általános és közvetlen módon választhatják meg képviselőiket, s ebben sem megszálló hadseregek, sem erőszakos honi hatóságok, sem paramilitáris terrorszervezetek nem zavarják őket (sajnos az etetés-itatás és a készpénzosztogatás is abbamaradt). Aki ennek jelentőségét nem bírja felfogni, annak bízvást ajánlható a Parlamenti választások Magyarországon 1920-1998 című, a (vállaltan baloldali kötődésű) Politikatörténeti Intézet gondozásában megjelent tanulmánykötet.

Zene

Film: Gyógykeserű (A napfény íze)

Szabó István nagyon várt filmjét messze megelőzte a híre. A budapesti bemutatóra már három Európa-díjjal érkezett A napfény íze, amelyet a legjobb férfialakításért (Ralph Fiennes), a legjobb operatőri munkáért (Koltay Lajos) és a legjobb forgatókönyvért (Szabó István-Israel Horovitz) kapott. Magyar filmet emberemlékezet óta nem ért ekkora tisztesség, utoljára éppen Szabó István 1981-es Mephistója hozott világsikert, többek között egy Oscar-díj képében. De magyar film-e A napfény íze?

Zene

Fotó: Vissza a városokba (Atelier Lotte Jacobi, Berlin-New York)

Lotte Jacobi egy a sok német művész, értelmiségi közül, akiknek sikerült még a második világháború kitörése előtt az Egyesült Államokba menekülniük, és ott (is) karriert csinálniuk. Ám nem csupán egy a sok közül - műve különbözteti meg nyilván. Elsősorban mint kiváló portréfotóst és sokszínű újítót ismerik világszerte. Munkásságát most mi is megismerhetjük.

Zene

World music: már

majdnem féltem: úgy érek a lap aljára, hogy nem lesz mit megosztanom.

Zene

Lemez: Mégiscsak, megint (Spain: She Haunts My Dreams)

"Késő éjjel, a koncert után megkerestem a szállodában. Fellifteztem, aztán bekopogtam. Az egyik muzsikus nyitott ajtót. Tiszta füst volt a szoba, mindenütt whiskys-, gines- és vodkásüvegek. Ajaj, kérdezte a pasas, csak nem dzsesszzenész akarsz lenni? Mire én: de igen, igen. Nézz szét, folytatta, így akarod végezni te is? És én azt feleltem: igen."

Könyv

Könyv

Kriplik és napfény (A tehetséges Mr. Ripley)

Az amerikai beteg, ez lett volna ennek az írásnak a címe, ha egyfelől nem viszolyognánk annyira az efféléktől, másfelől pedig már az előzetes híresztelések birtokában ne látszott volna kristálytisztán, hogy annál azért jóval többről van szó, mint Az angol beteg alkotóinak (rendező + producer + opreatőr) számos, kétségtelenül nem kimondottan egészséges amerikairól szóló aktuális nekiveselkedéséről. Ennek dacára kezdjük ott, ahol ők is kezdhették.

Film

Film

Ellenállni a kísértésnek (Stephen Rea színész)

A nagy sikerű ír filmhét vendégeként új filmjével itt járt az ember a ´92-es Síró játék emberarcú IRA-terroristája mögül. Alakításáért Oscar-díjra, sőt ugyanabban az évben Tony-díjra is jelölték, ráadásul a Someone who´ll watch over me című darabban egy túszt játszott. Rea Neil Jordan filmjeinek visszatérő szereplője, és néhány híressé vált honfitársával ellentétben nem veszi beskatulyázásnak, ha ír színészként emlegetik. Megszokott arckifejezése még éppen elviselhető gyomorproblémákat sejtet, köztudottan utálja a sajtót, aztán kiderül, hogy mindenről van véleménye, és ha már itt van, el is mondja.

Képzőművészet

Képzőművészet

Amerika hangja (ír filmhét a Művész moziban)

A mai ír filmben már első látásra tetten érhető az utóbbi évek célirányos állami támogatásának hatása. Egész filmhetet sikerült megtölteni díjnyertes, világpiacbarát filmekkel, melyek estéről estére telt házas közönséget vonzottak a Művész mozi nagytermébe. A mezőnyhöz tartoztak persze a már befutott ír rendezők külföldi pénzből, sztárokkal készült művei, de Alan Parker vagy Angelica Huston ír földön forgatott munkái is. Mellesleg a még problémásabban kategorizálható angol filmet leszámítva nyilvánvaló, hogy egy európai országba sem fektetnek ennyit az amerikaiak. Ami egyrészt érthető, hiszen az írek az utóbbi évtizedben így vagy úgy évről évre jelen voltak a szórakoztató és egyben tartalmas filmek piacán, ám a most bemutatott filmek tanulsága szerint néha túlságosan is világos, milyen ízlésnek kellene cserébe megfelelniük.

Tranzit

Tranzit

Belső József: Tesztelt máj

A VIII. kerület - minden ellenkező híresztelés ellenére - lakható, szerethető kerület, ahol barátságos és életszerű sarkok, zugok, helyek várják a sétafikálót. A Bródy Sándor utca és környéke kiemelten szimpatikus hely, számtalan, népmesei körökből ismerős hőst találhatunk itt, akik valamilyen gonosz varázslat miatt teljesítenek errefelé szolgálatot.

Tudomány

Tudomány

"Két lábra állsz!" (Gördülö Tánccsoport)

Tavaly alakultak, és ahol eddig felléptek, hatalmas volt a siker. Mégis sokkal inkább baráti társaságnak tartják magukat, mint "művészegyüttesnek", bár ez nem jelenti azt, hogy ne próbálnának teljes erőbedobással, ne készülnének lelkiismeretesen előadásaikra. Sokfelé megfordultak, sok helyre hívják őket. Igaz, kizárólag mozgássérülteknek szánt rendezvényekre.

Tudomány

Tesznek egy szívességet (Este a Bronz Klubban)

Másztam éppen valahová a hálón, midőn belebotlottam egy beszélgetős csatornába: teli szájjal, kórusban cigányoztak rajta belül lakó és idegenbe szakadt honfitársaink. Nincs ebben semmi meglepő, a necc ideális terep olyan illegitim vágyak kiélésére, amelyeknek odahaza a konyhaasztalnál vagy hátul a sufniban sem merünk hódolni. Van, ki nekrofil képeket gyűjt, közeli ismerősöm a Nirvana Moist Vagina című korai számára vadászik MP3 formátumban, minek sorolnám. Már álltam volna odébb, amikor megszólalt egy emberi hang, és egy Bronz Klub nevű roma kört ajánlott a rasszisták szíves figyelmébe, menjenek el egyszer oda cigánynézőbe, aztán lesz majd meglepetés.