Politikai hírek

  • 2000. október 26.

Belpol

Szervezett bűnözés elleni központ januártól
Szervezett bűnözés elleni központ januártólMagyarországon jelenleg teljes mértékben kizárható a szervezett bűnözés és a politika összefonódása. A szervezett bűnözés elleni leghatékonyabb fellépés csak az országok összefogásával, együttműködésével és a bűnüldözés koordináltabb működésével jöhet létre - mondta Simicskó István, a nemzetbiztonsági politikai államtitkár a Közép-európai Kezdeményezés őszi parlamenti közgyűlésén. A korrupció tekintetében Magyarország a közepesen fertőzött országok közé tartozik, de folyamatban van egy korrupcióellenes program kidolgozása. A tervek szerint január elsejétől feláll az úgynevezett szervezett bűnözés elleni koordinációs központ. Magyarország mára komoly felvevőpiaccá vált a kábítószer-kereskedelemben, és az országban számon tartott bűnszövetkezetek közül legalább félszáz csoport érdekelt ebben. Tavaly 38,3 százalékkal nőtt a kábítószerrel való visszaéléses bűncselekmények száma; a legalizálás hazánkban szóba sem jöhet - jelentette ki a politikus.

Stumpf: marad a kormány 2002-ben A 2002-es választások után is jobbközép kormány lesz Magyarországon, amelyben valószínűleg a jelenlegi kormányzó pártok alkotnak koalíciót - vélekedett Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. A Duna Televíziónak adott interjújában elmondta: olyan jelentős társadalompolitikai és gazdaságfilozófiai viták vannak a koalíció és a MIÉP között, amely e párt arculatfeladása nélkül nem tenné lehetővé a választások utáni együttműködést. Stumpf elvetette a koalíciókötés lehetőségét az SZDSZ-szel. A miniszter nem érzékel koalíciós válságot a kisgazda képviselők korrupciós ügyei miatt. Az elektronikus kormányzás lehetőségeiről szólva fontosnak nevezte az elektronikus aláírást és közbeszerzést lehetővé tevő törvények mielőbbi elfogadását; a Pénzügyminisztérium ma már hajlik arra, hogy elfogadja az informatikai termékek vámjának eltörlését - jelezte Stumpf.

Rendőrtisztek az olajbizottság előtt Az olajbizottsági meghallgatás előtt egy nappal őrizetbe vették Sándor István nyugalmazott rendőr alezredest. A már megszüntetett Központi Bűnüldözési Igazgatóság főnyomozóját vasárnap délelőtt vették őrizetbe az Ügyészségi Nyomozó Hivatal munkatársai kommandósok segítségével. A volt rendőrtisztet két rendbeli hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel gyanúsítják, amelyeket a nyomozóhatóság szerint 1995 és 1997 között követett el. Biztosan tudható, hogy a rendőrségnek 1995-ben szinte minden információ a birtokában volt az olajszőkítésről - jelentette ki Kóródi Mária, az olajbizottság tagja. A további vizsgálódáshoz szükség volna a tulajdonosi hálóra, amelyet az ügyészség készített az olajügyek igazi haszonélvezőinek feltárására. Ezt viszont, személyiségi jogokra hivatkozva, nem adta át a vizsgálóbizottságnak - emlékeztetett Kóródi.

Kovács sajnálkozik Németh Miklós bejelentése miatt Kovács László sajnálatát fejezte ki Németh Miklós nyilatkozata után, amelyben az exkormányfő bejelentette: nem vállal jelöltséget egyetlen párttisztségre sem a szocialista párt november végi tisztújító kongresszusán. Örömmel fogadtam Németh Miklós azon kijelentését, hogy változatlanul elő kívánja mozdítani a jelenlegi koalíció leváltását és az MSZP választási győzelmét - fűzte hozzá az MSZP elnöke. Az MSZP Baloldali Tömörülés platformja szerint nem a novemberi, hanem egy 2001 első felében tartandó kongresszuson kellene megválasztani az MSZP kormányfőjelöltjét. Bár Hámori Csaba nem zárta ki, hogy erre a tisztségre Németh Miklós is szóba jöhet, megjegyezte: az exminiszterelnök visszalépése a pártvezetésben való részvételtől azt eredményezheti, hogy nem lehet majd megismerni elképzeléseit, ha Németh Miklós "nem mutatja meg magát".

Székely-ügy: újabb bizonyítékok a korrupcióra? Kiszely Katalin, az Országgyűlés közbeszerzéseket vizsgáló bizottságának új kisgazda elnöke átvett 92 olyan iratot, melyet a vesztegetéssel gyanúsított Székely Zoltán, a bizottság korábbi elnöke hagyott hátra. Az iratok között olyan dokumentumok is találhatók, melyekben Székely önkormányzatok szennyvízcsatorna-beruházásáról érdeklődik. Csaknem két tucat ilyen információkérő levelet vett át az új elnök, melyeket Székely Zoltán 2000 augusztusában és októberében írt. Ezek az ügyek a parlamenti testület munkatervében nem szerepeltek. Torgyán József egy nyilatkozatában jelezte: az FKGP továbbra is egyik legfontosabb feladatának tekinti a korrupció elleni küzdelmet, és ha az a párt "saját tagját érinti, akkor a saját tagjaira kell lecsapni".

Kártérítési per a ciánszennyezés ügyében Rövidesen megindítja a kártérítési pert a februári ciánszennyezést okozó nagybányai Aurul cég ellen a magyar állam - mondta Gönczy János, a Tisza-Szamos Kormánybiztosi Hivatal vezetője, aki kiemelt költségvetési támogatást ígért a tiszai turizmus támogatására, hiszen az ebből élők nagyon megszenvedték az idén a folyót sújtó számtalan tragédiát. A jogi eljárást minden valószínűség szerint a magyar bíróságon kezdeményezik. Magyarország biztonsága érdekében az Orbán-kabinet elsősorban az erdélyi szennyező források megszüntetését, illetve azok biztonságos működését szeretné elérni. Ennek érdekében Budapest már tárgyalt az illetékes román szervezetekkel, és abban meg is megállapodtak, hogy megjelölik a természetre különösen veszélyt jelentő helyeket. A Páneurópai Jogász Szövetség szerint a ciántechnológiára alapuló érckinyerési módszer alkalmazása esetén a derítőbe nem kerülhet ki mérgező anyag, az Aurul cég hibázott, így felelőssége egyértelmű az okozott kárért.

Pártot alakít néhány roma kisebbségi vezető, a Lungo Drom választási szövetségeseinek tagjai. Farkas Flórián, a Lungo Drom és az Országos Cigány Önkormányzat elnöke reményét fejezte ki, hogy a párt országos listát tud majd állítani a 2002-es parlamenti választásokon. Megjegyezte: nem cigánypártról, hanem szegényellenes mozgalomról van szó, amely iránt "meglepően nagy az érdeklődés".

Három lövés érte egy autóparkolóban Németországban a Nemzeti Demokrata Párt (NDP) egyik tisztségviselőjét. A szélsőjobboldali politikus súlyosan megsérült. Egyelőre nem tudni, hogy ki támadhatott rá az NDP göppingeni pártcsoportjának elnökhelyettesére.

Az Ibrahim Rugova vezette mérsékelt Kosovói Demokratikus Szövetség szerezte meg a szavazatok 60 százalékát a szombaton tartott kosovói helyhatósági választásokon - jelentette be Rugova Pristinában, a tartomány központjában. Az EBESZ becslése szerint a részvételi arány több mint 80 százalékos volt. Rugova továbbra is a független Kosovóért küzd.

A brit kormány közölte: hajlandó kártérítést fizetni a szarvasmarha-állományt megtámadó szivacsos agysorvadás (BSE) emberi változata áldozatainak, illetve hozzátartozóiknak. Brit kormánytisztviselők évekig félrevezették a lakosságot a brit marhahús fogyasztásának veszélyeivel és a BSE-kór emberre történő átvitelével kapcsolatban - állapítja meg egy ugyancsak csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés.

Az orosz és a norvég búvárok egy üzenetet találtak az augusztusban elsüllyedt Kurszk tengeralattjáróból kiemelt egyik holttest ruhájában. Kiderült: a tengeralattjárón bekövetkezett robbanást legalább 23 tengerész túlélte. A levelet író, később társaival együtt megfulladt Kolesnyikov hadnagy röviden leírta a baleset körülményeit is.

Újabb negatív rekordot döntött az euró, amikor a valutatőzsdéken több kereskedő gyors eladásba kezdett. Jelenleg körülbelül 30 százalékkal van a kibocsátásakor meghatározott érték alatt. A brókerek szerint az eladás mostani okai között szerepel az is, hogy az amerikai kormányzat (azaz a kincstár) nem vett részt tevőlegesen az euró megmentésében.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.