Tartalom

MaNcs, XII. évf. 44. szám, (2000.10.26.) (2000-10-26)

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (Piti, pacsi

Egotrip

három változat)

- Ööö... alázatosan csókolom a talpát a méltóságos úrnak...

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Agya csak egy van)

A konyhába káposztát / rám meg frászt hoztá´. A lényeg az, hogy valahogy rendezni kell a dolgokat. Például a kettővel ezelőtti tripben - lássuk, miért hagyom ki az egót -, amelyben a kecske, nyakán a kötéllel, együtt emelkedett magasba a sorompóval, egy olyat meséltem el, amit családi viszonylatban hallottam. Erre föl D. Gyuri barátom arról értesített, hogy ez a sztori már szépen lement filmen, méghozzá My Country címen. És akkor én ugye afféle kódexmásoló módjára jövök elő a farbával. No hiszen! - mondaná Aigner druszám két vákuumcsomagolású rizibizinek rajzolt fronthatás között. De, mondom máris, előbb nyitok szögletzászló-nagykereskedést, mint hogy ne járnék a tett nyomába. Történt ugyanis, hogy akitől családtagom hallotta a kecskemesét, a hatvanas években Dorogon dolgozott a bányában, és ott meg a kocsmában, két furattágítás között szájról szájra járt a kecske a sorompóval, és benne annyira megmaradt, hogy most meg elmesélte családtagomnak, akivel munkatársi viszonyban áll, és családtagom nekem feszt leadta a drótot. Én meg, ugye, aki fogékony a sorompón lógó kecskékre, azonnal nekiláttam szöszmötölni a klaviatúrán. És innen már önfarkába harap a mese: a filmmel való egybeesés olyannyira a véletlen műve, hogy rászántam magam, ezúttal olyat írok le, amit tényleg olvastam és nem hallottam - már ha a belső hallás itt nem játszik -, méghozzá valamelyik horgászszaklapban.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Amióta itt látom Juhász Géza képét a szomszédos hasábokon, egyre erősebb bennem az elhatározás, hogy lefogyjak végre, véget vetve ezzel az állandósult fulladási rohamoknak a második emelet közelében, arról nem is beszélve, hogy a múltkor a hentes asszisztense (alhentes?) segítőkészen megjegyezte, hogy szívesen hoz egy széket, amennyiben rosszul vagyok, pedig csak szokásom szerint izzadtam, akár egy ló, de egyébként kiválóan éreztem magam, leszámítva azt az apró körülményt, hogy aritmiás rohamom volt, és attól rettegtem, hogy egy másfél méter magas, meghatározhatatlan állagú csütörtök üldöz.

Publicisztika

Publicisztika

Uj Péter: Szabályozóláz (Az ORTT és a netpánik)

Amikor Körmendy-Ékes Judit, az Országos Rádió és Televízió Testület elnök asszonya a Népszabadságban azt találta nyilatkozni, hogy az internet úgy, ahogy van, leszabályozandó, a félelem jeges marka szorította össze a szíveket, szerverek rogytak féltérdre, bitek dermedtek le a kábelben, IP-csomagok vesztek el nyomtalanul, rooterek bújtak riadtan hubokhoz, a sávszélesség úgy összeszűkült, hogy egy zabszemet sem lehetett volna bele. Mindenki arra gondolt nyilván, hogy a rettegett ORTT megpróbálja maga alá gyűrni a hálót, megpróbál ráülni jól, mert a hatóság már csak ilyen, hatni akar.

Publicisztika

Ki jön a házamba?

Építtethet-e Torgyán József pártelnök-miniszter száz-egynéhány millióba kerülő családi házat a főváros egyik elit részén? Természetesen építtethet. Joga van-e a sajtónak firtatni a vállalkozást, ha a költségek és a két évvel ezelőtti képviselői vagyonbevallás adatai nem állnak összhangban egymással? Szolgalelkű barom lenne, ha nem tenné. Mondhatja-e Torgyán - vagy bárki más politikus -, hogy képviselői vagyonbevallásában azért hallgatta el tényleges anyagi helyzetét, mert "nem akart tipekket adni rablóknak és robbantó csoportoknak"?

Publicisztika

Végzetes csomópontok

Meghalt egy húszéves fiatalember. Huszonegy éves menyasszonya életéért lapzártánkkor az orvosok még küzdenek, állapota válságos. Az alábbi dolgok mindig akkor kerülnek szóba, ha valaki odavész egy-egy ilyen helyzetben. A közlekedési minisztert szállító gépkocsi balesetéről van szó most. Annak konkrétumairól és olyan általánosságokról, amiket az ilyen esetek felvetnek.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

BEUYSA Műcsarnok Beuys-szimpóziumához kapcsolódva nyílt meg a Liget Galériában Peter Schata Joseph Beuys: Mézpumpa a munkahelyen című esszékiállítása (november 24-ig, 14-18 óra között). A háború utáni időszak egyik legnagyobb hatású német művésze néhány műalkotását Magyarországnak adományozná Lucrezia De Domizio-Durini olasz bárónő, ezek jelenleg befogadójukat keresik.Az 1986-ban elhunyt Beuys eddig nyilvánosságra nem került vízfestményei és ceruzarajzai is láthatók a németországi Villingen-Schwenningen városi galériájában Pflanze, Tier und Mensch (Növény, állat és ember) címmel megnyílt kiállításon (január 28-ig), melynek anyagát a Moyland-kastélyban kialakított Beuys Múzeum gyűjteményéből válogatták.KAFKA-EMLÉKMÛ PRÁGÁBAN 76 évvel halála után emlékművet kap a cseh fővárosban Franz Kafka.

Belpol

Cyber hírek

Elköltözött a szavazatboltNémetországba tette át székhelyét a szavazatukat eladni kívánó amerikai választópolgárok adatait gyűjtő weboldal. A www.vote-auction.com címen elérhető adatbázis tulajdonosai tagadják, hogy azért kényszerültek a tengeren innenre, mert az Egyesült Államok törvényei tiltják a szavazatok kiárusítását.

Belpol

Rendőrbotrány Gyulán: Megütötték a bokáját

Agyba-főbe vertek egy férfit 1999. február 7-én Gyula belvárosában. Hogy kik? Az első tanúvallomások alapján rendőrök. A későbbi tanúvallomások alapján mégsem rendőrök. Pontosabbat tudni azóta sem lehet: a vallomások nemegyszer önmagukban is ellentmondásosak. Az eset kapcsán két eljárás folyt: az egyikben a Békés Megyei Bíróság 2000 februárjában hozott jogerős ítéletet, a másikban 1999 májusában a Békés Megyei Főügyészség Ügyészségi Nyomozó Hivatala bizonyítékok hiányában megszüntette a nyomozást. Az alábbiakban megkíséreljük összerakni a történetet nyomozati iratok, sértetti, gyanúsítotti és tanúvallomások, bírósági ítéletek, valamint tucatnyi személyes interjú és egykorú újságcikkek alapján.

Belpol

Dzsentrivilág Dél-Magyarországon: Szegediek a Narancsban

A szegedi önkormányzat ügyeiről szóló cikkünk (Dzsentrivilág Dél-Magyarországon, 2000. október 19.) nyomán számos hozzászólás érkezett az Index internetes lap szegedi fórumán nyitott topikra (A Város vezetése a Magyar Narancs-ban). Az alábbiakban e véleményekből következik válogatás - szerkesztett változatban, a súlyosan minősítő jelzőket (...)-tal jelölve - a www.index.szeged.hu engedélyével.

Külpol

Külpol

Albright és a Kedves Vezér: Koreai öröm

a vendéglátót dicsőítő hazafias, sportos össznépi alaki foglalkozást tekintette meg, de még később, utólag is, amikor aggodalmaskodó dél-koreai s japán politikusok előtt ismertette megbeszéléseinek tapasztalatait.

Képzőművészet

Képzőművészet

Kis utazás fesztivál: "Ez lenne hát az utolsó tangó?"

Kis utazás címmel rendezték meg az Almássy téren a 70-es, 80-as évek generációjának önazonosítás-gyakorlatát. Azon túl, hogy ez az egész generációzás ab start gázos, már a programpontok puszta látványa is zavarba ejtett: vajon hogyan kerülnek a képbe egymás után az Ági és a Fiúk Kontroll-örökzöldjei, a kilencvenes évek kurrens dj-i és az Arató-diszkó Eruption-számai. A beharangozás mindenesetre nagyot szólt. Azt reméltem, talán mégsem nekünk harangoztak.

Képzőművészet

Otthonabbul: Berlin, World Music Expo

Hogy minden eladó, és hogy a kultúra (is) árucikk, az nekem már nem fáj különösebben, legfeljebb rutinosan, egy kicsit. Pár éve, így október végén, magam is vásározni indulok, és ha úgy hozza a sors, egészen jól elvagyok belőle még pár hónapig.

Zene
Könyv

Könyv

Joseph Beuys-szimpózium: Hogyan magyarázzuk a képeket egy döglött nyúlnak? (Mézpumpa a Műcsarnokban)

Úgy, hogy szépen körbevisszük a nyulat, megmutatjuk neki a kiállított tárgyakat, műveket, és a siker garantált, merthogy még a döglött nyúlban is több érzékenység van, mint egy emberben. Mindegy, hogy marxistáról van-e szó, vagy megcsontosodott kapitalistáról. Tudniillik: az ember ugyan spirituális lény, csakhogy ezt elfelejtette vele az európai civilizáció anyagias, tudományos, racionális gondolkodása. Így vélekedett Joseph Beuys (1921 Cleves - 1986 Düsseldorf) az 1945 utáni európai művészet egyik legnagyobb hatású egyénisége, akit leggyakrabban a fluxus irányzatával hoznak összefüggésbe, de akinek szobrai, rajzai, happeningjei, akciói között aligha vonható éles műfaji, irányzati vagy bármiféle határ. Egészében meg mindez nehezen helyezhető egy kalap alá (leszámítva azt a híres "bojszit"). Szobrai gyakran az akciókban használt anyagokból álltak össze, ugyanakkor szobrászatnak nevezte a társadalom megreformálására tett javaslatait is. A kibővítetett művészet fogalmának értelmében Beuys felszólított minden egyes embert, hogy segítsen kiszabadítani a művészetet, illetve az alkotóképességet annak szokványos, zárt világából, a teljes élet alapjává téve azt. Az életet ugyanakkor újra elevenné kell varázsolni, az ember bensőjéből kiindulva formálni, ezzel társszerzőjévé válni a közös emberi műalkotásnak: a szociális plasztikának. Méghozzá ama képlet értelmében, miszerint MÛVÉSZET = EMBER = KREATIVITÁS = SZABADSÁG.

Film
Tudomány

Tudomány

Mobiljövő: Fullextrás agysütővasak

Abölcsész típusú Narancs-olvasó még az SMS-t sem szokta meg, de már a csapból is a WAP, a GPRS, a Bluetooth és a többi folyik. A rádiótelefon első tíz éve a drót nélküli távbeszélgetésről meg újabban a rövid szöveges üzengetésről szólt, a jövőben azonban egész sor új funkció megjelenése fenyeget. A legtöbben persze a következő tíz évben is csak távbeszélni fognak a fazonukhoz illesztett előlapon, ahogyan mobilt sem vettek, amíg nem volt mindenkinek, a technofil olvasó kedvéért azonban tekintsük át, miért költenek milliárdokat új frekvenciasávokra az európai mobilszolgáltatók, és mi várható, míg hozzánk is eljutnak a szélessávú, drót nélküli technológiák.

Tudomány

Nagyvárosi természetbúvár: Dankasirály

Néhány éve a téli kutyasétáltatások alkalmával elhatároztam, kiderítem végre, milyen sirályfaj egyedei köröznek a Dunán. A téli hónapokban igencsak pezseg az élet a Duna 1650. folyamkilométere, a Margit-sziget környékén, az Árpád hídtól északra, fel egészen a Rákos-patakig, ahol a szennyvíz siet anyja kebelére meg tovább, a téli kikötő felé. Az Árpád hídtól délre valahogy nem szeretnek ereszkedni; az Északi vasúti hídtól lassan csordogálnak lefelé, aztán a legalsók folyamatosan, de nem túl lelkesen szárnyra kapnak, és egy-két méteres magasságban visszaszállnak a sor elejére. Így telik a tél. A szennyvízbeömlő meleg párájában számos állat keres eleséget, a tőkés récéken kívül elsősorban sirályok. Valószínűleg