Publicus: A fideszesek többsége betiltatná a Pride-ot

  • narancs.hu
  • 2021.07.26 10:15

Belpol

A kormánypárti szavazók több mint fele visszataszítónak és természetellenesnek nevezte a homoszexualitást.

Az emberek 45–47 százaléka tartja természetesnek, ha egy homoszexuális párral találkozik – derült ki a Publicus Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából, amit a Népszava kérésére készítettek csaknem 1500 fő megkérdezésével június végén.

A felmérés szerint politikai preferenciákat figyelembe véve az azonos neműek közötti kapcsolatot a kormánypárti válaszadók 13–15 százaléka tartja természetesnek, míg az ellenzékiek a 68–70 százaléka.

A lap cikke szerint a megkérdezettek 77 százaléka támogatja, hogy a homoszexuális párok regisztrált élettársi viszonyban élhessenek, de a házasságkötést és az örökbefogadást is sokan, a válaszadók 62 százaléka fogadja el. Nem meglepő, a kormánypárti szavazók óriási arányban, a jobbikosok és a vallásosak ehhez képest mérsékeltebben, de minden kérdésben elutasítóbbak az ellenzéknél.

Míg a fideszesek 42 százaléka nem ért egyet a regisztrált élettársi kapcsolat engedélyezésével, 78 százalékuk a házasságkötésükkel sem, 80 százalékuk pedig azzal sem, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe.  Addig a jobbikosok körében ezek az arányok 35, 43 és 44 százalék.

A közvélemény-kutatás szerint a kormánypárti szavazók több mint fele egyszerűen visszataszítónak és természetellenesnek nevezte a homoszexualitást, ez az arány az összes megkérdezett körében 22 százalék.

A felmérésben résztvevő válaszoló  kormánypárti szavazók 65 százaléka szerint a Pride felvonulást be kellene tiltani a fideszes többség által elfogadott törvény szellemében.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk