Márki-Zay: Az én lelkiismeretemen nem fog Orbán újabb 4 éve száradni

  • narancs.hu
  • 2021. október 3.

Belpol

Az ellenzéki előválasztás második fordulójába jutó jelölt ha kell, félrerántja a kormányt.

„Megtörtént a csoda” – kezdte meg kampánybeszédét Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelöltje a Fővám téren, akit a 636 ezer előválasztáson szavazóból 126 ezren támogattak, és ezzel a harmadik, továbbjutó helyen végzett.

Már az aláírásgyűjtés időszakát is meghatónak nevezte; a csapatából mintegy ezer ember vett benne részt, és volt, aki két hét szabadságot vett ki. „Az előválasztás megmutatta, hogy mennyi tisztességes ember vállalt szerepet a politikában” – tette hozzá. Nagy sikernek nevezte, hogy új emberek – mint az Újbudán győzni tudó momentumos Orosz Anna – léptek be, lettek láthatónak. Hadházy Ákost külön kiemelte, aki 80 százalékos sikert ért el Tóth Csabával szemben. Márki-Zay szerint majdnem minden olyan jelölt – köztük a végül visszalépő Tóth is – megbukott, akinek a múltjában takargatni valója van. 

Hangsúlyozta, a szavazatok több mint 20 százalékának megszerzésével, harmadikként jutott be a második fordulóba, miközben a teljes kampányának a költsége kevesebb volt, mint amit Karácsony Gergely az utolsó héten csak a Facebookon hirdetésre költött. Hozzáfűzte, nagyon kedveli a másik miniszterelnök-jelöltet, és együtt fogják kivezetni az országot a gödörből, de az egy nagy feladvány, hogy milyen szereposztásban. 

„Mi azok vagyunk, akik a 2010 előtti korrupciót sem akarjuk visszahozni. Nélkülünk nem lehet leváltani Orbán rendszerét”

– mondta a mozgalmáról. Hozzátette, őket nem érdekli olyan kormányváltás, amit nem követ rendszerváltás; fékeket és ellensúlyokat akarnak a magyar alkotmányba, és nem fogadják el, ha egy kormánynak nincs teljesítménye. Szerinte a fideszes szavazókat is meg tudják majd győzni. 

A miniszterelnök-jelölt szerint a DK 200 ezer rendkívül fegyelmezett szavazója révén Dobrev Klára könnyen győztes lehetne a küzdelemnek, ha csak egyfordulós lenne az előválasztás, viszont a DK-szavazóknak is az az érdeke, hogy ne Dobrev legyen a végső jelölt, mert akkor az megalapozna a következő kétharmados Orbán Kormánynak. Hangsúlyozta, mindenkinek el kell mennie a második fordulóban. 

Karácsony Gergellyel abban állapottak meg, hogy együtt mennek tovább, de abban nem jutottak dűlőre, hogy kivel van nagyobb esélyük. Karácsony mellett szól, hogy akik őt támogatják, valószínűleg nem szavaznának Márki-Zay Péterre a második fordulóban. Ezt kell mérlegelniük a következő napokban, de

hozzátette, az ő lelkén nem fog száradni a Orbán Viktor újabb négy éve, mert ha kell, az utolsó pillanatban elrántja a kormányt.   

Pedig sokan kérik, hogy ne tegyen így, és ő is megvan róla győződve, hogy ő az, aki a lenagyobb eséllyel a legtöbb embert meg tudná szólítani a 2022-es választásokon. Ugyanakkor államférfiként felelőssége van abban, hogy ne csináljon ebből hiúsági kérdést. Reagált Karácsony Gergely mai felvetésére, miszerint ő az alkotmányozás helyreállítását szeretné rábízni az új kormányban, ami megtisztelő, de erre is vannak megfelelő emberek. „Bármilyen szövetségbe megyünk, Polt Péter nem lehet hatalmon a kormányváltás utáni első napon” – mondta. Abban egyre biztosabb, hogy a 2010 előtti világ nem térhet vissza, amit az előválasztás mutatott meg, és Karácsony Gergely is ezt vallja szerinte. Leszögezte, bárhogy is alakul, ő ott lesz az Orbán Viktor kormányát leváltó szövetségben. 

A támogatóinak „házi feladatot” adott, ugyanis nem szeretné azt, hogy amennyiben visszalép, akkor a szavazói nem mennek el a második fordulóba. „Tessék elmenni minden áron” – mondta. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.