Márki-Zay: Az én lelkiismeretemen nem fog Orbán újabb 4 éve száradni

 • narancs.hu
 • 2021.10.03 17:57

Belpol

Az ellenzéki előválasztás második fordulójába jutó jelölt ha kell, félrerántja a kormányt.

„Megtörtént a csoda” – kezdte meg kampánybeszédét Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelöltje a Fővám téren, akit a 636 ezer előválasztáson szavazóból 126 ezren támogattak, és ezzel a harmadik, továbbjutó helyen végzett.

Már az aláírásgyűjtés időszakát is meghatónak nevezte; a csapatából mintegy ezer ember vett benne részt, és volt, aki két hét szabadságot vett ki. „Az előválasztás megmutatta, hogy mennyi tisztességes ember vállalt szerepet a politikában” – tette hozzá. Nagy sikernek nevezte, hogy új emberek – mint az Újbudán győzni tudó momentumos Orosz Anna – léptek be, lettek láthatónak. Hadházy Ákost külön kiemelte, aki 80 százalékos sikert ért el Tóth Csabával szemben. Márki-Zay szerint majdnem minden olyan jelölt – köztük a végül visszalépő Tóth is – megbukott, akinek a múltjában takargatni valója van. 

Hangsúlyozta, a szavazatok több mint 20 százalékának megszerzésével, harmadikként jutott be a második fordulóba, miközben a teljes kampányának a költsége kevesebb volt, mint amit Karácsony Gergely az utolsó héten csak a Facebookon hirdetésre költött. Hozzáfűzte, nagyon kedveli a másik miniszterelnök-jelöltet, és együtt fogják kivezetni az országot a gödörből, de az egy nagy feladvány, hogy milyen szereposztásban. 

„Mi azok vagyunk, akik a 2010 előtti korrupciót sem akarjuk visszahozni. Nélkülünk nem lehet leváltani Orbán rendszerét”

– mondta a mozgalmáról. Hozzátette, őket nem érdekli olyan kormányváltás, amit nem követ rendszerváltás; fékeket és ellensúlyokat akarnak a magyar alkotmányba, és nem fogadják el, ha egy kormánynak nincs teljesítménye. Szerinte a fideszes szavazókat is meg tudják majd győzni. 

A miniszterelnök-jelölt szerint a DK 200 ezer rendkívül fegyelmezett szavazója révén Dobrev Klára könnyen győztes lehetne a küzdelemnek, ha csak egyfordulós lenne az előválasztás, viszont a DK-szavazóknak is az az érdeke, hogy ne Dobrev legyen a végső jelölt, mert akkor az megalapozna a következő kétharmados Orbán Kormánynak. Hangsúlyozta, mindenkinek el kell mennie a második fordulóban. 

Karácsony Gergellyel abban állapottak meg, hogy együtt mennek tovább, de abban nem jutottak dűlőre, hogy kivel van nagyobb esélyük. Karácsony mellett szól, hogy akik őt támogatják, valószínűleg nem szavaznának Márki-Zay Péterre a második fordulóban. Ezt kell mérlegelniük a következő napokban, de

hozzátette, az ő lelkén nem fog száradni a Orbán Viktor újabb négy éve, mert ha kell, az utolsó pillanatban elrántja a kormányt.   

Pedig sokan kérik, hogy ne tegyen így, és ő is megvan róla győződve, hogy ő az, aki a lenagyobb eséllyel a legtöbb embert meg tudná szólítani a 2022-es választásokon. Ugyanakkor államférfiként felelőssége van abban, hogy ne csináljon ebből hiúsági kérdést. Reagált Karácsony Gergely mai felvetésére, miszerint ő az alkotmányozás helyreállítását szeretné rábízni az új kormányban, ami megtisztelő, de erre is vannak megfelelő emberek. „Bármilyen szövetségbe megyünk, Polt Péter nem lehet hatalmon a kormányváltás utáni első napon” – mondta. Abban egyre biztosabb, hogy a 2010 előtti világ nem térhet vissza, amit az előválasztás mutatott meg, és Karácsony Gergely is ezt vallja szerinte. Leszögezte, bárhogy is alakul, ő ott lesz az Orbán Viktor kormányát leváltó szövetségben. 

A támogatóinak „házi feladatot” adott, ugyanis nem szeretné azt, hogy amennyiben visszalép, akkor a szavazói nem mennek el a második fordulóba. „Tessék elmenni minden áron” – mondta. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.