Karácsony: "Nem visszalépek, hanem előre. Én tudom leváltani Orbán Viktort!"

  • narancs.hu
  • 2021. október 3.

Belpol

Márki-Zayra továbbra is miniszterelnök-helyettesként számít. Na, de ki lenne a külügyminiszter?

Karácsony Gergely vasárnap 11 órakor az Európa Hajón tartott kampányrendezvényt, ahol először közölte, hogy elmondhatatlanul boldog, hogy létrejött az előválasztás és az ellenzék összefogott, és hogy az előválasztáson több mint 600 ezer ember szavazott.

"Ez az első hógolyó, amiből aztán lavina lesz, ami elviszi majd a Fidesz rendszerét" - mondta.

Szerinte az előválasztás első fordulójában az emberek egyrészt megüzenték az ellenzéki politikusoknak, hogy "Maradjatok együtt!", másrészt kirostálták azokat, akik "bajt hoztak volna az ellenzék fejére".

Karácsony arról is beszélt, hogy azokkal ért egyet, akik szerint nemcsak a 2010 utáni kormányt kell leváltani, hanem azokat a problémákat is fel kell tárni és orvosolni kell, amelyek a 2010-es Fidesz győzelemhez vezettek. Ehhez pedig szerinte az előválasztás második fordulójában szövetséget kell építeni, a szövetségnek pedig három célja kell, hogy legyen:

  • kormányváltás,
  • rendszerváltás,
  • és jó kormányzás.

"Mi kell a kormányváltáshoz? Eddig talán túl óvatos voltam, de hadd legyek őszinte. Eddig is az voltam, de volt rajtam talán egy kis szemérmesség" - kezdte Karácsony.

Azért vagyok itt, mert tudom, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort. Ehhez mások is kellenek, de mások nem tudják az embereket egyben megmozgatni úgy, mint én. Ezért nem visszalépek, hanem előre. Én tudom leváltani Orbán Viktort!

A politikus ezek után közölte, hogy becsüli és sokra tartja a másik két jelöltet, de az ellenzéket mégis neki kell vezetnie. Még pedig azért, mert Dobrev Klára egyetlen párt jelöltje, Márki-Zay Péter pedig egyetlen párt jelöltje sem, és szerinte sem egyetlen párttal, sem pártnélküliként nem lehet legyőzni a Fideszt. Karácsony azt is kiemelte, hogy ő volt az egyetlen a miniszterelnök-jelöltek közül, aki levette a kezét arról a jelöltről az előválasztás első fordulója során, akivel szemben felmerült aggály.

"És azt se felejtsük el, hogy 2014-ben én voltam az, aki követeltem a DK bevonását az ellenzéki együttműködésbe, aki 2018-ban, amikor Botka László azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc nem lehet rajta a közös listán, kértem, hogy ez ne így legyen, és aki 2019-ben nem megsértődtem, amikor a DK főpolgármester-jelöltet indított, hanem legyőztem" - mondta Karácsony.

Ezután arról kezdett beszélni, hogyan képzeli az elszámoltatást, ám mielőtt a konkrétumokra rátért volna azt mondta, az elszámoltatás olyan, mint a szex: aki sokat beszél róla, talán nincs benne olyan sok része, így szerinte nem beszélni kell, hanem csinálni.

Karácsony Hadházy Ákost kérné fel arra, hogy az elszámoltatással kapcsolatos teendőket koordinálja, az alkotmányosság helyreállításában, a jogállamiatlan állam lebontásában pedig Márki-Zay Péterre számít, mint a jobb keze, mint miniszterelnök-helyettes.

Majd arról beszélt, hogyan képzeli a jó kormányzást: szolgálatként tekint rá, ami az emberek életéről szól, arról, hogyan lesz több az emberek fizetése, hogyan lesz jobb a magyar oktatás vagy egészségügy. Ehhez szerinte szakértői kormányra van szükség, de ez nem azt jelenti, hogy pártpolitikusok nem lehetnének ennek a tagjai, hiszen közöttük is vannak igen jó és komoly szakértők. Karácsony erre egy példát is említett:

Miért ne lehetne például a Karácsony-kormány külügyminisztere Dobrev Klára?

A rendezvényén végén pedig bejelentették: az előválasztás második fordulóját október 10-16. között tartják majd.

Márki-Zay Péter szintén vasárnapra hirdetett meg egy rendezvényt, ő délután 3 órakor tart "Kormányváltó gyűlést" Budapesten, a Fővám téren. Az eseményen részt vesznek a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjei is. Ahogy az esemény Facebook-oldalán írják: az a céljuk, hogy összefogjanak "jobb- és baloldaliak, bizonytalan és egykori Fidesz-szavazók, budapestiek és vidékiek" és megmutassák, hogy ők együtt Magyarország új ereje.

Karácsony és Márki-Zay október 1-én tárgyalt egymással, majd bejelentették, hogy a második fordulóban összefognának és miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként indulnának, arról azonban még nem döntöttek, hogy melyikük lép vissza a másik javára. A két jelölt abban is egyetért, hogy szakértői kormányt kell felállítani.

Az előválasztással kapcsolatos cikkeinket itt tudják elolvasni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk