Karácsony: "Nem visszalépek, hanem előre. Én tudom leváltani Orbán Viktort!"

  • narancs.hu
  • 2021. október 3.

Belpol

Márki-Zayra továbbra is miniszterelnök-helyettesként számít. Na, de ki lenne a külügyminiszter?

Karácsony Gergely vasárnap 11 órakor az Európa Hajón tartott kampányrendezvényt, ahol először közölte, hogy elmondhatatlanul boldog, hogy létrejött az előválasztás és az ellenzék összefogott, és hogy az előválasztáson több mint 600 ezer ember szavazott.

"Ez az első hógolyó, amiből aztán lavina lesz, ami elviszi majd a Fidesz rendszerét" - mondta.

Szerinte az előválasztás első fordulójában az emberek egyrészt megüzenték az ellenzéki politikusoknak, hogy "Maradjatok együtt!", másrészt kirostálták azokat, akik "bajt hoztak volna az ellenzék fejére".

Karácsony arról is beszélt, hogy azokkal ért egyet, akik szerint nemcsak a 2010 utáni kormányt kell leváltani, hanem azokat a problémákat is fel kell tárni és orvosolni kell, amelyek a 2010-es Fidesz győzelemhez vezettek. Ehhez pedig szerinte az előválasztás második fordulójában szövetséget kell építeni, a szövetségnek pedig három célja kell, hogy legyen:

  • kormányváltás,
  • rendszerváltás,
  • és jó kormányzás.

"Mi kell a kormányváltáshoz? Eddig talán túl óvatos voltam, de hadd legyek őszinte. Eddig is az voltam, de volt rajtam talán egy kis szemérmesség" - kezdte Karácsony.

Azért vagyok itt, mert tudom, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort. Ehhez mások is kellenek, de mások nem tudják az embereket egyben megmozgatni úgy, mint én. Ezért nem visszalépek, hanem előre. Én tudom leváltani Orbán Viktort!

A politikus ezek után közölte, hogy becsüli és sokra tartja a másik két jelöltet, de az ellenzéket mégis neki kell vezetnie. Még pedig azért, mert Dobrev Klára egyetlen párt jelöltje, Márki-Zay Péter pedig egyetlen párt jelöltje sem, és szerinte sem egyetlen párttal, sem pártnélküliként nem lehet legyőzni a Fideszt. Karácsony azt is kiemelte, hogy ő volt az egyetlen a miniszterelnök-jelöltek közül, aki levette a kezét arról a jelöltről az előválasztás első fordulója során, akivel szemben felmerült aggály.

"És azt se felejtsük el, hogy 2014-ben én voltam az, aki követeltem a DK bevonását az ellenzéki együttműködésbe, aki 2018-ban, amikor Botka László azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc nem lehet rajta a közös listán, kértem, hogy ez ne így legyen, és aki 2019-ben nem megsértődtem, amikor a DK főpolgármester-jelöltet indított, hanem legyőztem" - mondta Karácsony.

Ezután arról kezdett beszélni, hogyan képzeli az elszámoltatást, ám mielőtt a konkrétumokra rátért volna azt mondta, az elszámoltatás olyan, mint a szex: aki sokat beszél róla, talán nincs benne olyan sok része, így szerinte nem beszélni kell, hanem csinálni.

Karácsony Hadházy Ákost kérné fel arra, hogy az elszámoltatással kapcsolatos teendőket koordinálja, az alkotmányosság helyreállításában, a jogállamiatlan állam lebontásában pedig Márki-Zay Péterre számít, mint a jobb keze, mint miniszterelnök-helyettes.

Majd arról beszélt, hogyan képzeli a jó kormányzást: szolgálatként tekint rá, ami az emberek életéről szól, arról, hogyan lesz több az emberek fizetése, hogyan lesz jobb a magyar oktatás vagy egészségügy. Ehhez szerinte szakértői kormányra van szükség, de ez nem azt jelenti, hogy pártpolitikusok nem lehetnének ennek a tagjai, hiszen közöttük is vannak igen jó és komoly szakértők. Karácsony erre egy példát is említett:

Miért ne lehetne például a Karácsony-kormány külügyminisztere Dobrev Klára?

A rendezvényén végén pedig bejelentették: az előválasztás második fordulóját október 10-16. között tartják majd.

Márki-Zay Péter szintén vasárnapra hirdetett meg egy rendezvényt, ő délután 3 órakor tart "Kormányváltó gyűlést" Budapesten, a Fővám téren. Az eseményen részt vesznek a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjei is. Ahogy az esemény Facebook-oldalán írják: az a céljuk, hogy összefogjanak "jobb- és baloldaliak, bizonytalan és egykori Fidesz-szavazók, budapestiek és vidékiek" és megmutassák, hogy ők együtt Magyarország új ereje.

Karácsony és Márki-Zay október 1-én tárgyalt egymással, majd bejelentették, hogy a második fordulóban összefognának és miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként indulnának, arról azonban még nem döntöttek, hogy melyikük lép vissza a másik javára. A két jelölt abban is egyetért, hogy szakértői kormányt kell felállítani.

Az előválasztással kapcsolatos cikkeinket itt tudják elolvasni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.