Karácsony: "Nem visszalépek, hanem előre. Én tudom leváltani Orbán Viktort!"

 • narancs.hu
 • 2021.10.03 12:25

Belpol

Márki-Zayra továbbra is miniszterelnök-helyettesként számít. Na, de ki lenne a külügyminiszter?

Karácsony Gergely vasárnap 11 órakor az Európa Hajón tartott kampányrendezvényt, ahol először közölte, hogy elmondhatatlanul boldog, hogy létrejött az előválasztás és az ellenzék összefogott, és hogy az előválasztáson több mint 600 ezer ember szavazott.

"Ez az első hógolyó, amiből aztán lavina lesz, ami elviszi majd a Fidesz rendszerét" - mondta.

Szerinte az előválasztás első fordulójában az emberek egyrészt megüzenték az ellenzéki politikusoknak, hogy "Maradjatok együtt!", másrészt kirostálták azokat, akik "bajt hoztak volna az ellenzék fejére".

Karácsony arról is beszélt, hogy azokkal ért egyet, akik szerint nemcsak a 2010 utáni kormányt kell leváltani, hanem azokat a problémákat is fel kell tárni és orvosolni kell, amelyek a 2010-es Fidesz győzelemhez vezettek. Ehhez pedig szerinte az előválasztás második fordulójában szövetséget kell építeni, a szövetségnek pedig három célja kell, hogy legyen:

 • kormányváltás,
 • rendszerváltás,
 • és jó kormányzás.

"Mi kell a kormányváltáshoz? Eddig talán túl óvatos voltam, de hadd legyek őszinte. Eddig is az voltam, de volt rajtam talán egy kis szemérmesség" - kezdte Karácsony.

Azért vagyok itt, mert tudom, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort. Ehhez mások is kellenek, de mások nem tudják az embereket egyben megmozgatni úgy, mint én. Ezért nem visszalépek, hanem előre. Én tudom leváltani Orbán Viktort!

A politikus ezek után közölte, hogy becsüli és sokra tartja a másik két jelöltet, de az ellenzéket mégis neki kell vezetnie. Még pedig azért, mert Dobrev Klára egyetlen párt jelöltje, Márki-Zay Péter pedig egyetlen párt jelöltje sem, és szerinte sem egyetlen párttal, sem pártnélküliként nem lehet legyőzni a Fideszt. Karácsony azt is kiemelte, hogy ő volt az egyetlen a miniszterelnök-jelöltek közül, aki levette a kezét arról a jelöltről az előválasztás első fordulója során, akivel szemben felmerült aggály.

"És azt se felejtsük el, hogy 2014-ben én voltam az, aki követeltem a DK bevonását az ellenzéki együttműködésbe, aki 2018-ban, amikor Botka László azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc nem lehet rajta a közös listán, kértem, hogy ez ne így legyen, és aki 2019-ben nem megsértődtem, amikor a DK főpolgármester-jelöltet indított, hanem legyőztem" - mondta Karácsony.

Ezután arról kezdett beszélni, hogyan képzeli az elszámoltatást, ám mielőtt a konkrétumokra rátért volna azt mondta, az elszámoltatás olyan, mint a szex: aki sokat beszél róla, talán nincs benne olyan sok része, így szerinte nem beszélni kell, hanem csinálni.

Karácsony Hadházy Ákost kérné fel arra, hogy az elszámoltatással kapcsolatos teendőket koordinálja, az alkotmányosság helyreállításában, a jogállamiatlan állam lebontásában pedig Márki-Zay Péterre számít, mint a jobb keze, mint miniszterelnök-helyettes.

Majd arról beszélt, hogyan képzeli a jó kormányzást: szolgálatként tekint rá, ami az emberek életéről szól, arról, hogyan lesz több az emberek fizetése, hogyan lesz jobb a magyar oktatás vagy egészségügy. Ehhez szerinte szakértői kormányra van szükség, de ez nem azt jelenti, hogy pártpolitikusok nem lehetnének ennek a tagjai, hiszen közöttük is vannak igen jó és komoly szakértők. Karácsony erre egy példát is említett:

Miért ne lehetne például a Karácsony-kormány külügyminisztere Dobrev Klára?

A rendezvényén végén pedig bejelentették: az előválasztás második fordulóját október 10-16. között tartják majd.

Márki-Zay Péter szintén vasárnapra hirdetett meg egy rendezvényt, ő délután 3 órakor tart "Kormányváltó gyűlést" Budapesten, a Fővám téren. Az eseményen részt vesznek a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjei is. Ahogy az esemény Facebook-oldalán írják: az a céljuk, hogy összefogjanak "jobb- és baloldaliak, bizonytalan és egykori Fidesz-szavazók, budapestiek és vidékiek" és megmutassák, hogy ők együtt Magyarország új ereje.

Karácsony és Márki-Zay október 1-én tárgyalt egymással, majd bejelentették, hogy a második fordulóban összefognának és miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként indulnának, arról azonban még nem döntöttek, hogy melyikük lép vissza a másik javára. A két jelölt abban is egyetért, hogy szakértői kormányt kell felállítani.

Az előválasztással kapcsolatos cikkeinket itt tudják elolvasni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.