Karácsony: "Nem visszalépek, hanem előre. Én tudom leváltani Orbán Viktort!"

  • narancs.hu
  • 2021. október 3.

Belpol

Márki-Zayra továbbra is miniszterelnök-helyettesként számít. Na, de ki lenne a külügyminiszter?

Karácsony Gergely vasárnap 11 órakor az Európa Hajón tartott kampányrendezvényt, ahol először közölte, hogy elmondhatatlanul boldog, hogy létrejött az előválasztás és az ellenzék összefogott, és hogy az előválasztáson több mint 600 ezer ember szavazott.

"Ez az első hógolyó, amiből aztán lavina lesz, ami elviszi majd a Fidesz rendszerét" - mondta.

Szerinte az előválasztás első fordulójában az emberek egyrészt megüzenték az ellenzéki politikusoknak, hogy "Maradjatok együtt!", másrészt kirostálták azokat, akik "bajt hoztak volna az ellenzék fejére".

Karácsony arról is beszélt, hogy azokkal ért egyet, akik szerint nemcsak a 2010 utáni kormányt kell leváltani, hanem azokat a problémákat is fel kell tárni és orvosolni kell, amelyek a 2010-es Fidesz győzelemhez vezettek. Ehhez pedig szerinte az előválasztás második fordulójában szövetséget kell építeni, a szövetségnek pedig három célja kell, hogy legyen:

  • kormányváltás,
  • rendszerváltás,
  • és jó kormányzás.

"Mi kell a kormányváltáshoz? Eddig talán túl óvatos voltam, de hadd legyek őszinte. Eddig is az voltam, de volt rajtam talán egy kis szemérmesség" - kezdte Karácsony.

Azért vagyok itt, mert tudom, hogy én tudom leváltani Orbán Viktort. Ehhez mások is kellenek, de mások nem tudják az embereket egyben megmozgatni úgy, mint én. Ezért nem visszalépek, hanem előre. Én tudom leváltani Orbán Viktort!

A politikus ezek után közölte, hogy becsüli és sokra tartja a másik két jelöltet, de az ellenzéket mégis neki kell vezetnie. Még pedig azért, mert Dobrev Klára egyetlen párt jelöltje, Márki-Zay Péter pedig egyetlen párt jelöltje sem, és szerinte sem egyetlen párttal, sem pártnélküliként nem lehet legyőzni a Fideszt. Karácsony azt is kiemelte, hogy ő volt az egyetlen a miniszterelnök-jelöltek közül, aki levette a kezét arról a jelöltről az előválasztás első fordulója során, akivel szemben felmerült aggály.

"És azt se felejtsük el, hogy 2014-ben én voltam az, aki követeltem a DK bevonását az ellenzéki együttműködésbe, aki 2018-ban, amikor Botka László azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc nem lehet rajta a közös listán, kértem, hogy ez ne így legyen, és aki 2019-ben nem megsértődtem, amikor a DK főpolgármester-jelöltet indított, hanem legyőztem" - mondta Karácsony.

Ezután arról kezdett beszélni, hogyan képzeli az elszámoltatást, ám mielőtt a konkrétumokra rátért volna azt mondta, az elszámoltatás olyan, mint a szex: aki sokat beszél róla, talán nincs benne olyan sok része, így szerinte nem beszélni kell, hanem csinálni.

Karácsony Hadházy Ákost kérné fel arra, hogy az elszámoltatással kapcsolatos teendőket koordinálja, az alkotmányosság helyreállításában, a jogállamiatlan állam lebontásában pedig Márki-Zay Péterre számít, mint a jobb keze, mint miniszterelnök-helyettes.

Majd arról beszélt, hogyan képzeli a jó kormányzást: szolgálatként tekint rá, ami az emberek életéről szól, arról, hogyan lesz több az emberek fizetése, hogyan lesz jobb a magyar oktatás vagy egészségügy. Ehhez szerinte szakértői kormányra van szükség, de ez nem azt jelenti, hogy pártpolitikusok nem lehetnének ennek a tagjai, hiszen közöttük is vannak igen jó és komoly szakértők. Karácsony erre egy példát is említett:

Miért ne lehetne például a Karácsony-kormány külügyminisztere Dobrev Klára?

A rendezvényén végén pedig bejelentették: az előválasztás második fordulóját október 10-16. között tartják majd.

Márki-Zay Péter szintén vasárnapra hirdetett meg egy rendezvényt, ő délután 3 órakor tart "Kormányváltó gyűlést" Budapesten, a Fővám téren. Az eseményen részt vesznek a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjei is. Ahogy az esemény Facebook-oldalán írják: az a céljuk, hogy összefogjanak "jobb- és baloldaliak, bizonytalan és egykori Fidesz-szavazók, budapestiek és vidékiek" és megmutassák, hogy ők együtt Magyarország új ereje.

Karácsony és Márki-Zay október 1-én tárgyalt egymással, majd bejelentették, hogy a második fordulóban összefognának és miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként indulnának, arról azonban még nem döntöttek, hogy melyikük lép vissza a másik javára. A két jelölt abban is egyetért, hogy szakértői kormányt kell felállítani.

Az előválasztással kapcsolatos cikkeinket itt tudják elolvasni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.