Rekord a NER-ben: 100 százalékban lett fideszes a testület, de a Fidesz-vezető szerint így a legigazságosabb

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2018. július 19.

Belpol

Szerencsen a jövő héten új polgármestert választanak, de csak egy jelölt lesz, a fideszes. Megnéztük, hogy miért.

Július 29-én új polgármestert választanak a Borsod megyei Szerencsen. Egyetlen jelölt lesz, az eddigi fideszes alpolgármester, Nyíri Tibor. (A választást azért kellett kiírni, mert a város 2010-től regnáló fideszes polgármestere, Koncz Ferenc a parlamentben folytatja munkáját. Ő az a képviselő, aki Mengyi Roland helyére került a törvényhozásban.)

A helyi viszonyokat megismerve nem meglepő, hogy csupán egyetlen jelölt van. 2014-ben ugyanis a nyolc lehetséges képviselői helyből 8-at fideszes képviselő nyert el. Íme az eredmény a valasztas.hu-n:

false

 

Mert 2014-ben bár indultak jobbikos és lokálpatrióta jelöltek is, de Szerencsen nincs kompenzációs lista, ti. a város a cukorgyár bezárása után beesett 10 ezer fő alá, úgyhogy itt csak kis lista van, aminek az elve a győztes mindent visz – bővebb részletek a cikkben.

A különös helyzetről Koncz Ferenc leköszönő polgármester azt mondta a Narancsnak: „Ennél egyértelműbben egy település nem tudja kifejezni akaratát, ebben nincs aránytalanság. Ez a világ legigazságosabb rendszere. A szerencsiek döntöttek így, el kell fogadni.”

Miközben a számok azt mutatják (pl. a legutóbbi április választás), hogy Szerencsen a szavazók mintegy 60 százaléka kormánypárti, a többiek inkább az ellenzékkel szimpatizálnak.

A ma megjelent Magyar Narancs cikkében megszólalnak a helyi ellenzék képviselői, a Fidesz két erős embere is.

 


Neked ajánljuk