Rendőrség: az agresszív tüntetőkkel szemben alkalmaztunk könnygázt a Karmelitánál

  • narancs.hu
  • 2023. április 25.

Belpol

A hatóság szerint a könnygáz használata előtt a rendőrök többször felszólították a résztvevőket, hogy lépjenek hátrébb.

Mint arról lapunk is beszámolt, pedagógusok, diákok és szülők, az oktatásért aggódók vonultak hétfőn 17 órától a Belügyminisztérium elé a tanárok melletti szolidaritásként és "az egyre növekvő állami elnyomás" ellen az ADOM Diákmozgalom szervezésében létrejött tüntetés alkalmából.

A pedagógusok szerint a teljes köznevelési rendszert érintő átalakítás nem alkalmas a szakemberhiány kezelésére, tovább ront a tanszabadság helyzetén és a béremelést sem garantálja megfelelően. A vonulás, majd az azt követő néhány felszólalás után Pankotai Lili diák lépett a színpadra, aki arra szólította fel a tömeget, hogy induljanak el együtt a Karmelitához, ahol kordonbontás zajlik: a Momentum a korábbiakhoz hasonlóan újra akciózik.

Miután a tüntetők is a helyszínre értek, a momentumos politikusok, Jámbor András független képviselő és a tüntetők nekitolták a kordont a rendőröknek, ismét dulakodás alakult ki a rendőrökkel a kordon körül, ezt követően fotóriporterünk beszámolója szerint

a rendőrség könnygázt alkalmazott, amiből jócskán kaptak a diákok is.

A rendőrség az esettel kapcsolatban azt közölte az oldalán, hogy „a rendőrök a 2023. április 24-én kora este a Budapest, I. kerület, Karmelita Kolostornál tartott, be nem jelentett gyűlés agresszív módon fellépő résztvevőivel szemben a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 49. § (1) bekezdés alapján (a mások vagy saját életét, testi épségét, illetőleg a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető támadás elhárítására, illetve a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére) alkalmaztak vegyi eszközt”. 

A közlemény szerint a könnygáz használata előtt a rendőrök többször felszólították „a be nem jelentett gyűlés agresszív résztvevőit”, hogy lépjenek hátrébb.

„A rendőrség mindenki számára biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot, ugyanakkor határozottan intézkedik a jogsértések elkövetőivel szemben. A konkrét eset kapcsán a parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy az intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt.  A Budapesti Rendőr-főkapitányság határozottan visszautasítja, hogy a rendőrség bárkit meg akarna félemlíteni!” – fogalmaznak közleményben. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.