Könnygázt használt a rendőrség a Karmelitánál a kordonbontásban résztvevő tüntető diákokra

  • narancs.hu
  • 2023. április 24.

Belpol

A miniszterelnök hivatala előtt folytatódott a státusztörvény elleni demonstráció, ahol az ellenzék ismét kordont bontott, amibe a tüntetők is beszálltak.

Mint arról lapunk is beszámolt, pedagógusok, diákok és szülők, az oktatásért aggódók vonultak hétfőn 17 órától a Belügyminisztérium elé a tanárok melletti szolidaritásként és "az egyre növekvő állami elnyomás" ellen az ADOM Diákmozgalom szervezésében létrejött tüntetés alkalmából.

A pedagógusok szerint a teljes köznevelési rendszert érintő átalakítás nem alkalmas a szakemberhiány kezelésére, tovább ront a tanszabadság helyzetén és a béremelést sem garantálja megfelelően.

A vonulás, majd az azt követő néhány felszólalás után Pankotai Lili diák lépett a színpadra, aki arra szólította fel a tömeget, hogy induljanak el együtt a Karmelitához, ahol kordonbontás zajlik: a Momentum a korábbiakhoz hasonlóan újra akciózik.

(A budai Várban a Színház utcát, ahol a miniszterelnöki hivatalként funkcionáló Karmelita kolostor bejárata van, kordonokkal zárják el, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a terület építési területnek számít, de kormánypárti politikusok minden gond nélkül áthaladnak rajta, míg mások nem léphetnek a Karmelita elé. Az ellenzék március óta több ízben is megbontotta a Karmelita kolostort védő kordont.)

 
Fotó: Palágyi Barbara 

 "A folytatás most kezdődik, ebben a pillanatban, úgyhogy gyertek velünk!

A Lánchídon keresztül indulunk, most!" – zárta beszédét.

Ezt követően a demonstrálók többsége megindult a Lánchídon át a Karmelitához.

 
Fotó: Palágyi Barbara

 
Fotó: Palágyi Barbara

 
 
Fotó: Palágyi Barbara

 
Fotó: Palágyi Barbara

 A tüntetők a Halászbástya lépcsőjén elénekelték a Kossuth nótát, majd a Himnuszt. A "Pintér, gyere ki!"-t időközben felváltotta a "Viktor, gyere ki!". A menet eleje 19 óra körül érkezett meg a Karmelitához, ahol a rendőrök sorfalat állnak a miniszterelnök hivatala körül.

"Miénk ez az ország!" – skandálták a tüntetők.

 
 
Fotó: Palágyi Barbara 

 A helyszínen a Momentum politikusai mellett megjelent Hadházy Ákos független képviselő és Komjáthi Imre, az MSZP elnöke is. 

 
Fotó: Palágyi Barbara

 
Fotó: Palágyi Barbara 

Korábban a helyszínen lévő politikusoko megpróbálták elbontani a kordont az épület elől, de némi dulakodás alakult ki a rendőrökkel, végül Hadházyt és Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét is kézben cipelték arrébb.

Miután a tüntetők is a helyszínre értek, a momentumos politikusok, Jámbor András független képviselő és a tüntetők nekitolták a kordont a rendőröknek, ismét dulakodás alakult ki a rendőrökkel a kordon körül, ezt követően fotóriporterünk beszámolója szerint

a rendőrség könnygázt alkalmazott, amiből jócskán kaptak a diákok is.

A Telex beszámolója szerint a lefújt diákok közül voltak, akiket a helyszínen lévő mentősök láttak el.

A 444.hu szerint egy volt pedagógus arra kérte hangosbemondón a rendőröket, hogy álljanak át. Egy dühös diák pedig a rendőrökön kérte számon, miért fújták le őket gázspray-vel.

 
 Fotó: Palágyi Barbara

 
 
Fotó: Palágyi Barbara 

 
 
Fotó: Palágyi Barbara 

 
 
Fotó: Palágyi Barbara 

 
 
Fotó: Palágyi Barbara  

 
 
Fotó: Palágyi Barbara 

Hadházy Ákos is szólt a tömeghez, aki azt mondta, a kordon törvénytelen és a hazugság jelképe, és hogy a rendőrállam építette kordont rendőrállam általi módszerekkel igyekeznek megvédeni. A képviselő arról is beszélt, hogy a feladat a jogállam visszaépítése lenne, és hogy a tanároknak, diákoknak már régen győzniük kellett volna egy rendes demokráciában. 

Elmesélte, hogy megkérdezte tőle egy alezredes, "miután ráültek a veséjére, hogy mi a terv". Hadházy azt mondta, hogy maradnak. Megerősítette, hogy ma este ott maradnak a Karmelita előtt.

 
Fotó: Palágyi Barbara 

Ezt követően politikusok adták egymásnak a hangosbeszélőt. Előbb a momentumos Gelencsér Ferenc szólt, aki szerint Orbán azt állítja, hogy a tüntetőket szolgálja. "Hogy tetszik a szolgálat?" – kérdezte. Fújolás volt a válasz.

Az MSZP-s Komjáthi Imre arra szólította fel Orbánt, hogy menjen a büdös francba és vigye a haverjait.

Majd Pankotai Lili jelentette be, hogy jövő szerdán újabb tüntetés lesz.

A tömeg azt kiabálta a rendőröknek, hogy "gyerekeket bántasz", már amikor épp nem az "Orbán, takarodj!" zúgott.

Közben rendőri erősítés érkezett. Erre hangosbemondón keresztül Pankotai Lili újra szólt: "Tudjuk, hogy féltek". De mindeközben a tömeg elkezdett oszlani.

 
 
Fotó: Palágyi Barbara 

 
Fotó: Palágyi Barbara 

 
 
Fotó: Palágyi Barbara

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.