"Pintér, gyere le. Hol vagy, melyik ablakon nézelődsz?" – a státusztörvény ellen tiltakoztak

  • narancs.hu
  • 2023. április 24.

Belpol

Pedagógusok, diákok, szülők és az oktatásért aggódók vonultak a Belügyminisztérium elé. A tüntetés után a Karmelitához vonultak. 

Hétfőre újabb sztrájknapot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a köznevelési és szakképzési intézményekben, így tiltakoztak a kormány által március elején közzétett, státusztörvénynek nevezett javaslattal szemben.

A tervezet ellen az érdekképviseletek petíciót is indítottak, amely keretében eddig több mint 4700 tanár jelezte, hogy a törvény elfogadása esetén hajlandó lenne felmondani.

A pedagógusok szerint

a teljes köznevelési rendszert érintő átalakítás nem alkalmas a szakemberhiány kezelésére, tovább ront a tanszabadság helyzetén és a béremelést sem garantálja megfelelően.

Hétfőn reggel körülbelül 50 tüntető diák, pedagógus és parlamenti képviselő jelent meg a Belügyminisztérium Széchenyi téri bejárata előtt, ahol néma ülősztrájkba kezdtek.

A tanárok melletti szolidaritásként és "az egyre növekvő állami elnyomás" ellen az ADOM Diákmozgalom is megmozdulást szervezett, hétfőn 17 órától vonultak a Kálvin térről a Belügyminisztérium épületéhez, a Széchenyi István térre. A vonulás útvonala így nézett ki: Kecskeméti utca – Egyetem tér – Károlyi utca – Ferenciek tere – Kígyó utca – Piarista utca – Március 15. tér –Apáczai Csere János utca – Vigadó – Eötvös tér – Széchenyi István tér.

 
Fotó: Palágyi Barbara

 
 
Fotó: Palágyi Barbara

A hvg.hu beszámolója szerint 17 óra után pár perccel körülbelül 500 ember indult el a Széchényi térre. "Státusztörvény – bosszútörvény" – ezt skandálták. A menet vonulása közben az eső is elállt. "Pintér takarodj, és az összes haverod" – szól a tömeg a Vigadó felé haladva.

A tüntetők 18 óra előtt nem sokkal értek a Széchényi térre, amit este 8-ig tartanak lezárva.

 
 
Fotó: Palágyi Barbara 

 
Fotó: Palágyi Barbara

 
Fotó: Palágyi Barbara

A felállított mikrofonokhoz először a PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet lépett, aki azt kérdezte:

"Pintér, gyere le. Hol vagy, melyik ablakon nézelődsz?"

 
Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője
Fotó: Palágyi Barbara

Mire a a tömeg is rákezdett, hogy "Pintér ,gyere le!"

 
Fotó: Palágyi Barbara

 
Fotó: Palágyi Barbara

 
Fotó: Palágyi Barbara

A Széchenyi téren felcsendült a diáktüntetések dala, a "Mi vagyunk a Grund!" is. Becslések szerint körülbelül kétezren lehettek a demonstráció résztvevői.

Máté András, az Oktatói Hálózat aktivistája felszólalásában elmondta, a kormány a státusztörvénnyel jól bevált stratégiáját használja, amivel jobbággyá és szolgává akarja tenni a pedagógusokat.

"Aki nem akarja a szolgaságot, annak nincs más útja, mint a tiltakozás"

– fogalmazott. 

 
Fotó: Palágyi Barbara

 
 
Fotó: Palágyi Barbara

Ezt követően egy tizenegyedikes osztályfőnök és egy óvónő állt a színpadra, utóbbi elmondta, a pedagógusok azon 5 százalékába tartozik, akik 30 év alattiak. Elmondták, hogyan érzik ma magukat a pedagógusok: kiszolgáltatottan, mint akikbe belerúgtak. A korábbi tiltakozási hullámot, polgári engedetlenséget úgy írták le: "nem tanítottam, azért, hogy taníthassak".

A gimnáziumi tanár azt mondta, szerencsésnek tartja magát, amiért nem kell a megélhetés és a tanítás között választania, de a többségnek másod-, vagy harmadállást kell vállalnia ahhoz, hogy eltartsa magát és a családját. Fiatalabb kollégája elsírta magát, amikor arról beszélt, hogy a státusztörvény minden pedagógust bánt, neki személyesen is fáj, ő csak "óvónéni szeretne maradni".

"Most már kibaszottul itt van az ideje, hogy összefogjunk. Hajrá Magyarország!"

– zárta beszédét a fiatal óvónő.

Egy technikumi diák szerint nem igazak azok a kritikák, amelyek szerint a több mint egy éve tartó tiltakozásoknak ne lenne eredménye, hiszen a kormány egyre drasztikusabb intézkedései épp azt mutatják, hogy félnek, ezt pedig együtt érte el mindenki, aki bármilyen formában kiállt az oktatás jobbá tételéért – írja a hvg.hu tudósításában.

"A státusztörvényt Dúró Dóra módra kell ledaralni, a reszlit pedig elégetni, hogy soha senkinek ne jusson eszébe még egyszer ilyet kitalálni."

Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke a reggeli, a Belügyminisztérium elé szervezett ülősztrájkról beszélt. Elmondta, ezzel akarták demonstrálni azt, hogyan bánik velük a tárca nap mint nap: átlépnek a fejük fölött.

A PDSZ-es Nagy Erzsébet köszönetet mondott minden sztrájkoló tanárnak, külön kiemelve azokat, akik a polgári engedetlenséget választva közvetlenül kockáztatták megélhetésüket. Hozzátette, negyven éves pályafutása során mindig jó viszonyt ápolt tanítványaival, de még így is meglepte az a támogatás, amit az elmúlt évben tapasztalt a diákok részéről, akik a tüntetéseket szervezték, ülősztrájkkal vállaltak szolidaritást, vagy éppen éjszaka virrasztottak a Belügyminisztérium előtt. Elmondta, hogy

a tiltakozásokat addig folytatják, amíg az országnak nem lesz normális közoktatási rendszere.

Ezután hivatalosan lezárta a rendezvényt, de Nagy Erzsébet után Pankotai Lili diák lépett a színpadra, és arra szólította fel a tömeget, hogy induljanak el együtt a Karmelita Kolostorhoz, ahol a Momentum készült ismét kordonbontásra.

"A folytatás most kezdődik, ebben a pillanatban, úgyhogy gyertek velünk! A Lánchídon keresztül indulunk, most!" – zárta beszédét.

 
 
Fotó: Palágyi Barbara

A Karmelitához vonulásról és a kordonbontásról külön cikkben számolunk be.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.