Rétvári: 440 gyermekotthonban indult vizsgálat

  • narancs.hu
  • 2024. április 10.

Belpol

Az államtitkár beszámolt róla, hol tart a nagy gyermekvédelmi átvilágítás.

Gurmai Zita MSZP-s képviselő Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte volta róla, hol tart a gyermekotthonok és vezetőik felülvizsgálata, amit a kormány a Novák Katalin és Varga Judit lemondatásával végződött kegyelmi botrányra reagálva lengetett eb. Pintér helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt: a politikus szerint az állami gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele március 1-től egy kötelező pszichológiai vizsgálat, de ahogy a 444 felhívta a figyelmet rá, az,  hogy hány ilyet végeztek és milyen eredményekkel, nem derült ki. A kormány hamarosan törvényt nyújt be, hogy a nem állami gyermekvédelmi intézmények vezetői kinevezéséhez is kötelező legyen ez.

Fotó: MTI/Vajda János
 

Emellett soron kívüli hatósági ellenőrzések vannak, illetve lesznek minden gyermekotthonban „a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva”. Rétvári szerint a vizsgálatok összesen 530 bentlakásos intézményt érintenek, 416 államit, 6 civil szervezet által működtetettet és 108 egyházi fenntartásút. Ebből az 530-ból 440-ben már elkezdődött a vizsgálat. Az államtitkár válasza szerint „a végrehajtó kormányhivatal az eljárása során tudomására jutott bűncselekmény gyanúja esetén köteles feljelentést tenni.”  

Azt, hogy rendkívüli vizsgálatot indított a gyermekotthonokban a Belügyminisztérium, a Narancs.hu írta meg elsőként:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk