Hosszú pereskedés után végre megszereztük Rogánék legrejtélyesebb ügyének dokumentumait

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2019. szeptember 30.

Belpol

Évekig azt állította a belvárosi önkormányzat, hogy "eltűntek" a papírok az irattárból. Az ügy azért is kényes, mert a méregdrága lakás trükkös körülmények között került Kertész Balázs vállalkozásának birtokába. Ez lett végül a Rogán-Habony-Kertész triumvirátus sasfészke.

Több évnyi pereskedést követően a legfelsőbb bírói fórum, a Kúria ítéletének hatására végre elküldte Belváros-Lipótváros önkormányzata a Transparency International Magyarországnak azt az adásvételi szerződést, amely a Rogán Antal bizalmasának kedvezményes áron szerzett ingatlanához kötődik.

Hát nem elvitte a cica! - Újabb gyanús Rogán-közeli belvárosi lakásszerzés

Eltűnt egy korábbi önkormányzati ingatlan szerződése a Belváros irattárából. A lakást előbb Rogán Antal fogorvos ismerőse vette meg igen jó áron, hogy aztán az Rogán bizalmasához kerüljön. Az önkormányzat elképesztő érveket hoz fel, hogy ne kelljen kiadni a szerződést. Rogán Antal, Habony Árpád és Kertész Balázs ügyvéd bemegy az V.

Egy Aulich utca 3. szám alatti, harmadik emeleti ingatlanról beszélünk, amely akkor vált ismertté, amikor az Index 2016-ban videófelvételeket közölt az ingatlanba ki-bejáró Rogán Antalról, Habony Árpádról és az ingatlan tulajdonosáról, Kertész Balázs ügyvédről, az egykori polgármester, most propagandaminiszter bizalmasáról.

A Magyar Narancs hosszú ideje szerette volna megkapni a jól ismert belvárosi módszerekkel értékesített ingatlan adásvételi szerződését, de az önkormányzat jegyzője 2016-ban még azt állította lapunknak: a dokumentum „eltűnt” a hivatal irattárából. Azt, hogy ez miképpen fordulhatott elő, esetleg valakik szándékosan tüntették-e el, sose tudjuk már meg.

Selley Zoltán jegyző idézett válasza óta eltelt három év, és lássanak csodát: a dokumentum mára megkerült. Előkerítették a dokumentumot, mert muszáj volt neki.

Innen indultunk

Egy 250 négyzetméteres lakásról van szó, amelyet még Rogán Antal polgármestersége alatt – az önkormányzati jegyzőkönyvek tanúsága szerint – 2011-ben vett meg papíron 44 millió forintért Fürstner József fogorvos. Róla a Blikk egyik cikkéből tudható, hogy évek óta ismerőse Rogánnak.

Csakhogy a lakás ára becslések szerint ma meghaladhatja a 300 millió forintot. De még nyolc évvel ezelőtt is legalább 100 millió forintot érhetett. Mi több, Fürstnernek még azt a 44 milliót sem kellett leszurkolnia – erre rövidesen visszatérünk.

Az ingatlant ezek után hamarosan a Rogán Antal jobbkezének tartott Kertész Balázs cégébe apportálták (Monavis): így lett az ügyvéd vállalkozása az igen értékes ingatlan tulajdonosa.

Kertész Balázs szemüvegben

Kertész Balázs szemüvegben

Fotó: Forrás: Facebook

 

 

2016 szeptemberében Sélley Zoltán jegyző leírta, hogy a „kért adásvételi szerződés az iratanyagok között nem található , ellenben az a Földhivatal ingatlan-nyilvántartásából beszerezhető”.

Bukták a pereket

A jogász végzettségű Sélley képtelenséget írt, hiszen a Földhivatalban csak az érdekelt felek – illetve az azok által meghatalmazott ügyvédek – kérhetnek ki adásvételi szerződéseket. Az újságíróknak, így a Narancs munkatársának ilyen, az átlagos állampolgárt meghaladó jogosultságai nincsenek. Később, már a bírósági tárgyaláson az is elhangzott az önkormányzat részéről, hogy az „adatkezelő csak a kezelésében lévő adat kiadására, megismerhetővé tételére köteles”, csakhogy a „kért adásvételi szerződés az iratanyagok közt nem lelhető fel, így annak kiadására alperes nem kötelezhető”.

Az önkormányzati vagyon értékesítéséről szóló szerződés elveszítése annyira képtelen állításnak tűnt, hogy felkeltette a Transparency International Magyarország figyelmét. A korrupcióellenes szervezet egyrészt felszólította az V. kerületi önkormányzatot a szerződés, valamint a jelentős vételárkedvezményt lehetővé tévő körülményeket alátámasztó hivatalos iratok kiadására. Ezen kívül a Fővárosi Kormányhivatalt a szerződés elvesztése miatt törvényességi felügyeleti eljárás indítására kérték. Az utóbbi kérés eredménytelennek bizonyult, a kormányhivatal ugyanis nem tekintette törvényességi kérdésnek azt, hogy az egyik önkormányzat a jogszabályokat megsértve nem őrzi meg a vagyonhasznosítás körébe eső iratokat.

Máshogy látta mindezt a bíróság.

Még 2017-ben írtuk meg, hogy az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság ítélete arra kötelezte az önkormányzatot, hogy adja ki a dokumentumot. Itt már nem hatott az önkormányzat érvelése a szerződés elvesztéséről. Ám a kerületi vezetés nem tágított, hallani sem akart a papírok bemutatásáról, inkább fellebbezett

Csakhogy másodfokon is vesztett. Aztán a Kúriára ment – de ott is elbukott.

Elődje, utódja: Rogán Antal és Szentgyörgyvölgyi Péter

Elődje, utódja: Rogán Antal és Szentgyörgyvölgyi Péter

Fotó: MTI

Az ügy külön érdekessége volt, hogy az önkormányzat fellebbezése elkésett, ezért a szerződés és a többi irat kiadását elrendelő elsőfokú bírósági döntést követően végig arról folyt a vita, hogy az elkésett fellebbezést el kell-e bírálni. Ezt a kérdést nem volt nehéz eldönteni, ugyanis a törvény egyértelműen fogalmaz: nem.

Vagyis a belvárosi helyhatóság végig tudta: az adatokat végül ki kell adnia, ebből pedig nem nehéz arra következtetni, hogy pusztán csak az időhúzásra játszhatott. A Kúria végleges döntése után már nem volt mit tenni, el kellett küldenie az "eltűnt" szerződést.

A dokumentum

A dokumentumból kiderül, hogy Fürstner egy Váci utca 36. szám alatti 205 négyzetméteres ingatlan bérleti jogát cserélte el még 2010-ben az Aulich utca 3. szám alatti lakás bérleti jogára, hogy aztán birtokosként igen kedvezményesen megvásárolhassa.

false

A legérdekesebb részlet, hogy Fürstner fogorvosnak 2011-ben saját zsebből csupán kicsivel több mint kétmillió forintot kellett kifizetni az Aulich utcai ingatlanért.

false

Ez pedig úgy volt lehetséges, hogy annak 44 milliós vételárából az önkormányzat elengedett 42 milliót, arra hivatkozva, hogy ezt az összeget Fürstner ráköltötte a Váci utcai akkor még önkormányzati tulajdonú ingatlanra. (Arról nem kaptunk semmilyen dokumentumot, hogy Fürstner hogyan igazolta: a 42 millió forintot valóban ráköltötte a Váci utcai lakásra. Ezt megkérdeztük az önkormányzattól, de nem kaptunk rá választ, holott a bíróság ítélete szerint ki kellett volna adni „azt a dokumentumot, amely igazolja, hogy dr. Fürstner József Zsolt jogosult volt […] vételárkedvezményt vagy fizetési kedvezményt eredményező lehetőség igénybevételére”.)

A fennmaradt 2,2 millió kifizetésére ráadásul Fürstner 25 év részletfizetési lehetőséget kapott: havonta 7400 forintot szurkolt le. Az adásvételiből kiderül továbbá, hogy Fürstner „egészségügyi”, „közművelődésügyi” funkcióra kapta meg az ingatlant. Nem is maradt nála sokáig, mint korábban írtuk, Kertész cége kebelezte be - ám ezt a vállalkozás minden, csak nem "közművelődési" jellegű.

Ligeti Miklós, az iratokért pert indító Transparency International Magyarország jogi vezetője több, jogilag aggályos összefüggésre is felhívta a figyelmet az ügylettel kapcsolatban. „Ha hinni lehet az ingatlanár-statisztikáknak, akkor 2011-ben a belvárosi átlagos négyzetméterárak messze meghaladták az Aulich utca 3. számú ház 3. emeletén található 245 négyzetméteres lakás esetében megállapított 240 ezer forintot. Ennek a lakásnak a reális ára nagyjából a kétszerese lehetett az önkormányzat által kért 59 millió forintos vételárnak" - mondta a Narancs.hu-nak.

Szerinte "az okozott kár ugyan felveti a hűtlen kezelés gyanúját, ám az eltelt időre és a minden bizonnyal már bekövetkezett elévülésre figyelemmel aligha kell a felelősöknek a börtöntől félniük”. Talán ez is valamiféle magyarázatot adhat arra, miért "tűntek el" évekre a dokumentumok.

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.