Bíróság kötelezi az V. kerületet, hogy kiadja az Aulich utcai lakás eltűnt szerződéseit

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. november 17.

Belpol

Itt találkozott Habony Árpád, Rogán Antal és Kertész Balázs.

Több mint egy éve próbáljuk megszerezni a tavaly ismertté vált Aulich utcai lakás szerződéseit, egyelőre sikertelenül. Igaz, most egy elsőfokú bírósági ítélet kötelezi arra az V. kerületi önkormányzatot, hogy adja ki a szerződést, illetve annak mellékleteit.

Milyen lakás?

Az Aulich utca 3. szám alatti lakás akkor vált széles körben ismertté, amikor az Indexen megjelent Rogán Antal barátját, egy Kertész Balázs nevű ügyvédet bemutató portré, aki a Rogán körüli világ meghatározó figurája. (Bővebb részletek a cikkben itt.) És éppen az Aulich utca 3. szám alatt volt az ő cégének irodája, ahol a felvételek szerint megfordult Habony Árpád is. Nem mellékesen egy 250 négyzetméteres lakásról van szó, amelyet még Rogán Antal polgármestersége alatt, 2011-ben vett meg 44 millió forintért Fürstner József fogorvos (a lakás ára becslések szerint ma 150 millió körül lehet). A magánkézbe került ingatlant ezek után a Rogán Antal jobbkezének tartott Kertész Balázs cégébe apportálták, így lett Kertész vállalkozása az igen értékes ingatlan tulajdonosa. Nem mellékesen, az Aulich utca 3. szám alatti lakás kedvezménnyel lett Fürstner fogorvosé 2011-ben, és a Blikk korábbi cikke szerint ekkor már évek óta ismerték egymást Rogán Antallal. Azaz minden jel arra mutatott, hogy igen előnyös feltételekkel jutott Kertész Balázs hozzá egy V. kerületi ingatlanhoz, miközben ő maga is sok szállal kötődött korábban a kerülethez.

false

 

Fotó: Narancs

A Narancs szerette volna megtekinteni az önkormányzat által értékesített ingatlan szerződését, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk a kerülethez. Ám a kerület nem adta ki a dokumentumot, ehelyett azt írták, hogy a kért szerződés az irattárban nem található. Azaz eltűnt. Hogy mikor tűnhetett el, arról csak tippjeink lehettek eddig, ám a Hír Tv riportja kicsit közelebb vitt a valós időponthoz. Egy tavaly év végi önkormányzati ülésen ugyanis megkérdezték Sélley Zoltán jegyzőt arról, hogy hol is ez a bizonyos szerződés. Ő pedig ezt mondta: „Én amikor ezt átvettem (mármint a jegyzői hivatalt – N.G.M.), a nyilvántartásban már nem volt. Én 2013 óta vagyok jegyző, ez egy 2011-es adásvétel, már az átadásiban sem találtuk meg. Nem tudom, hogy hol van.”

Ez a közlés rövidsége ellenére nagyon is fontos momentum, arról szól ugyanis, hogy az Aulich utcai szerződés még Rogán Antal polgármestersége, illetve a korábbi jegyző, a magának kétes ismertséget szerző Rónaszéki László alatt tűnt el. (A vád alá helyezett Rónaszéki László hosszú karrierjéről a Direkt36 írt cikket.)

A Transparency International Magyarország tavasszal szintén szerette volna kikérni ezt a szerződést (és több hozzáköthető dokumentumot), de ugyanazt a választ kapták az önkormányzattól, mint a Narancs: a szerződés eltűnt. Emiatt a TI pert is indított, amit most első fokon meg is nyert.

Meg kell őrizni

Az önkormányzat érvelése ugyanis nem elfogadható – legalábbis az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság októberi ítélete szerint, amely egy belügyminisztériumi rendeletre hivatkozva mondja ki, hogy az ilyen, vagyonelemekkel kapcsolatos szerződések nem leselejtezhetők, azokat egy olyan szervezetnek, mint egy önkormányzat, kötelessége megőrizni. Azaz nem fogadta el a bíróság az V. kerületi önkormányzat érvelését, miszerint nem adható ki olyan adat, amely nem áll rendelkezésre. A bíróság továbbá megjegyezte azt is, hogy az önkormányzat nem részletezte, hogyan és milyen körülmények között tűnt el a szerződés.

„A Transparency International Magyarország (TI) szerint felháborító és arcátlan, hogy a belvárosi önkormányzat az egyébként megőrzési kötelezettséget előíró szabályok semmibevételével a kiadni kért ingatlanszerződés elvesztésével akart kibújni a közérdekű adatok nyilvánossága alól” – ismertette a korrupció ellen küzdő szervezet álláspontját Ligeti Miklós. A TI jogásza hozzátette, ha az V. kerületi önkormányzat kicsit is jóhiszemű lenne, az állítólag elvesztett szerződés másolatát percek alatt beszerezhetné a földhivataltól. Az elsőfokú ítélet alapján világos, hogy a bíróság sem fogadta el az V. kerületi önkormányzat érvelését, miszerint, úgymond, azért ne lehetne a szerződés kiadására kötelezni, mert az nem áll rendelkezésre. A bíróság továbbá megjegyezte azt is, hogy az önkormányzat nem részletezte, hogy és milyen körülmények között tűnt el a szerződés.

A nemrég írásba foglalt ítélet helyt adott a TI közérdekű adatigénylésének, mely szerint az V. kerületi önkormányzatnak ki kell adni a szerződést, annak mellékleteit, módosításait. Valamint minden olyan iratot, amely igazolja egyrészt azt, hogy Fürstner József jogosult volt a nagymértékű vételárkedvezményre, és hogy meg is fizette az önkormányzat által a lakásért kért 44 millió forintot. Azt az értékbecslést azonban, amire az önkormányzat a 44 millió forintos vételárat alapozta, nem kell kiadni, ilyen értékbecslés ugyanis nem készült. „Értékbecslés hiányában nyilván a kerületi honatyák és az önkormányzat dolgozóinak mérhetetlen bölcsessége dönthetett a vételárról” – emelte ki Ligeti Miklós. A közérdekű adatok kiadása iránti perben ezúttal is Karsai Dániel ügyvéd képviselte a Transparency International Magyarországot, az ítélet nem jogerős.

Figyelmébe ajánljuk