Semjén Zsolt államérdekre hivatkozva támogatta az arab üzletember honosítási kérelmét

  • narancs.hu
  • 2018. január 15.

Belpol

„Nemcsak aggasztó, de mérhetetlen arcátlanság.”

„Messzemenően támogatta” a kormány egyik legkedvesebb arab üzletembere, Zaid Naffa testvéreinek honosítási kérelmét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az érintett Tarik Naffa és Huda Naffa meg is kapta a magyar állampolgárságot még 2014-ben – írja Magyar Nemzet Demeter Márta iratbetekintése nyomán.

Az LMP politikusa egy olyan levelet idéz,

amelyben a külügy még 2014-ben kérte Semjén támogatását. „Naffa úr és Naffa asszony a magyar–jordán kapcsolatokban kulcsszerepet játszó Naffa család tagjaiként már most érdemben hozzájárulnak a kiváló magyar–jordán kapcsolatok fejlesztéséhez, amihez magyar állampolgársághoz jutásuk további lendületet adhatna”, írta az akkori külgazdasági és külügyi államtitkár – jelenlegi amerikai nagykövet – Szabó László arra kérve Semjént, hogy a honosításról szóló kérelmet terjessze fel elbírálásra Áder János köztársasági elnöknek.

false

 

Fotó: MTI – Máthé Zoltán

 

Ezt követően Semjén kabinetje a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójának azt írta, hogy Szabó László „méltányosságból, államérdekre való tekintettel kiemelten támogatja”, hogy Naffáék magyar állampolgárságot kapjanak, illetve, hogy maga Semjén Zsolt is „messzemenően” támogatja a kérelmet, „amennyiben a törvényben előírt feltételeknek megfelelnek”.

A két testvér közül Tarik Naffa személye különösen érdekes. Ugyanis – ahogy

Demeter Márta kiderítette

– ő is eljárt annak érdekében, hogy a nemzetközi körözés alatt álló szaúdi, tavaly januárban elhunyt Ghaith Pharaon tartózkodási engedélyt kapjon Magyarországon. Tarik Naffa ugyanis még az ammáni Magyar Nemzeti Kereskedőház igazgatójaként arra kérte levélben a jordániai magyar nagykövetséget, segítsen Pharaonnak a tartózkodási engedély megszerzésében.

– A biztonsági kockázatot jelentő Naffák és Orbánék egyetlen csettintésére a magyar állami intézményrendszer tágra nyitja az ország kapuit

bármilyen sötét múltú szereplő

előtt – nyilatkozta Demeter Márta. Úgy vélte, „nemcsak aggasztó, de mérhetetlen arcátlanság” nemzetpolitikával indokolni azt, hogy Semjén Zsolt még az államigazgatási eljárásba is beavatkozott az állampolgárságáért. A képviselő szerint Orbán Viktor és kormánya a nemzetközi szervezett bűnözés partnerévé vált, ám áprilisban az emberek a szavazatukkal el tudják érni: ne menekülhessenek meg a jogos büntetés elől az Orbán-rezsim szereplői.

Figyelmébe ajánljuk