Semjén Zsolt törvénymódosításával több értékes ingatlan az SZFE alapítványához kerülne

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 22.

Belpol

Az OSZMI, a Bajor Gizi Színészmúzeum és a múzeum melletti beépítetlen terület is.

Újabb értékes budai ingatlanok kerülhetnek az SZFE és az azt fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítványhoz. Kedden került fel a parlament honlapjára Semjén Zsolt több jogszabályt módosító javaslatcsomagja, amit a napi.hu vett észre. Eszerint az állam tulajdonából ingyen az SZFE alapítványáé lehetne „közfeladatai ellátásának elősegítése céljából” az eddig a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), az OSZMI kiállítóhelyeként működő Bajor Gizi Színészmúzeum az ingóságaival együtt, valamint a színészmúzeum mellett egy külön helyrajzi számon lévő, beépítetlen terület is.

A három ingatlanból kettőt, a színészmúzeum melletti területet és akár az OSZMI épületét a törvénytervezet szerint az alapítvány el is adhatja, a bevételt pedig az „alaptevékenységét szolgáló infrastruktúra-fejlesztési célok megvalósítására köteles fordítani”. Működési költségek finanszírozására nem használható fel az összeg. Arról, hogy az OSZMI épületének esetleges eladása során, mi történne az OSZMI-val, nem szól a törvényjavaslat.

Mint ismert, már korábban az SZFE tulajdonába került az államtól az egyetem Szentkirályi utcai és a Vas utcai épülete, az Akácfa utcai kollégiumi ingatlan és a Rákóczi úti, az Uránia Nemzeti Filmszínháznak is otthont adó ingatlan, valamint az alapítvány megkapta az Urániát működtető Nemzeti Filmszínház Nonprofit Kft. üzletrészeit is.

(napi.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk