Spam mappába is kerülhettek fenyegető e-mailek

  • narancs.hu
  • 2024. május 14.

Belpol

A Nyugat.hu szerint több iskola is érintett lehet a hétfői bombariadóláncban, csak sok helyen a levelező program iktatta az üzenetet.

Bombariadó miatt ki kellett üríteni hétfőn hét iskolát Magyarországon. Két szegedi, két szombathelyi, egy budapesti, egy kulcsi és egy nyíregyházi oktatási intézmény kapott robbantással fenyegető üzenetet e-mailben.  A rendőrség sehol sem talált pokolgépet, és a fél tizenkettőre beígért robbanás el is maradt.

A nyugat.hu arról ír, hogy az a bizonyos e-mail első pillantásra nem tűnt fenyegetésnek, a tárgy rubrikában lévő szöveg sem utalt a tartalomra. Látszólag egy könyvkiadó volt a levél feladója. A lap szerint jóval több iskolához eljuthatott az e-mail, csak nem olvasták el, mert reklámnak tűnt, esetleg eleve a spam mappába rakta a levelezőprogram.

Az ügyben közveszéllyel fenyegetés miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája vizsgálódik.

A nyugat.hu egy olvasó levele alapján arról ír, hogy ezekre a helyzetekre érdemes lenne fölkészülni, megszervezni, hogy ha ki kell üríteni az iskolát, hogyan értesítsék a gyerekek szüleit.

„Nincs már napló, a felszerelések maradnak, a gyerekek az iskolában nem telefonozhatnak, alsóban nem is vihetnek magukkal mobilt. A KRÉTA felületen vannak meg a szülők telefonszámai, amiket csak internet-előfizetéssel és okostelefonnal érhetnek el a pedagógusok (ha működik), mert máshol nem tarthatók az elérhetőségek (GDPR). A pedagógusok többsége 50-60 év felett van, így sokaknak nincs is okostelefonja, így a »riadólánc« a szülőknek elég nehezen adható le... Órákba telt, mire elfogytak a gyerekek a gyülekező pontról ” – ídézte az olvasót a dunántúli hírportál.

Szlovákiában egy hete ezernél több iskola, és jó néhány egyéb intézmény, szaküzlet kapott fenyegető üzenetet:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.