Nagy kavarás az Index körül: Spéder megvált médiaérdekeltségeitől

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 17.

Belpol

Ziegler Gábor kereskedelmi vezető és Oltyán József vállalkozó tulajdonába került a Cemp-X, amely az Indexet birtokló céget is visszavásárolta.

Megtörtént a múlt héten előre jelzett tulajdonosváltás a Cemp-X kiadóholding és az Index mögött is, Spéder Zoltán, Bodolai László és a Cemp-x Online Zrt. egyszerre három közleményt juttattak el ennek kapcsán a sajtóhoz, melyből a Kreatív szakportál szerint a következők derülnek ki:

A Cemp-x Online Zrt. és a CEMP SH Kft. 50-50 százalékos tulajdoni arányban megszerezték az NP Nanga Parbat 17 Tanácsadó Zrt. részvénycsomagját, vagyis azt a céget, ami az Index mögött lévő Magyar Fejlődésért Alapítványt korábban létrehozta.

A tranzakció zárását követően Spéder Zoltán arról tájékoztatta az MFA kuratóriumát, hogy a Silhouette Capital Management Kft.-n keresztül közvetett tulajdonában lévő Cemp-x Online Zrt. részvényeit értékesítette Ziegler Gábor igazgatósági tag és Oltyán József magánszemélyek részére. Vagyis a vevők közvetett tulajdonába került egyebek mellett a napi.hu, blog.hu, a femina.hu, a divany.hu, a totalcar.hu, a port.hu sajtótermék is, valamint a csoport sales house tevékenységét ellátó CEMP SH Kft.

A Spéder Zoltán által kiadott közleményben az is olvasható, hogy az eladónak a továbbiakban a Cemp-x Online Zrt. és leányvállalatainak működésére nem marad fenn semmilyen befolyása, és opciós vagy visszavételi joggal, illetve a fentiekkel szemben pénzköveteléssel sem rendelkezik, vagyis mindez azt jelenti, úgy tűnik, Spéder Zoltán ezzel kiszállt a médiából.

Mint írják, az új tulajdonosok célja a Cemp-x Online Zrt. érdekeltségébe tartozó vállalatok és szerkesztőségek további sikeres és független működésének biztosítása, továbbá a csoport hirdetési és egyéb bevételeinek növelése, a CEMP SH piacvezető szerepének megerősítése.

Minderre Bodolai László is kitér saját közleményében, melyben azt írja, az alapítványi konstrukció továbbra is garantálja az Index független működését. Az Index.hu Zrt. igazgatósága is átalakul, a vélhetően Simicska Lajost képviselő Nagy Ajtony Csabát, illetve Kereszty Gábort felmentették, Szombathy Pál és Bodolai mellett a mindenkori Index-főszerkesztő lesznek a tagjai.

Ugyanakkor a 444.hu azt írta, az új tulajdonosok egyike, Oltyán József a KDNP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja, bizottsági elnöke.

Veszélyben az Index?

Furcsa kavarások, változások zajlanak a legnagyobb hírportál reklámbevételeit biztosító cégnél.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.