Szabad Európa: A kormány Brüsszelben belement a korábbi pedagógusbér-emelésbe

  • narancs.hu
  • 2022. október 12.

Belpol

A lap szerint közel a megállapodás a helyreállítási tervről, Brüsszelben elégedettek az antikorrupciós intézkedésekkel. 

„Sokkal jobb lesz a magyar helyreállítási terv, mint az uniós tagállamok többségéé” – ezt mondta a Szabad Európának egy, a magyar kormány és az Európai Bizottság között az uniós helyreállítási alapról folyó tárgyalásokra rálátó brüsszeli forrás. A lap szerint november 19. után elvileg hamar megszülethet a megállapodás a helyreállítási alapról.

A lap informátora szerint az elmúlt időszakban felgyorsultak a tárgyalások a Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vezette magyar kormánydelegáció és a bizottság között, a magyar fél egyre nagyobb rugalmasságot mutat a brüsszeli kérések iránt, így több nagyon jelentős változást sikerült elérni a magyar terveket illetően.

Ezek egyike például, hogy a kormány előrehozza a pedagógusbér-emelések ütemét eredeti terveihez képest, sajtóinformációk szerint ugyanis a Bizottság komoly problémának tartja, hogy nagyon alulfizetettek a magyar pedagógusok. A nyáron Gulyás Gergely megerősítette, hogy a kormány vállalta, hogy 2028-ig a diplomás átlagbér nyolcvan százalékára emeli a tanárok fizetését, a Szabad Európa információi szerint azonban a Bizottság ezt túl távolinak ítélte, a napokban pedig a lap szerint a kormány elfogadta az új, 2026-os határidőt, vagyis elvileg eddigre fogják emelni a pedagógusbéreket a diplomás átlagbér 80 százalékára (bár az EB azt szeretné, ha ez inkább 100 százalék lenne). 

A Szabad Európa úgy értesült, hogy az antikorrupciós intézkedések terén a Bizottság kifejezetten pozitívan értékeli a már meghozott magyar döntéseket. A bizottság részéről a legfontosabb intézkedésnek az Integritás Hatóság és a kormány mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozását, a jelentősen szigorított összeférhetetlenségi szabályokat, valamint a büntetőeljárási törvény módosítását tartják.

Az intézkedések hatását azért itthon többen vitatják, és elégtelennek is tartják azokat, de a lapnak a brüsszeli forrása azt mondta, bár megértik a magyar civilek gyanakvását, de egyrészt szerinte vannak valóban jelentős változások, másrészt arra Brüsszelben is figyelni fognak, hogy a kormány részéről ne próbálják meg például hozzájuk kötődő tagokkal feltölteni a két új hatóságot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.