Száz felett van azoknak a száma, akik ellen használták a Pegasust Stummer János szerint

  • narancs.hu
  • 2021. november 7.

Belpol

Ismeri a pontos számot a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, de szerinte nem ez a lényeg. 

Száz fölött van azoknak a száma, akik ellen bevetették a Pegasus–kémszoftvert Magyarországon– erről Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke beszélt a Partizánnak. A jobbikus politikus ismeri a pontos számot, ugyanakkor hangsúlyozta, nem a nagyságrend lényeg, mert a mai rendszerek nem igényelnek nagy humánerőforrást, hanem automatikusan működnek, nincsenek technikai korlátaik. 

Kósa Lajos, a rendészeti és honvédelmi bizottság elnöke a héten újrágírói kérdésre válaszolva elismerte, hogy a Belügyminisztérium vásárolta meg a kémszoftvert, amivel a Direkt36 oknyomozó portál cikksorozata szerint újságírókat, üzletembereket és politikusokat figyeltek meg.

Stummer augusztus óta „erősen gyanítja”, hogy a kormány vásárolta meg a Pegasust, „papírt” erről október közepén látott először. Kósa nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta, „ha engem kérdezel, szerintem elrontotta. Volt egy gigantikus hosszúságú honvédelmi és rendészeti bizottsági ülés. Lajosunk kiment a kamerák elé és belebakizott”.

Egyébként a bizottsági elnök korábban arról beszélt, hogy Kósa Lajos a megszólalásával államtitkot sértett. A szoftver gyártója, az NSO szankciókat helyezett kilátásba, ugyanis a cég nem tolerálja a visszaéléseket.

A megfigyelési botránnyal kapcsolatban megjelent összes cikkünket itt olvashatja. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?