Pegasus-ügy: A gyártó nem tolerálja a magyar kormány visszaéléseit

  • narancs.hu
  • 2021.11.06 12:06

Bűn

Az izraeli cég szankciókat helyezhet kilátásba.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kósa Lajos pár napja az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága által tartott meghallgatás után azt nyilatkozta újságírói kérdésre, hogy a Belügyminisztérium vásárolta meg a Pegasus kémszoftvert.

A kormány részéről Kósa kijelentése volt az első konkrét megnyilvánulás arra vonatkozóan, hogy az állam valóban vásárolt a programból és használta is azt. Mivel a szoftverrel csak olyanokat lehet hivatalosan megfigyelni, akik összefüggésbe hozhatóak terrorizmussal vagy szervezett bűnözéssel kapcsolatban, a 24.hu megkérdezte a gyártót, hogy mit szól azokhoz a hírekhez, melyek szerint a kormány számos újságírót, politikust és diákot figyeltetett meg a programmal, vagyis olyanokat, akikre nem vonatkoznak a fent említett kritériumok.

„Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását” – írta válaszában az izraeli cég.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk