Szegeden egyetemisták és más szerveződések is támogatják a tanárok polgári engedetlenségi akcióját

  • Bod Péter
  • 2022. február 25.

Belpol

A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium harmincegy tanára nem vette fel pénteken reggel a munkát, ezzel csatlakoztak az országban egyre terebélyesedő, a középiskolai pedagógusok körébenelindult polgári engedetlenségi akcióhoz.

A város legjobb gimnáziumának számító középiskola tanári karának megközelítőleg fele így tiltakozott az ellen a nemrégiben megjelent kormányrendelet ellen, amely a vészhelyzetre hivatkozva akarja ellehetetleníteni a tanárok sztrájkjogát. A harmincegy tiltakozó tanárhoz további hat radnótis tanár csatlakozott, akik személyesen nem tudtak megjelenni a a gimnázium főbejáratánál tartott demonstráción. Szolidaritásukat kifejezve ide vonult reggel 8 órára a város másik legjobbak számító középiskolája, a Deák Ferenc Kéttanítási Nyelvű Gimnázium közel harminc tanára.

Az utcai demonstráción három tanár – Fiedler Judit, Huber Máté és Fabulya Andrea – olvasta fel a közösen fogalmazott és aláírt petíciót, amelyben leírták az alaptörvénnyel ellentétesnek tartják a sztrájkjog korlátozását. Tudatában vannak annak, hogy szabályszegést követnek el, és vállalják annak minden következményét. 

A tiltakozóakción felszólalt a gimnázium öregdiákjainak képviselője, aki nem csak támogatásáról biztosította egykori tanárait, hanem elmondta, hogy péntek reggelig 418 öregdiák írta alá az ügyben született szolidaritási petíciót. Később hasonló akcióról érkezett híradás a gimnáziumban tanuló diákok szüleitől, akik körében szintén aláírásgyűjtés kezdődött.

Szegeden több csoport, így a Kiállunk a tanárainkért mozgalom és az SZTE hallgatóit tömörítő Virtus, Veritas, Libertas csoport is tiltakozóakciókkal csatlakozik a tanárokhoz. Kezdeményezték, hogy február 28-ától mindenki kockás inget hordjon és viselje a szolidaritás fehér szalagját. Arra bíztatják a diákokat, hogy senki ne látogassa a tanórákat március 16-án. Ugyanezen a napon nagygyűlést szerveznek a szegedi Klauzál térre, hogy ezzel is erősítsék a tanárok tiltakozóakcióját.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk