Szél Bernadett feljelentést tett a kormány plakátkampánya miatt, Polt Péterék most őt hívják rendőrségi meghallgatásra

  • narancs.hu
  • 2019. március 13.

Belpol

Szél szerint Rogánékat kellene inkább a kampányról kérdezgetni.

Szél Bernadett független parlamenti képviselő hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a "az önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel" plakátkampány ügyében.

A képviselő többek közt azt kifogásolja, hogy a kormány tájékoztató kampányként definiált akciója egyszerű, érzelmekre ható politikai propagandát valósít meg, ami része az EP-választás kampányának is. Vagyis semmi esetre sem tájékoztató jellegű, sőt, a kormánypártok érdekeit szolgálja, ami pedig törvényellenes.

A hűtlen kezelés a feljelentése szerint azért valósult meg, mert kár érte az államot, hiszen magánérdekek mentén, konkrét pártok javára használták fel a kampányra költött közpénzt. A hivatali visszaélés pedig úgy valósulhatott meg, hogy a kampány mögött állók visszaéltek kormányzati hatalmukkal, a jogsértés a saját politikai üzenetek közpénzből történő hatékony átadását, azaz jogtalan előnyt eredményez a Fidesz és a KDNP számára.

Szél a feljelentést Polt Péter legfőbb ügyésznek címezte. A február 22-én feladott levélre most reagáltak: a képviselőt csütörtökre meghallgatásra idézték a rendőrségre.

Szél az ügyben azt nyilatkozta a 444-nek, hogy meglepte, hogy őt hívták be, mert szerinte a kampány körülményeiről a Rogán Antal felügyelte Miniszterelnöki Kabinetirodán sokkal többet tudhatnak, hiszen ott rendelték meg.

Külön érdekesség a történetben, hogy néhány héttel ezelőtt Szijjártó Péter külügyminiszter a BBC-nek lényegében elismerte egy interjú során, hogy kormányhirdetésnek álcázva, közpénzből kampányol a Fidesz.

Figyelmébe ajánljuk