Szijjártó felhívta telefonon a kambodzsai külügyminisztert és bocsánatot kért az általa okozott nehézségekért

  • narancs.hu
  • 2020. november 15.

Belpol

A Külügyminisztérium sajtóosztálya szerint "senki sem állíthatja megalapozottan, hogy a külügyminiszter fertőzött meg bárkit Kambodzsában".

"Mély" sajnálatát fejezte ki és bocsánatot kért az általa okozott nehézségekért Szijjártó Péter a kambodzsai külügyminisztertől, írja a Telex, a khmertimeskh.com cikkére hivatkozva. A lap megjegyzi: a magyar külgazdasági és külügyminiszter november 12-én telefon hívta fel Prak Sokhonn-t, aki - Szijjártóhoz hasonlóan - a beszélgetésről hivatalos Facebook-oldalán is beszámolt.

Ahogy arról november elején mi is beszámoltunk, az ázsiai tárgyalások során, a Bangkokba történő érkezést követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter koronavírus-tesztje pozitív lett.

Szijjártó Péter kambodzsai munkalátogatását követően utazott Thaiföldre, ahol több kétoldalú tárgyalás is várt volna rá. Sajtófőnöke szerint Szijjártó Pétert közvetlenül az Ázsiába történő indulás előtt is tesztelték, ami akkor negatív eredményt hozott.

A kambodzsai média november 5-én az egészségügyi minisztérium közleményére hivatkozva arról számolt be, hogy Kambodzsában legkevesebb 628 olyan embert teszteltek koronavírusra, aki közvetlenül érintkezett a Szijjártó vezette delegációval, de eddig egyikük esetében sem mutatták ki a fertőzést.

Később azonban, november 10-én már arról szóltak a hírek, hogy 1166 embert leteszteltek Szijjártó látogatása óta, legutóbb pedig három pozitív esetet találtak: két magas rangú kambodzsai tisztviselőt, és Őry Csabát, aki Magyarország nagyköveteként tartózkodik ott. Huszonhárom esetben várnak még eredményre. Sajtóhírek szerint Thaiföldön is találtak fertőzöttet, egy 53 éves magyar diplomatát, aki Szijjártó szoros kontaktja volt. Az illető tünetmentes.

Korábban a már Magyarországon lábadozó Szijjártó mellé rendelt testőrnek lett pozitív a tesztje, illetve karanténba vonult a kambodzsai kormányfő, több miniszter és több tisztviselő is. Kambodzsa fővárosa, Phnompenh iskoláit már hétfőn bezárták.

A Telexnek, cikkük megjelenés után a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya közleményt küldött, melyben megismétlik, hogy Szijjártó tesztje közvetlenül a kambodzsai indulás előtt negatív volt, így szerintük "senki sem állíthatja megalapozottan, hogy a külügyminiszter fertőzött meg bárkit Kambodzsában".

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.