Szijjártó Péter a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt Isztambulban

  • narancs.hu
  • 2022. május 5.

Belpol

Paks II. beruházásának jövőbeli ütemezéséről egyeztettek. Szijjártó szerint ugyanis a bővítés nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdek.

Magyarország nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdeke a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítése, a Roszatom pedig képes a beruházás végrehajtására - ezt Szijjártó Péter jelentette ki az MTI-nek, miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt Isztambulban.

A miniszter közölte: a tárgyaláson a Roszatom vezetői biztosították Magyarországot arról, hogy technológiai szempontból továbbra is képesek a beruházás végrehajtására. Hozzátette: a magyar atomenergia-hivatal most vizsgálja azokat az engedélykérelmeket, amelyeket beadtak, és azt követően, hogy ezeket megkapják, az erőmű építési munkálatai a következő fázisba léphetnek.

 "A nukleáris erő, az atomerőmű két új blokkjának a megépítése Magyarország nemzetbiztonsági, nemzetgazdasági, nemzetstratégiai érdekeit szolgálja, az Magyarország energiaellátását biztosabbá és kiszámíthatóbbá fogja tenni" - jelentette ki Szijjártó Péter.

A miniszter Facebook-oldalán is írt az eseményről, ott azt hangsúlyozta: "Az elmúlt hónapokban olyan kihívások jöttek szembe, melyekhez hasonlókra senki sem számított a 21. század első negyedének végére".

 

"A fizikai biztonság mellett immáron az energiabiztonságunk is a tét a jelenlegi helyzetben. Minél több energiát tudunk magunk előállítani, annál inkább védettek leszünk a globális energiapiac zavaraival és turbulenciáival szemben. Ezért a paksi atomerőmű továbbépítésének kulcsszerepe van. Az atomenergia biztonságos, környezetkímélő és segít a rezsicsökkentés megőrzésében" - írta, hozzátéve, hogy épp ezért ma a beruházás jövőbeli ütemezéséről tárgyalnak Isztambulban Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával annak érdekében, hogy minél előbb készen legyünk a két blokk építésével.

"Mielőtt bárki felszisszenne: az EU kimondta (többször is), hogy a nukleáris energia teljes mentességet élvez a szankciók alól!" - tette hozzá Szijjártó.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.