Telex: titokban már készülnek a kormány tervei az orosz olajról való leválásra

  • narancs.hu
  • 2022. május 5.

Belpol

A teljes orosz embargóra azonban a szakemberek szerint középtávon sincs megoldásunk.

Egyelőre a legnagyobb titokban tárgyalja és tervezi a kormány az orosz  energiaforrásokról való leválás éehetőségeit - írja a Telex. Információik szerint a téma felelőse az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A lap szerint a tervek tárgyalásán olyan verziók kerültek terítékre, mint az, hogy

  • Magyarország vezetékkel érhetné el az északolasz, lengyel és litván LNG-(cseppfolyósítottföldgáz-)terminálokat.
  • Emellett a kormány vizsgálja több erőmű további élettartam-hosszítását.

A lap hozzáteszi, hogy a szakemberek azt is bevallják: a teljes orosz embargóra középtávon sincs megoldásunk.

A Telexnek nyilatkozó források szerint azonban nem igaz, hogy a magyar kormány egyáltalán nem vizsgálja az orosz leválás lehetőségét, elmondások szerint "komoly anyagok is készülnek", amelyekről a kormány a legnagyobb titokban már tágyalt is.

A nyilatkozók szerint Magyarország eleve önmagát hozta nehéz helyzetbe a politikai értékként közvetített „energiazabáló” keretrendszerrel és a keresletet direkt magasan tartásával. Ilyen nehezítő tényezőként említik a kormány szent teheneként kezelt rezsicsökkentést, a nagyon sok energiát fogyasztó, nagy nyugati multik betelepítésének támogatását, az üzemagyag-ársapka miatti tankolási turizmust, a megújuló energiaforrások integráhatóságának nehézségeit és Paks II. tervezett elindulásának megkérdőjelezhetetlenségét.

A Telexhez kerülő információk alapján a kormány elsősorrban a villamos energia és gázellátás megoldásán gondolkodik.

Gázellátás:

  • Magyarország egyelőre nem engedte el azt a verziót, hogy Oroszország maradjon a fő partnere, de vannak alternatív tervek.
  • Például: a horvát cseppfolyósított földgáz, azaz az LNG-vonal erősítése;
  • árolók vásárlása, felújítása;
  • egy északolasz–szlovén–magyar vezeték megépítése;
  • valamint a „nagy északi kapcsolat” létrehozása, azaz Magyarországot vezetéken való összekötése a nem orosz gáz fogadására alkalmas balti-tengeri LNG-terminálokkal.
  • Hosszútávon a a fekete-tengeri román gázkitermelésre is lehetne számítani, de ez tervezetten egyáltalán csak 2026-27-ben rajtol.

A probléma az, hogy ha ezek össze is jönnének, az hiába jelentene nagyon biztató diverzifikációt, de egyenként is több száz-, olykor ezermilliárdos fejlesztési ötletek. Ráadásul: még együttesen sem feltétlenül jelentenének teljes megoldást, mert nem jönne rajtuk elegendő mennyiség. 

Áramrendszer:

Az áramrendszer nagy kérdései nagyságrenddel több forrást igényelnének, Magyarország pedig forrásként alapvetően az EU-s Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszközre (RRF) bazírozna.

Az orosz leválással kapcsolatos gondolkodás másik fő iránya állítólag az elektromos áramra való áttérés és az áram hatékony előállítása, illetve az energia (mind a földgáz, mind az áram) észszerű felhasználása.  A különböző ITM-es programokban szó van

  • napelemes programról, gázturbinás,szivattyús-tárolós erőművekkel,illetve gázmotoros és akkumulátoros tárolóegységekkel;
  • fűtéskorszerűsítésről,
  • zöld buszokról,
  • a távhőszolgáltatás hatékonysági projektjeiről.
  • Mindemellettt terítéken van Paks I., a Mátrai Erőmű és még "fél tucat hazai és két-három külföldi erőművi ötlet"üzemidő-meghosszabbításának megviszgálása is.

Hozzáteszik azonban, hogy az áramtermelésnél az az aggasztó, hogy  igazán meggyőző oroszmentes áramellátás nem körvonalazódik.

A másik probléma, hogy hiába kaphat felmentést Magyarország az orosz olaj embargó alól, de a telex szerint nem lehet arra számítani, hogy Oroszország továbbra is zökkenőmentesen ellátja  Magyarországot vagy Szlovákiát, miközben az exportja 80 százalékát korlátozásokkal leállítják. "Ha pedig a magyar gazdaság áramfogyasztása a mai évi 40 TWh óra helyett 70-80 TWh-ra nő, akkor vagy gázra, vagy atomra biztosan szükség lesz, most éppen a gáz kockázatai nőttek meg. Vagyis alighanem szükség lesz az atomra, minden integrálható megújulóra, valahonnan azért gázt is be kell szereznünk, és minden lehetséges energiahatékonysági programot meg kell ragadni" - írják.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk