Az uniós Pegasus-bizottság tényfeltárókat küldene Magyarországra

  • narancs.hu
  • 2022. május 5.

Belpol

A küldöttség célja az lenne, hogy kiderüljön, milyen uniós előírásokat sértettek meg a megfigyelések.

Az Európai Parlamentben (EP) megalakult Pegasus-vizsgálóbizottság (PEGA) a következő hónapokban tényfeltáró küldöttséget kíván meneszteni Lengyelországba, Izraelbe és Magyarországra — tudta meg a Népszava.

A lap információi szerint egyelőre a küldöttség még csak tervezet, az EP vezetése még nem hagyta jóvű az elképzelést, ám a szaktestület többsége támogatja. Valószínűsíthatő az is, hoyg nemcsak a fent említett három országba,  hanem Spanyolországba is tényfeltárókat küldenének. Ugyanis az nemrég derült ki, hogy ott is bevetették az izraeli gyártmányú kémszoftvert: a kormányfőt és hat katalán európai parlamenti képviselőt figyeltek meg vele. 

A vizsgálóbizottságokat egy évre állítanák fel, és céljuk az lenne, hogy kiderítsék:

  • kik és milyen célból hallgathattak le ellenzéki politikusokat, független újságírókat, ügyvédeket és üzletembereket az EU több országában, köztük Magyarországon;
  • illetve hogy ezek a megfigyelések milyen uniós előírásokat sérthettek; 
  • és ezeket a jogsértéseket milyen szankciók sújthatják.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk