A zsidózó Takaró Mihály felel azért, hogy a NAT hazafiasabb legyen

  • narancs.hu
  • 2019. július 3.

Belpol

Takarót korábban az emberminiszter, Kásler Miklós ki is tüntette.

"Az irodalomtörténész felel azért, hogy a 2020-ban bevezetendő Nemzeti alaptanterv humán műveltségterületeket érintő részeiben jobban tükröződjön a hazafias szemlélet" - írta szerdán reggel a hvg.hu.

A lap információ szerint Takaró, aki köztudottan rajong az antiszemita írókért és Horthy Miklósért, az Emmivel áll szerződésben 2019. január elsejétől egészen augusztus 31-ig, megbízatásának tárgya pedig "bizalmi jellegű szakértői feladatok, minisztériumi háttéranyagok szakértése, összefoglalók ellenőrzése, lektorálása, segédanyagok készítése". Ezért a munkáért az irodalomtörténész havi 1,123 millió forintot kap (ez az állítás pontosítsásra szorult, lásd a lenti keretest - a szerk.).

Hibaigazítás

A szemle megjelenése után szerda délután az Emmi helyreigazítási kérelemmel fordult a Magyar Narancshoz, illetve, mint az a hvg.hu cikkéből kiderül, a Takaró megbízásáról eredetileg beszámoló hírportálhoz is. A minisztérium cáfolja, hogy Takaró Mihály irodalomtörténész szerződéses viszonyban állna velük.

A hvg.hu megjegyzi, valóban szerepel egy ilyen nevű személy az Emmi szerződéses listáján, de minden valószínűség szerint ő nem azonos az irodalomtörténésszel. Takaró Mihály Károly valóban rajta van a nevezett listán, de egy ilyen nevű egyetemi hallgatót találtunk a Károli Gáspár Református Egyetem 2013-as szakdolgozói között, aki a keresztény igazságszolgáltatás területén végzett kutatásokat, ő pedig nem lehet azonos a 65 éves irodalomtörténésszel.

Ugyanakkor a hvg.hu fenntartja azt az állítását, hogy az irodalomtörténész Takaró ha nem is közvetlen szerződéssel, de részt vesz a NAT átdolgozásában. Az már korábban is tudott volt, hogy a zsidóellenes nézeteket való Takaró korábban az Oktatási Hivatal külső munkatársa volt, és belobbizta Wass Albertet, Nyírő Józsefet, Szabó Dezsőt és Sinka Istvánt az új tantervbe.

A lap kereste ugyan a minisztériumot, hogy mégis miről készít Takaró háttéranyagokat, de egy hónapja nem kaptak választ kérdéseikre. Úgy tudják azonban, hogy mivel a Csépe Valéria vezetésével kidolgozott NAT-tervezetről már a bemutatása előtt azt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy "nem elég keresztény, nem elég hazafias, nem elég nemzeti", ezért az Emmi megbízott egy munkacsoportot, hogy ezen változtassanak. Ezt a munkacsoportot vezeti Takaró Mihály.

Hogy ez egészen pontosan mit jelent és milyen eredménnyel jár a munkacsoport, az ősszel derül ki.

Figyelmébe ajánljuk