Tanítani akarnak, de nem mindegy, hogyan! - tüntetés a tanárokért a Kossuth téren

  • narancs.hu
  • 2022. április 1.

Belpol

Pénteken este hat órakor kezdődött a Kossuth téren az a szolidaritási koncert és demonstráció, amellyel a hetek óta sztrájkoló pedagógusokat támogatják.

Ahogy az Eduline tudósításának bevezetőjében emlékeztet, felfüggesztték a határozatlan idejű sztrájkot, hétfőtől ugyanis ügyvezető kormány vezeti majd az országot, akiknek nem lesz felhatalmazásuk a tárgyalásokra – ezt jelentette be péntek délben a két nagy pedagógus-szakszervezet.

A március 16. óta tartó sztrájkban a szakszervezetek szerint több mint negyvenezren vettek részt, az elmúlt napokban is több iskolában tartottak munkabeszüntetést. Így aztán az év eleje óta tartó tiltakozás – a január végi figyelmeztető sztrájk, a polgári engedetlenségi akciók, a március 16-án kezdődött sztrájk – záróakkordjának is tekinthető a Tanítanék és a noÁr Mozgalom péntek esti szolidaritási koncertje és demonstrációja.

„Azért vagyunk itt, mert tanítani akarunk, de nem mindegy, hogyan”

– mondta Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója a koncerten, aki hozzátette azt is: több ezer pedagógus, iskolapszichológus, oktató, tanító hosszú heteken át tartott ki, állt ki a szakmájáért, emberi méltóságáért, jogaiért, és nagyon sok szülő, diák, állampolgár támogatta őket.

„Tanár nélkül nincs iskola, szabad oktatás nélkül nincs jövő”

– emelte ki Törley.

 
Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója
Fotó: Németh Dániel / Magyar Narancs
 

Az este folyamán rengeteg sztárfellépő motiválta a tömeget.

A koncertre előzetesen is lehetett támogatói jegyeket venni, de a helyszínen is gyűjtenek adományokat az önkéntesek – ez az összeg is a Tanítanék sztrájkalapjába megy, amelyből azokat a pedagógusokat támogatják, akik a sztrájk miatt anyagi problémákkal küzdenek majd áprilisban. Egy sztrájknap ugyanis körülbelül tízezer forint bérkiesést jelent a tanároknak, akik közül sokan több napig kitartottak a munkabeszüntetés mellett.

Törley Kata a koncerten bejelentette: eddig 30 millió forint gyűlt össze, ehhez több mint ötmillió forintot adtak hozzá azok, akik támogatói jegyet vettek a rendezvényre.

 
Molnár Áron noÁr az általa is szervezett, pedagógusok mellett kiálló tüntetésen, koncerten a Kossuth téren 2022. április 1-én
Fotó: Németh Dániel / Magyar Narancs
 

A Tanítanék sztrájkalapja mellett a két nagy szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezetének és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének is van sztrájkalapja, abból azonban elvileg csak azoknak a sztrájkolóknak tudják visszapótolni, akik szakszervezeti tagok – igaz, a PDSZ-nek van egy alapítványa is, ahonnan a szakszervezeti tagsággal nem rendelkezők is kaphatnak támogatást.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.