Ukrajnáért tüntettek a Szabad sajtó úton

  • narancs.hu
  • 2022. április 2.

Belpol

Pintér Béla: „Fejezzék be ezt a háborút, és takarodjanak végre haza.”

Legyen végre vége! címmel tüntetést szervezett az Egymillióan a szabad Ukrajnáért csoport Budapesten.

A kezdeményezők, mintegy 80-an, a HVG tudósítása szerint az UNICEF Wesselényi úti székháza elől indultak, érintették a Károly körutat, egy ideig a rendőrség utasításának megfelelően a járdán haladtak, majd a Kossuth Lajos utcán az úttesten.

A Szabad sajtó úton, a demonstráción ukrán fiatalok szólaltak fel, Pintér Béla színész-rendezővel és Ungváry Krisztán történésszel együtt. A beszédeket mintegy százötvenen hallgatták.

A Telex beszámolója szerint Ungváry Krisztián arról beszélt, Ukrajna most nem csak magát védi, hanem egész Európát, egy olyan hatalommal szemben, amelynek a vezére mondja meg, ki a nemzet része, és ahol nincsenek fékek, ellensúlyok, a vezér pénztárcája egyenlő a közjóval, a közszolgálat pedig a vezér hazugságainak a szajkózásából áll. 

 
Ungváry Krisztián a tüntetésen. Fotó: Sióréti Gábor
 

 Pintér Béla Bulgakov Mester és Margarita című regényének egy mondatára gondolt, amikor elvállalta, hogy felszólal a rendezvényen: „A gyávaság nem egyike a legnagyobb bűnöknek, hanem a legeslegnagyobb bűn.” A színész-rendező így folytatta: „Mi magyarok, 1848 és 1956 szellemi örökösei békét akarunk. De nem úgy, hogy az ukrán nép adja meg magát, mondjon le szabadságáról, függetlenségéről, és hajtson térdet az agresszor előtt, hanem úgy, hogy az oroszok hagyják abba az ukrán városok bombázását, az ukrán nép mészárlását, saját katonáik vágóhídra hajtását, fejezzék be ezt a háborút, és takarodjanak végre haza.”

A résztvevők nagyrészt ukrán édesanyák, akik az orosz–ukrán háború borzalmaira akarják felhívni a figyelmet. „Stop Putin” és „Stop War” feliratú, valamint ukrán nemzeti színű táblákat vittek. Menet közben az ukrán himnuszt énekelték. Gyerekek is voltak velük, és az anyák közül többen játékbabát, összecsavart pokrócot vittek, ezzel emlékeztettek a háború gyermek áldozataira. A babákat egy helyen letették az úton, és molinót feszítettek ki fölöttük, amelyen a „Save our children” (Mentsétek meg a gyermekeinket!) felirat állt.

 
"Mentsétek meg a gyermekeinket!"  Fotó: Sióréti Gábor
 

 A 444 vette észre, hogy az eseményről a közmédia úgy számolt be, hogy megkérdezte Lomnici Zoltánt, mint jogi szakértőt, aki levezette: ez egy baloldali tüntetés, és mivel nincs olyan baloldali párt, amely ne kötelezte volna el magát a fegyverszállítások mellett, így ez egy háborúpárti tüntetés. 

A narancs.hu további képei a rendezvényről:

 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
  

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk