Technikai csődbe került az Országos Roma Önkormányzat

  • narancs.hu
  • 2023. július 10.

Belpol

A folyamatban lévő adóhatósági végrehajtási eljárások miatt. "A helyzet kritikus, szinte kilátástalan."

Az Országos Roma Önkormányzat a jelenleg folyamatban lévő adóhatósági végrehajtási eljárások miatt a törvény szerinti költségvetési támogatást nem kapja meg, a bankszámlán lévő megmaradt összeget inkasszálták, azaz az ORÖ a technikai csőd állapotába került

ez szerepel abban a levélben, amit a Népszava cikke szerint Lakatos Oszkár, a testület általános elnökhelyettese tájékoztatásul küldött képviselőtársainak. A levélből kiderül, hogy jelen helyzetben a képviselők sem kapják meg a tiszteletdíjukat, hiába járna az nekik.

Lakatos a levélben a helyzetet kritikusnak, szinte kilátástalannak írta le. Az elnökhelyettes ezzel cáfolta lényegében azokat a híreszteléseket, miszerint az ORÖ jelentős pénztartalékkal rendelkezne. 

Bár korábban a Belügyminisztérium megígérte, hogy legalább az ORÖ fenntartásában működő sziráki és tiszapüspöki iskola után járó állami támogatást utalni fogja, a cikk szerint azonban az államtitkárság nem intézkedett azért, hogy az inkasszóval terhelt számlákról az adóhatóság ne vegye le azonnal az összeget.

Lakatos levelében azt írta, hogy több alkalommal telefonon is hívtam Radomszki Lászlóné helyettes államtitkár asszonyt, hogy a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárság mulasztása ellenére az utolsó pillanatban találjunk megoldást. A helyettes államtitkár azonban a beszámoló szerint nem vette fel neki a telefont, és nem is hívta vissza, ami szerinte "egyértelmű jelzés az ORÖ számára az államtitkársági hozzáállást, szándékot érintően". Lakatos azt állítja, hogy csupán az inkasszó felfüggesztését kellett volna kérni, amíg az iskolák támogatása megérkezik rendeltetési helyükre, így viszont az iskoláknak nem jut pénz.

A Belügyminisztérium több mint egymilliárd forintot követel az önkormányzattól, mindeközben a harmadik negyedévre járó költségvetési támogatásból sem fog kapni az ORÖ. Mint ismert, a minisztérium által megállapított tartozásokat az ORÖ még a korábbi ciklusokban halmozta fel, jórészt a Farkas Flóriánhoz köthető Híd a munka világába programhoz kötődnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk