Tiltakozik az ellenzék a Balaton-part beépítése miatt

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 12.

Belpol

Alkotmánybírósági normakontrollt kér 52 képviselő a tó védelméről szóló törvényre.

52 ellenzéki országgyűlési képviselő utólagos normakotrollt kér az Alkotmánybíróságtól a Balaton védelméről szóló törvénnyel kapcsolatban, és azt kérik a testülettől, semmisítse meg azokat a paragrafusokat, amelyek a kivételekről szólnak, mert ezek a passzusok teszik lehetővé, hogy a természeti környezet tovább zsugorodjon, és nőjön a beépített terület – jelentette be Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója csütörtökön, online sajtótájékoztatón, amelyet az Alkotmánybíróság épülete előtt tartott. 

Molnár szerint a 2018-ban elfogadott törvény csak nevében szól a Balaton védelméről, mert lehetővé teszi, hogy miniszteri és kormányrendelettel kijátsszák a part menti 30 méteres védősávra vonatkozó szabályozást, akiknek ez áll érdekében. 

„Elég most már a Balaton rombolásából, elég a további kikötők, lakóparkok építéséből; nádasok, strandok és kempingek rovására történnek ezek” – mondta Molnár. Arról beszélt, szeretnék elérni, hogy ne Fidesz-közeli vállalkozók gazdagodásának terepe legyen a tó környezete, hanem olyan maradjon, „amilyennek unokáink és dédunokáink számára elképzeljük ezt a tavat, ahogy a nagyszüleink és a dédszüleink hagyták számunkra örökségként”.

Arról, hogyan lett a Balaton különböző magánérdekek terepe, ebben a cikkben írtunk:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk