40 ezerre büntették, mert áthúzta a Mi Hazánk plakátját

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 12.

Belpol

Az „OSB-budin”, amellyel a szivárványos szobrot takarták el.

Figyelmeztette és 40 ezer forintos kártérítés megfizetésére kötelezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Timár Magdolnát, mert fekete filctollal ikszeket pingált a Mi Hazánk és a Légió Hungária plakátjaira április elsején – tudósít a 444 és a Telex

A plakátok azon az OSB-lapokból álló, budiszerű építményen voltak amellyel a Mi Hazánk és a Légió Hungária aktivistái Szalay Péter Prizma című művét takarták el, ez a New York-i Szabadságszobor térdelő, szivárványszínű változata, parafrázisa. 

 
Ácsolják a szobrot eltakaró építményt. Később meg is rongálták az alkotást.                                                                                                                 fotó: narancs.hu
 

 Timár Magdolna – egyébként a Magyar Kétfarkú Kutyapárt passzivistája –, akinek egy alkotását szintén elhelyezték akkor Ferencváros közterületén, a Prizma-szoborral egy időben, nem értett egyet a két radikális szervezet szoboreltakaró, plakátoló akciójával, és úgy döntött, hogy ő is véleményt nyilvánít.  Miközben ikszelt, a Mi Hazánk és a Légió Hungária aktivistái szidalmazták őt, és szóltak a rendőröknek, hogy a hölgy megrongálta a plakátjaikat. A rendőrök igazoltatták, majd kihallgatták a rendőrség szabálysértési osztályán, ahol beismerte, tényleg három ikszet rajzolt a plakátokra. Ezt követte a szerdai levéllel kihirdetett ítélet, amelyet tárgyalás nélkül hoztak meg.

Timár Magdolna a TASZ segítségével várhatóan kérni fogja, hogy tartsanak tárgyalást az ügyében.

A Mi Hazánk és a Légió Hungária aktivistái egyébként később festékkel leöntötték és össze is törték a szivárványos szobrot – emiatt meg ellenük indult eljárás. 

Az alkotó számított erre a reakcióra:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk