40 ezerre büntették, mert áthúzta a Mi Hazánk plakátját

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 12.

Belpol

Az „OSB-budin”, amellyel a szivárványos szobrot takarták el.

Figyelmeztette és 40 ezer forintos kártérítés megfizetésére kötelezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Timár Magdolnát, mert fekete filctollal ikszeket pingált a Mi Hazánk és a Légió Hungária plakátjaira április elsején – tudósít a 444 és a Telex

A plakátok azon az OSB-lapokból álló, budiszerű építményen voltak amellyel a Mi Hazánk és a Légió Hungária aktivistái Szalay Péter Prizma című művét takarták el, ez a New York-i Szabadságszobor térdelő, szivárványszínű változata, parafrázisa. 

 
Ácsolják a szobrot eltakaró építményt. Később meg is rongálták az alkotást.                                                                                                                 fotó: narancs.hu
 

 Timár Magdolna – egyébként a Magyar Kétfarkú Kutyapárt passzivistája –, akinek egy alkotását szintén elhelyezték akkor Ferencváros közterületén, a Prizma-szoborral egy időben, nem értett egyet a két radikális szervezet szoboreltakaró, plakátoló akciójával, és úgy döntött, hogy ő is véleményt nyilvánít.  Miközben ikszelt, a Mi Hazánk és a Légió Hungária aktivistái szidalmazták őt, és szóltak a rendőröknek, hogy a hölgy megrongálta a plakátjaikat. A rendőrök igazoltatták, majd kihallgatták a rendőrség szabálysértési osztályán, ahol beismerte, tényleg három ikszet rajzolt a plakátokra. Ezt követte a szerdai levéllel kihirdetett ítélet, amelyet tárgyalás nélkül hoztak meg.

Timár Magdolna a TASZ segítségével várhatóan kérni fogja, hogy tartsanak tárgyalást az ügyében.

A Mi Hazánk és a Légió Hungária aktivistái egyébként később festékkel leöntötték és össze is törték a szivárványos szobrot – emiatt meg ellenük indult eljárás. 

Az alkotó számított erre a reakcióra:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.