Pártonkívüli jelöltekkel erősít a Jobbik az előválasztásra

Belpol

Pálinkás József, Rokker Zsolti és öt független polgármester is a Jakab Péter vezette párt frakcióját választotta.

Zajlik az egyéni képviselőjelöltek nyilvántartásba vétele az ellenzéki előválasztásra, így apránként a pártonkívüli, a civil életből vagy az önkormányzatokból érkező jelöltekről is kiderül, győzelmük esetén melyik párt frakcióját erősítenék. Az előválasztást szervező pártok a kormányzóképességet szem előtt tartva nem engedik meg az előválasztáson induló, de pártokhoz nem kötődő jelölteknek, hogy függetlenként üljenek be a parlamentbe; mindenkinek választania kell egy frakciót, és a regisztrációkor előre le kell adni egy úgynevezett "frakció befogadási nyilatkozatot" is.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke a napokban ismertette döntését: győzelme esetén a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt frakciójába, ha pedig az Új Világnak nem jönne össze a frakcióalakítás, akkor a Párbeszéd képviselőcsoportjába ülne be. Márki-Zay ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez egyéni döntés; az MMM legtöbb tagja vele ellentétben nem a Párbeszéd, hanem a Jobbik frakcióját választotta.

A jelöltlistát böngészve valóban úgy tűnik, hogy a Jobbik tudta megnyerni saját jövőbeli frakciója számára a legtöbb független jelöltet,

ráadásul több vidéki választókerületben a Jobbik által támogatott civileknek jó esélyük van az előválasztás megnyerésére és akár a mandátumszerzésre is.

Maga Pálinkás József, az Új Világ Néppárt debreceni egyéni körzetben induló elnöke is a Jobbikot jelölte meg másodlagos befogadó frakcióként, arra az esetre, ha saját pártjának nem lenne meg a frakcióalakításhoz szükséges öt képviselője. Erre az erőviszonyokat ismerve minden esély megvan, bár azt nem láthatjuk előre, hogy a közös listán milyen pozíciókat tudnak kialkudni maguknak Pálinkásék. Páinkás Józsefet szerdán vette nyilvántartásba az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), az ő frakcióválasztása a hivatalos előválasztási honlapon még nem szerepelt, csak egy Facebook-posztból derült ki. 

A már a honlapon is szereplő pártonkívüli jelöltek közül a Jobbik-frakciót választotta még Preininger Rozália bajai önkormányzati képviselő, Alpár György drávaszerdahelyi polgármester (szigetvári választókerület), Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere (kazincbarcikai választókerület), Erdei Sándor Zsolt (alias Rokker Zsolti) miskolci önkormányzati képviselő (sátoraljaújhelyi választókerület), Hegedűs Péter balmazújvárosi polgármester (hajdúböszörményi választókerület), Inotay Gergely váci alpolgármester, Nagy János szigetszentmiklósi polgármester, Bozsolik Róbert bátaszéki polgármester (szekszárdi választókerület), Horváth Ákos Ervin korábbi kaposvári polgármesterjelölt, Szűcs Ildikó szentesi önkormányzati képviselő és Kudron Nándor jogász (kalocsai választókerület).

rokker_zsolti_top_story_lead.jpg

 
Rokker Zsolti

Bár hivatalosan még nem jelentették be, valószínűleg a Jobbik frakcióját jelöli meg Fricsovszky-Tóth Péter üllői önkormányzati képviselő, a vecsési körzet jelöltje is, legalábbis erre utal, hogy személyes honlapján a Jobbikot nevezte meg adatkezelőnek. 

E választókerületek közül az ellenzék számára mindenképpen nyerhetőnek számít Debrecen, Kazincbarcika, Vác, Szigetszentmiklós, Kaposvár és Vecsés, a Jobbik tehát potenciálisan sokat nyerhet a független jelöltek indításával.

Persze a többi párt is él ezzel az eszközzel, ha nem is ilyen nagyságrendben. A DK frakcióját választotta például Sziráki Pál szolnoki , Sápi Mónika vásárosnaményi és Simon Erika gödöllői képviselőjelölt. 

Az MSZP frakciójához csatlakozna Nemes Andrea komlói önkormányzati képviselő, Vajda Zoltán 16. kerületi önkormányzati képviselő és Szelényi Zoltán orosházi főorvos. 

Bár a Párbeszéd  legtöbb jelöltjét még nem jegyezték be, tudható, hogy Márki-Zay mellett újfent Karácsony Gergelyék frakciójába ülne Mellár Tamás pécsi jelölt, továbbá a VIII-IX. kerületben induló Jámbor András és a Debrecenben ringbe szálló volt rektor, Fábián István. Az MSZP-s Burány Sándor a jelenlegi ciklushoz hasonlóan a következőben is a Párbeszéd frakcióját erősítené.

Mellár Tamás közgazdász, a KSH korábbi elnöke

 
Mellár Tamás
Fotó: MTI

Jelenleg is az LMP-frakcióban ül, és az OEVB tegnapi posztja szerint ismét azt választotta Hohn Krisztina, az Új Kezdet Párt elnöke, aki a gödöllői választókerületben indul az előválasztáson.

A Momentum jelöltjei sem látszanak még a hivatalos honlapon, de ismert, hogy az ő támogatásukkal indul Csordás Anett civil aktivista a VIII-IX.  kerületben. Pártonkívüliként erősíti a Momentumot továbbá három független országgyűlési képviselő: Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs. Fekete-Győr András pártelnök csütörtökön jelentette be, 56 választókerületben indul momentumos jelölt.

Az előválasztáson induló jelöltek egyébként nemcsak frakciót választanak, hanem aláírnak egy "exkluzivitási nyilatkozatot" is, amivel vállalják, hogy mandátumszerzésük esetén kitöltik a 2022-2026-os parlamenti ciklust, és nem indulnak el önkormányzati vagy európai parlamenti választáson. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).