Tiltólistára rakta az USA a Pegasus gyártóját

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 3.

Belpol

Mert autoriter kormányoknak adták el a kémprogramot. 

Négy vállalatot helyezett tiltólistára az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán, köztük a Pegasus kémszoftvert is gyártó izraeli NSO Groupot. A cégek a minisztérium szerint"az Egyesült Államok nemzetbiztonsági vagy külpolitikai érdekeivel szembeni tevékenységet végeztek."

Az NSO Group "célpontlistájára" a Direkt 36 oknyomozása szerint számos magyar telefonszám is felkerült, és több célszemélyről - újságírókról, üzletemberekről, politikusokról - be is bizonyosodott, hogy feltörték a telefonjukat a Pegasusszal. Bár a kormány ezt hivatalosan nem ismerte el, a Direkt 36 szerint számos közvetett bizonyíték utal rá, hogy ők vették meg a kémprogramot az izraeli cégtől, és használták aztán széles körben megfigyelésre.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közleménye alapján az NSO Group és a Candiru nevű vállalatok azért kerültek tiltólistára, mert külföldi kormányzatok részére fejlesztettek és szállítottak kémprogramokat, amelyekkel kormányzati tisztségviselőket, újságírókat, üzletembereket, aktivistákat, tudósokat, kutatókat és nagykövetségi dolgozókat figyeltek meg indok nélkül, rosszindulatú módon.

A minisztérium jelentése hangsúlyozza, hogy az autoriter külföldi kormányok ezekkel a kémprogramokkal elnyomó jelleggel határokon átnyúlva tudtak fellépni. Ezek a kormányok az országhatáraikon túl élő disszidenseket, újságírókat és aktivistákat veszik célba, hogy elhallgattassák a másként gondolkodókat. 

A Positive Technologies orosz kibervédelmi vállalatot és a Computer Security Initiative Consultancy szingapúri céget azért vették fel az amerikai tiltólistára, mert megállapították, hogy olyan kibereszközökkel kereskednek, amelyekkel engedély nélkül hozzáférést lehet szerezni különféle információs rendszerekhez. A gyanú szerint az orosz cég támogatta az orosz titkosszolgálatok munkáját.

A minisztériumi tiltólistára helyezés egyik következménye, hogy amerikai vállalatok nem vagy csak korlátozottan kereskedhetnek ezekkel a cégekkel, például sokkal nehezebb lesz amerikai biztonsági kutatóknak számítógépes sebezhetőségekkel kapcsolatos információkat eladni nekik.

A Pegasus-üggyel kapcsolatos összes cikkünket itt találja.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk