Több szavazóhelyiséget kérnek az angliai magyarok

  • narancs.hu
  • 2021. december 4.

Belpol

155 ezer érintett választópolgár nevében írtak petíciót.

„A korábbi áldatlan állapotok megelőzése érdekében”  legyenek ideiglenes külképviseleti választási irodák és szavazóhelyiségek a 2022-es magyarországi országgyűlési választások idején Londonban, Manchesterben, Leeds-ben, Liverpoolban, Birminghamben, Edinburgh-ban, Cardiffban, Brightonban, Bristolban, Norwichben, Nottinghamben, Cambridge-ben és Canterburyben – ezt kéri az Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért nevű csoport. 

Az A Hang oldalán részletezett petícióban azt is kérik az angliai magyarok, hogy a londoni és manchesteri külképviseleteken legyen lehetőség több helyiségben szavazni. 

A petíciót a Nemzeti Választási Bizottsághoz és a Nemzeti Választási Irodához küldték el. A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 269. §-ára hivatkoznak, és emlékeztetnek: hivatalosan több mint 155 ezer magyar él Nagy-Britanniában. Vannak, akiknek van állandó magyar lakcíme, de nagyon nehezen tudnak részt venni az országgyűlési választásokon, a jelenlegi szabályok szerint csak Londonban vagy Manchesterben élhetnek szavazati jogukkal.  

Az angliai magyarok szervezete megemlíti, hogy eközben más külföldi magyarok sokkal könnyebben vehetnek részt a szavazáson, ez pedig szerintük a választási rendszer tudatos eltorzítása. Szóba hozzák a legalizált voksturizmust. „Mi nem csalni akarunk, mindösszesen élni a jogainkkal, nagyobb utazgatás és utazással járó anyagi terhek nélkül” – írja a szervezet, azzal a céllal, hogy „ne kelljen ezért senkinek 50-100 fontot fizetnie, vagy több száz kilométert utaznia, miközben mások kényelmesen, levélben is szavazhatnak”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk