Török Gábor: „A Fideszben sokan úgy vélik, már elbukták a 2022-es választást”

  • narancs.hu
  • 2020. január 4.

Belpol

Szerinte Rogánnak és Kubatovnak mennie kell, ha érdemi változtatást akar a párt.

„Elképesztő látni, hogy a Fideszben sokan úgy vélik, már el is bukták a 2022-es választást” – nyilatkozta Török Gábor a Népszavának. Szerinte „ma nem mondhatjuk biztosan, hogy Orbán Viktor három év múlva is meghatározó szereplője lesz a magyar politikának: akár egy önkéntes váltással még 2022 előtt, akár a választók akaratából” változhat a befolyása. Úgy tudja, a Fidesz csúcsvezetői között vannak, akik hasonlóan vélekednek.

„Van egy nagyon erős törés a Fideszt irányító fővárosi csoport és az alapvetően az eredményeket hozó, a párt derékhadát képező vidéki politikusok között, akik szerint a központ nem látja, milyen helyben a véleményklíma” – fogalmazott. Szerinte érdemben változna a helyzet, ha a miniszterelnök leváltaná Rogán Antalt és csapatát.

„A belső kritikák szerint Rogán Antalnak és Kubatov Gábornak mennie kellene, de ez felveti azt a kérdést is, hogy van-e alternatív politikai elitje a Fidesznek. Ebből a szempontból pedig elég siralmas a kép” – mondta.

Szerinte az ellenzék 2022-ben is meg tudja ismételni a közelmúltbéli sikert, ugyanis ő még nem találkozott olyan ellenzéki politikussal, aki szerint nem lesz megállapodás a választókerületekben. Ettől függetlenül túlzónak tartja az ellenzék optimizmusát.

Ugyanakkor úgy gondolja, Karácsony Gergely főpolgármesterként „klasszikus pávatáncot mutatott be eddig”, ami nem lesz fenntartható hosszú távon. „Nem lehet egyszerre harcosan védeni Budapestet a kormánnyal szemben és közben várospolitikusként a megbékélés fontosságát hangsúlyozni” – mondta.

Figyelmébe ajánljuk