Törvénymódosítással védenék a gyűlöletbeszédtől az LMBTQ-közösség tagjait az ellenzéki pártok

  • narancs.hu
  • 2023. május 2.

Belpol

Többek között Bencsik András homofób kijelentései miatt.

A Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoport tagjai törvénymódosítással védenék az LMBTQ közösség tagjait a gyűlöletbeszédtől, ezért a Demokratikus Koalíció (DK), Az LMP – Magyarország Zöld Pártja, a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd – Zöldek országgyűlési képviselői törvénymódosítót adnak be a polgári törvénykönyv módosításával kapcsolatban – olvasható az ellenzéki pártok keddi közleményében.

A képviselői csoport szerint az utóbbi időben egyre növekvő aggodalomra ad okot a szexuális kisebbségek ellen irányuló gyűlöletbeszéd Magyarországon. Közleményükben emlékeztetnek,

„az elmúlt hónapok egyik legkeményebb homofób megszólalása a Fidesz egyik szócsöve, Bencsik András szájából hangozhatott el”,

aki egyenesen üdvözölte azt, hogy Ugandában az LMBTQ közösség tagjait kivégezhetik szexuális beállítottságuk okán. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a Médiatanács eljárást indított Bencsik kijelentése miatt a HírTV szolgáltatója ellen.

A pártok közös sajtótájékoztatóján Bedő Dávid (Momentum) országgyűlési képviselő, a képviselői csoport elnöke elmondta: ,,tudjuk azt, hogy az elmúlt tizenhárom évben a Parlament intézményét kiürítették, ugyanakkor fontosnak találjuk azt, hogy megmutassuk, mi lenne akkor, ha nem ez a kormány lenne hatalmon, nekünk milyen alternatíváink vannak”. A törvényjavaslatot Sebián-Petrovszki László (DK) országgyűlési képviselő és a csoport elnökségi tagja mutatta be, aki úgy fogalmazott: ,,Fontos kiemelni, hogy Bencsik András azért úszhatja meg könnyedén a homofób gyűlöletbeszédet, mert a Polgári Törvénykönyv nem védi és nevesíti a szexuális kisebbségeket, mint gyűlöletbeszéd forrása. A módosítás azért fontos, hogy az LMBTQ emberek polgári bíróságokon is megvédhessék magukat, ez eszközt biztosít számukra, ha gyűlöletbeszéd éri őket, vagy a közösséget.”

Sebián hozzátette, a magyar történelem tanúsítja, minden, a kisebbségeket negatívan érintő esemény, jogfosztás eleinte a gyűlöletbeszéddel kezdődött. Szerinte ezért fontos, hogy az ellenzéki képviselők kiálljanak az LMBTQ-közösség tagjai mellett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.