Törvénymódosítással védenék a gyűlöletbeszédtől az LMBTQ-közösség tagjait az ellenzéki pártok

  • narancs.hu
  • 2023. május 2.

Belpol

Többek között Bencsik András homofób kijelentései miatt.

A Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoport tagjai törvénymódosítással védenék az LMBTQ közösség tagjait a gyűlöletbeszédtől, ezért a Demokratikus Koalíció (DK), Az LMP – Magyarország Zöld Pártja, a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd – Zöldek országgyűlési képviselői törvénymódosítót adnak be a polgári törvénykönyv módosításával kapcsolatban – olvasható az ellenzéki pártok keddi közleményében.

A képviselői csoport szerint az utóbbi időben egyre növekvő aggodalomra ad okot a szexuális kisebbségek ellen irányuló gyűlöletbeszéd Magyarországon. Közleményükben emlékeztetnek,

„az elmúlt hónapok egyik legkeményebb homofób megszólalása a Fidesz egyik szócsöve, Bencsik András szájából hangozhatott el”,

aki egyenesen üdvözölte azt, hogy Ugandában az LMBTQ közösség tagjait kivégezhetik szexuális beállítottságuk okán. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a Médiatanács eljárást indított Bencsik kijelentése miatt a HírTV szolgáltatója ellen.

A pártok közös sajtótájékoztatóján Bedő Dávid (Momentum) országgyűlési képviselő, a képviselői csoport elnöke elmondta: ,,tudjuk azt, hogy az elmúlt tizenhárom évben a Parlament intézményét kiürítették, ugyanakkor fontosnak találjuk azt, hogy megmutassuk, mi lenne akkor, ha nem ez a kormány lenne hatalmon, nekünk milyen alternatíváink vannak”. A törvényjavaslatot Sebián-Petrovszki László (DK) országgyűlési képviselő és a csoport elnökségi tagja mutatta be, aki úgy fogalmazott: ,,Fontos kiemelni, hogy Bencsik András azért úszhatja meg könnyedén a homofób gyűlöletbeszédet, mert a Polgári Törvénykönyv nem védi és nevesíti a szexuális kisebbségeket, mint gyűlöletbeszéd forrása. A módosítás azért fontos, hogy az LMBTQ emberek polgári bíróságokon is megvédhessék magukat, ez eszközt biztosít számukra, ha gyűlöletbeszéd éri őket, vagy a közösséget.”

Sebián hozzátette, a magyar történelem tanúsítja, minden, a kisebbségeket negatívan érintő esemény, jogfosztás eleinte a gyűlöletbeszéddel kezdődött. Szerinte ezért fontos, hogy az ellenzéki képviselők kiálljanak az LMBTQ-közösség tagjai mellett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.