Eljárást indított a Médiatanács Bencsik szavai miatt

  • narancs.hu
  • 2023. április 20.

Belpol

A hatóság szerint sértheti az emberi méltóságot az, amit a Demokrata főszerkesztője a HírTV-ben mondott.

Hatósági eljárást indított a HírTV szolgáltatója ellen a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Sajtóklub című műsor március 26-i adása miatt, mert ami elhangzott benne, sértheti az emberi méltósághoz való jogot, és a kirekesztés gyanúját is felveti – írja a HVG a Médiatanácsra hivatkozva.

Abban a műsorban Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője arról beszélt, hogy Ugandában büntetik a homoszexualitást, kivégzik a melegeket: „És akkor azt mondják erre az ugandaiak, hogy mi meg jól lenyakazzuk őket, hogyha itten próbálkoznak összeállni kettesével. Ez egy üzenet, hogy Afrika nem csak hogy nem vesz részt ebben a szemétségben, hanem szembefordul. Mert Uganda csak egy ország, de ők voltak a legbátrabbak, vélhetőleg a többi is követi”.

A publicista nem először hozta szóba ilyen módon a melegeket.

A hatóság állampolgári bejelentések alapján foglalkozott az adásban elhangzottakkal. Bencsik a HVG szerint félreértelmezte az ugandai jogszabályt, bár ennek a vizsgálat szempontjából nincs jelentősége.

A portál emlékeztet, hogy korábban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fordult a hatósághoz amiatt, hogy Bencsik András „svábbogaraknak” nevezte azokat, akik Budapesten az utcára vonultak március 15-én.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk